Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Патронатне наставництво: нові форми роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування

        У всіх нас давно на слуху такі терміни як «прийомна сім’я» та «дитячий будинок сімейного типу». Проте, нещодавно в Україні впроваджено нову форму тимчасового сімейного виховання - «сім’я патронатного вихователя» та форму роботи з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, які проживають у інтернатному закладі – «наставництво». У цій статті ми спробуємо роз’яснити, що саме передбачають ці форми роботи з дітьми.

    Патронат над дитиною- це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвихобставин.

    Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.
             Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні. До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти, які потрапили в складні життєві обставини, а саме: новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я  або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі, підкинуті, знайдені; безпритульні діти; діти з сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров‘ю; діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження; діти, батьки яких або особи, які їх заміняють, померли, безвісно відсутні; діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО, інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім‘ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватись про них.

               Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3 місяців. В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців. За цей час соціальні фахівці працюватимуть з батьками дитини для подолання труднощів, через які її було вилучено. У разі неможливості відновити здатність батьків виховувати дитину, їй підшукають іншу форму сімейного виховання.

    Слід зазначити, що законодавством передбачені оплатапослуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя.

    На відміну від патронату, наставництво – це добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у закладі для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, іншому закладі цілодобового перебування, індивідуальної підтримки та допомоги, насамперед у підготовці до самостійного життя. Наставником може стати повнолітня дієздатна особа, яка виявить бажання стати старшим другом та порадником дитині з інтернату на період 1-2 роки.  Наставник мотивує дитину до розвитку та є джерелом емоційної підтримки, допомагає зрозуміти здібності і зорієнтувати в професії, будувати плани та слідувати поставленим цілям, спілкується щотижня з вихованцем, готує до самостійного життя шляхом розвитку у дитини навичок і вмінь.

             Слід зазначити, що наставництво і патронат передбачають проходження кандидатами навчання за спеціальною програмою.

    Богодухівський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді запрошує до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми, які з тих чи інших обставин опинились у складних життєвих обставинах. Про більш детальну інформацію про сімейний патронат та наставництво Ви зможете дізнатися, звернувшись до нас за адресою: м. Богодухів,  вул. Молодіжна, 2, кімната №7 (колишня будівля відділення терапії ЦРЛ) тел. 3-45-65.

     

     

    Директор Богодухівського районного центру

     соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

    Н.Є. Чуйко 

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання