Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    У Богодухівському районі ділилися досвідом роботи в сфері соцзахисту чорнобильців

    2 серпня в Богодухові відбувся виїзний семінар, на якому обговорювали результати взаємодії райдержадміністрації, районної та міської рад та громадських організацій.
        На початку засідання заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Печура відзначила, що 6 серпня відзначається 30 років з дати заснування на Харківщині першого в Україні громадського чорнобильського осередку «Чужої біди не буває», який дав початок створенню більшості громадських чорнобильських об’єднань та організацій області.
        «Тому можемо стверджувати, що рух чорнобильців почався з Харківської області, - сказала Тетяна Печура. - І зараз керівництво області робить все можливе, щоб забезпечити соціальний захист осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, та громадян, що постраждали внаслідок катастрофи».
        Вона висловила впевненість, що набутий у Богодухові досвід щодо співпраці та діалогу громадських організацій і влади буде застосовано в усіх регіонах.
        Зокрема, за словами начальника управління соціального захисту населення Богодухівської РДА Наталі Жижирій, у районі вперше в Україні коштом місцевого бюджету ввели додаткову пільгу – компенсацію вартості продуктів харчування за фізіологічними нормами - громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, котрі віднесені до 1 та 2 категорії.
        «Ліквідаторам з державного бюджету така компенсація виплачується в сумі 393 грн – 1 категорії та 196 грн - 2. Таку ж суму вони отримують з місцевого бюджету», - розповіла Наталя Жижирій.
        За її даними, на даний час у районі проживає 190 ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, 119 переселенців, які мають статус чорнобильця, 32 удови та 75 дітей з відповідним статусом.
        «Учасники семінару можуть перейняти й досвід наших громадських організацій із залучення грантів. За грантові кошти було відремонтовано приміщення організації та встановлено пам’ятний знак чорнобильцям», - додала начальник управління соціального захисту населення Богодухівської РДА.
        Наталя Жижирій також зазначила, що з районного бюджету перевізникам було виділено 100 тис. грн на компенсацію проїзду пільговиків, таку ж суму виділила міська рада. Крім того, в центральній районній лікарні Богодухова вже рік працює палата для чорнобильців. На лікування та перебування тут хворих з обласного бюджету передбачені кошти - 1250 грн на особу. Тут вже оздоровлено 8 ліквідаторів.
        У свою чергу, голова ГО «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля» Володимир Проскурін відзначив співпрацю організацій і влади не тільки на районному рівні, але й на обласному.
        «Сьогодні ж голова ХОДА Юлія Світлична відвідала Обласний диспансер радіаційного захисту населення. Нагадаю, що на його реконструкцію було виділено 9,7 млн грн», - підкреслив Володимир Проскурін.
        Також досвідом захисту прав чорнобильців поділилась гість із Полтавської області - заступник голови правління Лубенської ГО «Ветерани Чорнобиля» Лариса Погребняк.
        «Якщо в Богодухові діє дві громадські організації чорнобильців, то в Лубнах їх - аж 5. Головне, щоб вони працювали на благо громадян, - сказала Лариса Погребняк. - Дякую представникам влади району та ХОДА за те, що створено такий високий рівень підтримки ліквідаторів. Дехто з лубенських ліквідаторів перебували на лікуванні в диспансері й були вражені увагою медичного персоналу та рівнем лікування».
        Також у рамках семінару учасники відвідали палацово-парковий комплекс у селищі Шарівка.
        У Департаменті соціального захисту населення ХОДА нагадали, що з нагоди відзначення 30-ї річниці заснування громадського чорнобильського руху, за підтримки обласної державної адміністрації в області заплановано проведення низки заходів, а саме:
        - 6 серпня відбудеться проведення церемонії покладання квітів до пам’ятного знаку чорнобильцям у Слобідському районі м. Харкова;
        - 8 серпня заплановано проведення засідання круглого столу з обговорення проблемних питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за участю голів районних громадських чорнобильських організацій.
        Довідка. Всього на обліку в Харківській області перебуває 20980 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в тому числі 6382 особи з інвалідністю. З них: 10740 учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 5364 переселенці із зони радіоактивного забруднення, 2851 дитина, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи, 1833 дружини померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, 192 учасники інших ядерних аварій.
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Березень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    26272829123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання