Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Підсумки соціально-економічного розвитку району в І кварталі 2011 року.

    Підводячи підсумки соціально-економічного розвитку господарського комплексу району за І квартал 2011 року слід зазначити, що більшість промислових підприємств району наростили обсяги реалізації продукції, сільгосппідприємства розпочали проведення комплексу весняних польових робіт, підприємства житлово - комунального господарства провели опалювальний сезон на належному рівні. У соціально-гуманітарній інфраструктурі забезпечене стале функціонування.
    Разом з тим, є ряд проблемних питань, над вирішенням яких ми працюємо і до кінця року сподіваємося зменшити їх кількість. Зокрема, незважаючи на збільшення надходжень податків і зборів до бюджету району, загальна незабезпеченість до кінця року складає понад 10 млн. грн. Не вдалося ліквідувати заборгованість з оплати праці та податковий борг, спостерігається погіршення окремих показників у сфері матеріального виробництва.

    Промисловість
    Промисловими підприємствами району за І квартал 2011 року реалізовано товарів, робіт і послуг на суму 30,2 млн. грн., що складає 97% до відповідного періоду минулого року. На даний показник негативно вплинули ряд факторів, а саме: ТОВ «Богодухівський завод «Продтовари» здав в оренду виробничі потужності і отримує доход від орендної плати, ТОВ «Богодухівський молозавод» реалізував продукції менше, ніж ВАТ «Богодухівський молокозавод» на базі якого він створений. При цьому 7 із 10 підприємств галузі збільшили обсяги реалізації.
    Найбільший обсяг товарної продукції забезпечили підприємства харчової та переробної промисловості: ТОВ «Богодухівський молзавод» (60% від обсягу реалізації галузі) та ЗАТ «Богодухівський м’ясокомбінат», який з метою подальшого нарощення обсягів виробництва провів реконструкцію та відновив роботу забійного цеху.
    ВАТ «Богодухівський хлібозавод» не лише стримував, але й знизив відпускну ціну на соціально значущий хліб. У поточному році підприємство збільшило випуск та реалізацію хлібобулочних виробів.
    ВАТ «Первухінський цукрозавод» розпочав кампанію по заключенню угод на поставку сировини з господарствами району та суміжних районів і областей. Торік завод переробив 94,5 тис. тонн цукрових буряків, з яких лише 18% надійшло від сільгоспвиробників району. У поточному році заплановано збільшити площі посіву даної культури, а отже є надія, що питома вага району зросте.
    Поряд з цим, промисловий комплекс району має ряд проблемних питань. Зокрема, Богодухівська районна друкарня та УВП УТОС продовжували працювати в режимі неповної зайнятості, а ТОВ «Богодухівський нафтопереробний завод» - не працював через відсутність сировини. УВП УТОС має заборгованість з оплати праці, а ТОВ «Богодухівський молзавод» - перед товароздатчиками району.
    Подальша робота промислового комплексу повинна базуватися на впровадженні енергозберігаючих технологій, підвищенні конкурентноздатності продукції та розширенні її асортименту.

    Агропромисловий комплекс
    За розрахунками сільськогосподарських підприємств району для проведення комплексу весняно-польових робіт у 2011 році господарствам потрібно залучити 106,1 млн. грн. Власними коштами господарства забезпечені на 63%. Майже на 40 млн. грн. агроформування району мають залучити запозичених коштів, в тому числі банківських кредитів на 9,8 млн. грн.
    Станом на 20.04.11 трьом господарствам району (СФГ «Промінь», ВАТ «Ульянівське», СТОВ ім.Ватутіна) відкрито кредитні лінії на загальну суму 9 млн. грн.

    Рослинництво
    Під урожай 2011 року посіяно 25,7 тис. га озимих культур, що на 6,8 тис. га, або на 33% більше, ніж торік.
    Аграріями району в повному обсязі заготовлено насіння ярих культур та мінеральних добрив, завершено посів ранніх зернових та підживлення озимини.
    Господарства району придбали насіння соняшнику, кукурудзи, цукрових буряків та багаторічних трав. Під майбутній урожай закуплено 80 тонн елітного насіння.
    Поступового оновлення набуває матеріально-технічна база сільгосппідприємств. За звітний період придбано нової сільськогосподарської техніки на суму близько 1 млн. грн.

    Тваринництво
    Вжиті заходи дозволили дещо стабілізувати ситуацію у тваринницькій галузі. Протягом І кварталу 2011 року поголів’я великої рогатої худоби зросло на 5% (СВК ім.Каразіна - на 15%, СФГ «Промінь» - на 7%, ПСП ім.Шевченка - на 25%, ТОВ СП «Родіна» - на 5%, КСП «Балабанівське» - на 13%), свиней - на 7% (найбільше збільшили ТОВ СП «Родіна» - на 51%, ФГ «Валері» - на 35%, ТОВ «Агрофірма «Телець» - на 32%), овець - на 4%. До кінця року планується збільшити поголів’я корів на 1%.
    Також проведена значна робота по збільшенню поголів’я сільгосптварин у господарствах населення. Окремі фізичні особи-підприємці утримують значне поголів’я свиней. Як приклад, ФОП Павловська Ірина Костянтинівна (с.Скосогорівка Сухинянська с/р) утримує 360 голів свиней, ФОП Курков Михайло Вікторович (с.Червона Нива) - 260 голів.
    Через низький рівень забезпеченості кормами скоротилося виробництво молока та м’яса у сільгосппідприємствах району відповідно на 23% та 21%. Надій молока на корову склав 693 кг, що також на 17% менше, ніж торік. Тому, у поточному році приділяється значна увага покращенню кормової бази. Для чого планується більш раціонально використовувати природні сінокоси та пасовища.

    Траспорт і зв’язок
    Міські, приміські та міжміські автобусні маршрути загального користування обслуговують 5 перевізників. За І квартал 2011 року обсяги пасажироперевезень склали 66,4 тис. пасажирів, або 44,6% до відповідного періоду 2010 року. Головна причина - зміна основного перевізника, який зареєстрований за межами району де і надає звітність.
    Загальний обсяг вантажних перевезень автомобільним транспортом по району склав 18,2 тис.тонн вантажів. Порівняно з відповідним періодом попереднього року обсяги вантажних перевезень зменшилися на 19,7%.
    Компенсаційні виплати за перевезення пільгової категорії громадян на приміських маршрутах заплановані двом перевізникам, а саме: ТОВ «АВТО-Ові» та ФОП Цюпка В.Г. в сумі 79,2 тис. грн. на рік. За І квартал 2011 року субвенцій з державного бюджету не надходили.
    У поточному році за сприяння райдержадміністрації відновлені автобусні зупинки в: с.Сухини на міжміському автобусному маршруті «Харків-Краснокутськ», с.Губарівка на приміському автобусному маршруті «Шарівка-Богодхів», с.Лесківка на приміському маршруті «Богодухів-В.Івани».
    Підприємства зв’язку збільшили доходи за рахунок розширення послуг на 8% до показників 2010 року, в тому числі цех телекомунікаційних послуг №1 - на 5%, центр поштового зв’язку - на 13%.

    Розрахунки за енергоресурси
    У І кварталі поточного року споживачами району сплачено 6,9 млн. грн. за електроенергію, або 97,5% від сум нарахування. У порівнянні з відповідним періодом минулого року рівень розрахунків зменшився на 3,2%. Заборгованість за спожиту електроенергію в порівнянні з початком року зросла на 178 тис. грн. і склала 3,1 млн. грн. найбільшими боржниками є населення (2,9 млн. грн.) та бюджетні установи (97,2 тис. грн.).
    За січень-березень 2011 року рівень сплати за спожитий газ склав 80%. При цьому розрахунки у березні суттєво покращилися і склали 122%. Заборгованість бюджетних установ району склала 170 тис. грн. Наростили борги до початку року: Богодухівська міська рада, відділ освіти райдержадміністрації, Олександрівська, Кленівська, Крисинська, Павлівська, Ульянівська, Червононивська, Забродянська, Петропавлівська та Сазонобаланівська сільські ради, Гутянська і Шарівська селищні ради.
    Сума заборгованості за спожиту електроенергію та природний газ зросла, в основному, за рахунок підвищення цін на енергоресурси. Кількість боржників, які мають прострочену заборгованість зменшилася.

    Будівництво
    У І кварталі 2011 року Богодухівським райавтодором виконано власними силами будівельних робіт на суму 250,4 тис. грн. за договірними цінами. Порівняно з попереднім роком обсяг підрядних робіт скоротився на 55,3%.
    Протягом звітного періоду введено в експлуатацію 1 індивідуальний житловий будинок площею 70 м2, тоді як за відповідний період минулого року введено 353 м2 житла.
    Проводилися роботи з реконструкції дошкільного навчального закладу в с. Крисине.
    Продовжувалися роботи з газифікації житла в районі. За січень-березень 2011 року газифіковано 9 домоволодінь (І квартал 2010 року - 18 домоволодінь).

    Житлово-комунальне господарство
    Важливу роль в економіці району відіграють підприємства житлово-комунального господарства. Станом на 1.04.2011 року рівень розрахунків склав за послуги:
    - з водопостачання - 81%, в т.ч. населення - 74%;
    - житлово-комунального господарства - 91%, в т. ч. населення - 115% ;
    - з теплопостачання - 98%, в т.ч. населення - 187%.
    Протягом кварталу борги за спожиту питну воду зросли майже у 6 разів і склали 152,6 тис. грн. Найбільше недоплатило населення, питома вага боргу якого складає 87% від загальної суми. Бюджетні установи усіх рівнів забезпечили переплату.
    Борги за послуги теплопостачання скоротилися майже на 62%. Протягом І кварталу 2011 року вдалося ліквідувати заборгованість установ району, що фінансуються з місцевого бюджету.
    У поточному році покращився показник щодо сплати населення за послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. Заборгованість зменшилася на 33,3 тис. грн., або 15%.
    Залишається складним фінансовий стан підприємств житлово-комунального господарства. За минулий рік чотири підприємства, а саме:
    КП «Богодухівжитло», КП «Богодухіввода», КП «Джерельне» та ТОВ «Богодухівсількомунсервіс» отримали збиток. За звітний період ситуацію змінити не вдалося.
    Враховуючи вищевикладене, керівникам комунальних підприємств району потрібно активізувати роботу по скороченню боргів, в першу чергу за рахунок населення.

    Споживчий ринок
    За попередніми даними, обсяг обороту роздрібної торгівлі за І квартал 2011 року склав 12,3 млн. грн., що з урахуванням індексу інфляції на рівні минулого року.
    Станом на 1 квітня 2011 року на споживчому ринку працювало 232 підприємства роздрібної торгівлі та громадського харчування. За квартал відкрито 2 нових продовольчих магазина та 1 - громадського харчування.
    Щотижнево на визначених базових підприємствах проводився моніторинг цін на основні продовольчі товари в районі. Станом на 16.04.2011 року ціни на основні продукти харчування, що реалізуються підприємствами роздрібної торгівлі, склалися в межах середньо обласних. З’явилась в продажу крупа гречана, стабілізувались ціни на овочі, нижчі середньо обласних ціни на молочну продукцію, м'ясо свинини.
    Проводиться робота щодо недопущення на прилавки магазинів товарів сумнівної якості, порушення правил торгівлі та Закону України "Про захист прав споживачів". Контролюючими органами району (санітарно-епідеміологічною станцією, районною службою захисту прав споживачів) у І кварталі 2011 року перевірено 33 суб'єкти підприємницької діяльності в сфері торгівлі та громадського харчування. В 27 підприємствах виявлені порушення, в результаті чого на порушників накладено адміністративні штрафи у сумі 4,3 тис. грн.

    Мале підпнриємництво
    Суб’єкти малого підприємництва у І кварталі 2011 року забезпечили 11% від загальних надходжень до місцевих бюджетів району.
    За квартал 5 безробітних відкрили власну справу за рахунок надання одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності на суму 26,7 тис. грн.
    Протягом І кварталу 2011 року чисельність фізичних осіб-підприємців скоротилася 33 особи, або на 2%, кількість юридичних осіб залишилася без змін.

    Бюджет
    Станом на 01.04.11 бюджет Богодухівського району по доходах виконаний на 101,2% до затверджених показників. При плані доходів 25,3 млн. грн., фактично надійшло 25,6 млн. грн. Дотація вирівнювання з державного бюджету склала 11,5 млн. грн., недоотримано 895,3 тис. грн.
    План власних та закріплених доходів загального фонду виконано на 121,7% до планових показників, та на 120,1% до виконання минулого року (більше на 814 тис. грн.). Райбюджет, при фактичному надходженні 2,5 млн. грн. виконаний на 119,3%.
    Найбільшу питому вагу доходної частини бюджету складає податок з доходів фізичних осіб - 74,8% в обсязі власних та закріплених доходів. По названому джерелу доходів надійшло 3,6 млн. грн., що на 642,4 тис. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року та на 591,8 тис.грн більше до затверджених показників.
    Із 24 бюджетів району не забезпечено виконання власних та закріплених доходів по трьох місцевих бюджетах (Забродівська с/р - 99,2%, Зарябинська с/р - 80,4%, Івано-Шийчинська с/р - 96%).
    Податковий борг до місцевих бюджетів за звітний період збільшився на 158,5 тис. грн. і склав 376,3 тис. грн. Найбільше збільшення боргу відбулося на КП «Богодухіввода» та СТОВ «Вперед».

    Заробітна плата
    Рівень заробітної плати за 2010 рік по району склав 1457 грн., підвищився порівняно з відповідним періодом минулого року на 11,8% та перевищив розмір встановленого прожиткового мінімуму для працездатної особи на 58,0%.
    Станом на 01.04.11 заборгованість із виплати заробітної плати зменшилась порівняно з минулим місяцем на 99,2 тис. грн. та склала 210,4 тис. грн.
    Борг мають:

    • 4 економічно активні підприємства, а саме:

    - Богодухівське УВП УТОС - 46,1 тис. грн.;
    - КП «Богодухіввода» - 21,2 тис. грн.;
    - ТОВ «Богодухівсількомсервіс» - 44,7 тис. грн.;
    - Богодухівський райавтодор - 55,7 тис. грн.;

    • 1 економічно неактивне:

    - ВАТ «Богодухівське АТП» - 42,7 тис. грн.


    Протягом січня-березня 2011 року відбулося 6 засідань комісії для розгляду стану справ щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати та підвищення рівня оплати праці.
    Проведено 3 засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких заслуховувались звіти 16 керівників підприємств-боржників.

    Ринок праці
    За рахунок усіх джерел фінансування за І квартал 2011 р. у районі створено 152 нових робочих місць, або 26% від річного завдання (580 робочих місць). Однак, обсяги ліквідації перевищують кількість новостворених робочих місць на 9% (ліквідовано 166 робочих місць).
    У поточному році робочою комісією з подолання тіньової зайнятості та легалізації робочих місць перевірено 7 суб`єктів господарювання, за результатами перевірок виявлено 2 випадки неформальних трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками.
    Протягом І кварталу 2011 року послугами служби зайнятості скористалось 1148 осіб, з яких працевлаштовано 228 (при завданні - 220). Пройшли професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації 115 осіб (завдання - 90 чоловік), залучено до оплачуваних громадських робіт 142 громадян (завдання 70). Таким чином, активними формами зайнятості було охоплено 42,2% тих, хто перебував на обліку.
    Станом на 1 квітня 2011 року статус безробітного мали 845 осіб.

    Соціальний захист
    Кількість сімей, які користувалися житловою субсидією з початку року склала 1660, або 9,8% від загальної кількості сімей в районі. Сума нарахованих субсидій на житлово-комунальні послуги становить 1156,8 тис. грн., з яких профінансовано 30,1%. Заборгованість станом на 01.04.11 склала 870,4 тис. грн.
    Призначено різного виду державних соціальних допомог на загальну суму 6,6 млн. грн.
    Станом на 01.04.11 року на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги перебувало 11837 осіб, з них ветеранів війни - 2578 осіб.
    Профінансовано пільги на надання житлово-комунальних послуг, тверде паливо та скраплений газ, послуги зв’язку та інші на загальну суму 1171,5 тис. грн.
    В районі налагоджено електронний обмін з організаціями-постачальниками комунальних послуг.
    У районі проживає 513 громадян, які користуються пільгами відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». На реалізацію програм, пов‘язаних з соціальним захистом даної категорії громадян використано 52,4 тис. грн., заборгованість на 01.04.11 становила 42,6 тис. грн.

    Пенсії
    Актуальним залишається питання по скороченню недоїмки до Пенсійного фонду України. Протягом І кварталу поточного року вона зменшена на 54,4 тис. грн. і станом на 01.04.11р. склала 232,8 тис. грн. Вдалося покращити виконання плану власних надходжень до бюджету Пенсійного фонду. За звітний період виконання склало 104,6%, тоді як за 2010 рік - 97,4%.
    Загальний обсяг видатків на виплату пенсій та грошової допомоги за січень-березень 2011 року склав 37,6 млн. грн., що на 4,9 млн. грн. більше, порівняно з відповідним періодом минулого року. Середньомісячна потреба в коштах на пенсійні виплати становить 12,5 млн. грн., що на 14,9% більше від потреби 2010 року.

    Освіта
    У рамках державної цільової програми «Шкільний автобус» організовано безперебійне підвезення 684 учнів (21% від їх загальної кількості) та 102 педагогічних працівників до 14 шкіл району з сільських населених пунктів. Всього для підвезення учнів до місця навчання залучено 16 одиниць автотранспорту, з яких 7 - на умовах оренди. Залишається нагальним питання придбання 2 автобусів великої місткості для перевезення учнів до Гутянської та Ульяновської загальноосвітніх шкіл.
    Завершена робота по підключенню усіх загальноосвітніх навчальних закладів району (28) до мережі Інтернет.
    Безкоштовним гарячим харчування забезпечені всі учні 1- 4 класів (1260 дітей, або 100%) та учні пільгового контингенту. Середня вартість харчування склала 3, 56 грн. Учні груп продовженого дня отримують дворазове харчування.
    В період з 28.03.11 по 30.03.11 було проведено засідання районної атестаційної комісії. Присвоєно кваліфікаційну категорію «Спеціаліст вищої категорії» 62 вчителям району, а 21 - педагогічне звання «Старший учитель» та «Учитель - методист». Разом з тим, потрібно активізувати роботу щодо зменшення чисельності педагогічних працівників, які не мають вищої фахової освіти за рахунок вступу до вищих навчальних закладів не менше 10 вчителів.
    У районі функціонує 11 малочисельних шкіл, утримання яких негативно впливає на фінансування освітньої галузі в цілому. Це є однією з найгостріших проблем на сьогодні.

    Сім’я та молодь, фізкультура і спорт
    Станом на 1 квітня поточного року на території району проживала 218 багатодітних сімей, в яких виховується 724 дитини. Дані сім’ї внесені до Єдиного державного реєстру для одержання піль відповідно до Закону України «Про внесенння змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту населення». 90% багатодітних сімей отримали відповідне посвідчення.
    За звітний квартал 3 дітей були направлені на оздоровлення в УДЦ «Молода гвардія» та 3 -в МДЦ «Артек».
    Станом на 1 квітня 2011 року під особливим контролем знаходиться 52 дітей із 31 сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах. На первинному обліку перебуває 99 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 89% - охоплені сімейними формами виховання.
    У районі створені та функціонують два дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 10 дітей-вихованців та десять прийомних сімей, в яких виховується 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Показники щодо влаштування дітей до прийомних сімей виконані.
    У районі проведені змагання з 4 видів спорту серед колективів фізкультури працівників виробничої сфери та учнівських збірних.
    На базі дитячо-юнацької спортивної школи проведені змагання з легкої атлетики «Богодухівський стрибунець», в яких також приймали участь спортсмени Золочівського району та м. Харкова.
    Учні шкіл району брали участь у малих олімпійських іграх, які проходили в м. Валки.
    Разом з тим у галузі існує низка проблемних питань. Одне з яких, відсутність фінансування на введення посад інструкторів-методистів із фізкультурно-оздоровчої роботи в сільській місцевості.

    Медична галузь
    Бюджет галузі на 2011 рік складає 76% від потреби. Тому діяльність закладів охорони здоров’я була спрямована на ефективне використання наявних фінансових та матеріальних ресурсів.
    Забезпечувався, гарантований державою, обсяг безоплатної медичної допомоги соціально-незахищеним верствам населення. На пільговий контингент у І кварталі 2011 року виділені кошти в сумі 161,4 тис. грн., що на 64,3 тис. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.
    Розпочато проведення профілактичних медичних оглядів населення, в першу чергу працівників сільського господарства. На сьогодні оглянуто 95,1% механізаторів та 75,6% працюючих з ядохімікатами.
    Охоплено профоглядами 42% дітей, 74,4% - ветеранів Великої Вітчизняної війни, 100% вагітних. У ході обстеження виявлена 1 ВІЛ-інфікована вагітна.
    Залучено позабюджетних коштів на суму 454,2 тис. грн., тоді як торік ця сума склала 327,3 тис. грн.
    За І квартал поточного року підвищили кваліфікацію 53 лікаря та 22 середніх медичних працівників. Атестовано 5 лікарів та 10 середніх медичних працівників.
    У медичних закладах району працює 89 лікарів. Через звільнення 2-х лікарів-пенсіонерів показник забезпеченості лікарями на 10000 населення протягом кварталу зменшився з 22,4 до 21,9. Рівень укомплектованості фізичними особами забезпечений на 79,6%. Недостає 12 лікарів, у тому числі 8 - сімейних.

    Культура
    За звітний період творчим колективом КЗ «Районний будинок культури» було проведено 48 масових заходів: урочистості до державних свят, відзначення народних свят, концертні та молодіжно-розважальні програми тощо.
    У відкритому міжрайонному фестивалі-конкурсі дитячої та юнацької творчості «Музи і діти», який відбувся у смт Дергачі хореографічний ансамбль «Надія» районного будинку культури вийшов до фіналу.
    Жіночий вокальний ансамбль аматорського народного хору «Українська пісня» брав участь у конкурсі автентичного співу в межах Харківського регіонального фестивалю російської народної творчості Слобідського краю «Талиця», соліст хору Віктор Христенко зайняв І місце та брав участь у заключному концерті.
    Протягом І кварталу 2011 року до фонду Богодухівської центральної бібліотечної системи надійшов 91 примірник документів на загальну суму 4,1 тис. грн. Від платних послуг за звітний період одержано 2,0 тис. грн., що на 0,5 тис. грн. менше, ніж за відповідний період минулого року, від благодійних внесків - 2,1 тис. грн., що на 1,8 тис. грн. більше, ніж торік.

    Завдання до кінця 2011 року
    Головне завдання на поточний рік - закріплення позитивних тенденцій, вирішення проблемних питань в економіці, соціальній сфері, забезпечення фінансової стабілізації в усіх галузях господарства району і підвищення на цій основі життєвого рівня населення. Для цього:
    - вжити всіх заходів по наповненню доходної частини бюджету;
    - підвищити ефективність використання земельного фонду району;
    - сприяти підвищенню рівня середньої заробітної плати в усіх галузях економіки району;
    - забезпечити стабілізацію та поступове нарощення показників в агропромисловому комплексі;
    - вжити заходів щодо зменшення заборгованості з оплати праці, ліквідації податкового боргу, скороченню недоїмки по платежах до Пенсійного фонду України тощо.

    Кириченко О.І.
    Телешенко І.П.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання