Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Ефективність реабілітації складних патологій за кошти Фонду становить 83%

    Вчасна реабілітація також є одним з головних чинників упередження настання первинної інвалідності. Фонд здійснює направлення застрахованих осіб на відновне лікування до санаторно-курортних закладів одразу зі стаціонару закладу охорони здоров’я, що збільшує ефективність подальшого лікування, наголосив голова правління ФССУ Володимир Саєнко.
        «Під час реформування механізму надання реабілітації за кошти Фонду ми керувались потребою в оперативності і максимально скоротили терміни оформлення послуги для застрахованих. Відійшли від практики довідок, відмовились від путівок, які завжди мали певну визначену дату заїзду, передбачили в порядку строки етапів надання реабілітації – представник Фонду особисто приходить у лікарню до пацієнта не пізніше наступного дня після того, як заклад охорони здоров’я повідомляє Фонд про особу, що потребує реабілітації», – говорить Володимир Саєнко. З метою збільшення показників ефективності реабілітаційного лікування постановою правління ФССУ від 13.07.2017 №39 застрахованій особі надано право вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування. За словами В. Саєнка, це має сприяти конкуренції між оздоровницями в частині покращення якості надання ними послуг. З початку року на реабілітаційне лікування за кошти Фонду соцстрахування було направлено 9 700 застрахованих осіб.
        Нагадаємо, з 01 січня 2018 року Фонд впровадив реформу надання соціальних послуг, перевівши їх на адресність. Сьогодні ФССУ оплачує реабілітаційне лікування за медичними показами кожному працевлаштованому, потреба в забезпеченні соціальною послугою покриваються повністю.


    Процедура направлення на реабілітацію:

    – після надання висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я щодо необхідності реабілітації за певним профілем, лікувальний заклад повідомляє робочий орган Фонду про наявність на лікуванні особи, що має покази для проходження відновного лікування;

    – не пізніше наступного дня у стаціонар лікарні до пацієнта прибуває фахівець Фонду, який за наданим паспортом та ідентифікаційним кодом самостійно перевіряє, чи є особа застрахованою, та разом із хворим заповнює заяву на відновне лікування;

    – пацієнту надається перелік санаторіїв, які відповідають вимогам по профілю його хвороби, і він самостійно обирає санаторно-курортний заклад для проходження лікування;

    – орган Фонду узгоджує з санаторієм наявність вільних місць і укладається тристоронній договір – між Фондом, санаторієм і хворим;

    – застрахована особа направляється до санаторно-курортного закладу на відновне лікування зі стаціонару лікарні. На час реабілітації продовжується лікарняний листок, за яким Фондом фінансується допомога по тимчасовій втраті працездатності, аби компенсувати особі втрачений за час лікування заробіток;

    – після проходження реабілітації застрахованою особою підписується акт приймання-передачі наданих послуг.

     

    40% профзахворювань складають хвороби органів дихання

    У структурі діагнозів професійних захворювань серед українських працівників хвороби органів дихання складають 40,4% (262 випадки). Загалом за підсумками першого кварталу 2018 року Фондом соціального страхування України зареєстровано 649 випадків захворювань, що були набуті в результаті професійної діяльності.

    Другими за кількісним показником є захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози). З початку року зареєстровано 212 таких випадків, що складає 32,7% від загальної кількості зафіксованих профхвороб. Хвороби слуху складають 12,9% (84 випадки), вібраційна хвороба – 8,5% (55 випадків).

    «Порівняно з першим кварталом 2017 року, кількість профзахворювань в Україні зменшилась на 12,6%, проте все ще є достатньо високий рівень. На відміну від виробничого травматизму, де серед причин переважають організаційні, професійні хвороби є результатом не лише недосконалого технологічного процесу, але, в першу чергу, недостатньо ефективних засобів індивідуального захисту, недостатньо сучасного робочого інструменту тощо», – зазначив директор виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Євген Баженков.

    Найбільше професійних захворювань за звітний період сталось в галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів – 77,4% від загальної кількості по Україні (328 осіб), що на 16,5% менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

    За статистичними даними, 42% профзахворювань зареєстровано в Дніпропетровській області, 15,8% – у Львівській та 15,1% – у Донецькій областях.

    Нагадаємо, у разі травми на виробництві або профзахворювання, Фонд соцстрахування України 100-відсотково фінансує застрахованим особам лікування в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання. Також потерпілі на виробництві мають право на забезпечення за рахунок коштів Фонду лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію, санаторно-курортне лікування тощо.

     

    Види матеріального забезпечення, які українцям надає Фонд соціального страхування

    Фонд соціального страхування України здійснює безперебійне матеріальне забезпечення застрахованих осіб, яке включає в себе допомогу по тимчасовій непрацездатності (фінансування за лікарняними листками), допомогу по вагітності та пологах, а також допомогу на поховання. Усі виплати здійснюються ФССУ своєчасно та в повному обсязі.

    Допомога по тимчасовій непрацездатності

    Допомога по тимчасовій непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, є компенсацією втрати заробітної плати (доходу) у разі настання в особи одного з таких страхових випадків:

    - тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві;

    - необхідності догляду за хворою дитиною;

    - необхідності догляду за хворим членом сім'ї;

    - догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною;

    - карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби;

    - тимчасового переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу;

    - протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства;

    - перебування в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм (нагадаємо, курс реабілітаційного лікування усім працевлаштованим, які мають у ньому медичну потребу, також фінансується ФССУ).

    Право на цей вид матеріального забезпечення мають застраховані особи – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи, здійснення підприємницької та іншою діяльності. Розмір цієї допомоги залежить від страхового стажу застрахованої особи: від 50 % середньої зарплати (якщо стаж не перевищує 3 роки) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).

    Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

    Допомога по вагітності та пологах

    Другий вид матеріального забезпечення – допомога по вагітності та пологах – надається застрахованій особі у розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу.

    Сума допомоги по вагітності та пологах обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами, податки та внески з неї не утримуються.

    Цей вид матеріального забезпечення перераховується Фондом не пізніше десяти робочих днів з дня отримання від роботодавця заяви-розрахунку. Кошти перераховуються на окремий поточний рахунок роботодавця, відкритий у банку для зарахування страхових коштів.

    Допомога на поховання

    Також Фонд соціального страхування виплачує допомогу на поховання (крім поховання пенсіонерів і безробітних). Ця допомога не може бути меншою розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом і призначається сім'ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть.

    Крім того, у разі смерті потерпілого на виробництві, Фонд здійснює виплату одноразової допомоги (дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб), а також відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання