Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Керівники центрів медико-санітарної допомоги поділилися з колегами досвідом впровадження новацій

    Про виконання поточних завдань реформи первинної ланки медичної допомоги на Харківщині говорили під час розширеної наради Управління охорони здоров’я ХОДА.
        Захід відбувся 10 жовтня в стінах Харківського національного медичного університету під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка та за участю керівників медичних підрозділів РДА, лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги, лікарів центральних районних та міських лікарень.
        На початку зустрічі Михайло Черняк підкреслив важливість реформування галузі охорони здоров’я на первинному рівні медичної допомоги, яке було розпочато з квітня поточного року. Він також наголосив, що однією з передумов впровадження реформи є перетворення комунальних закладів охорони здоров’я у комунальні некомерційні підприємства. Начальник Управління охорони здоров’я ХОДА Богдан Федак навів дані, згідно з якими зараз в області з 71 закладу надання первинної допомоги 68 мають статус комунальних некомерційних підприємств.
        Одними з перших розпочали отримувати фінансування за новими умовами центри первинної медико-санітарної допомоги Вовчанського та Чугуївського районів, а також Нововодолазької селищної ради.
        «Як стверджують керівники цих закладів охорони здоров’я, їх фінансування збільшилось майже на 40%, що дозволило вирішити питання підвищення заробітної плати персоналу та зміцнити матеріально-технічну базу, - підкреслив Михайло Черняк. - Це свідчить про ефективність змін, що впроваджуються».
        Так, про досвід роботи колективу в умовах реформи розповіла головний лікар КНП «Центр медико-санітарної допомоги Нововодолазького району» Людмила Мороз. Заклад було створено в січні 2018 року, а в лютому він отримав ліцензію на медичну практику.
        «Протягом лютого – березня було проведено підготовчу роботу щодо заключення декларацій з пацієнтами. Також заклад було забезпечено необхідними медикаментами, медобладнанням та спецодягом для лікарів, медсестер та водіїв. За підтримки ОТГ придбали комп’ютерну техніку та 4 автомобілі «Рено Дастер». Було капітально відремонтовано Новоселівську амбулаторію», - розповіла про досягнення Людмила Мороз.
        Також вона відзначила, що на даний момент понад 72% населення району підписали декларації з лікарями центру. Зміни відбулися й у фінансуванні закладу, зокрема, заробітна плата лікарів зросла вдвічі й зараз складає близько 18 тис. грн, медичні сестри отримують до 10 тис. грн.
        За словами головного лікаря КНП «Центр медико-санітарної допомоги Вовчанського району» Карини Ліци, фонд оплати праці закладу було збільшено на 140 тис. грн за рахунок премій.
        «У липні отримано перші кошти від Національної служби здоров’я України в обсязі 1,5 млн грн, що на 300 тис. більше, ніж отримували субвенції. У жовтні отримаємо 1,7 млн грн. Далі плануємо затвердити новий колективний договір - зарплати будуть виплачуватися з врахуванням кількості та якості наданих послуг. Наразі з лікарями заключено 28 тисяч декларацій», - розповіла Карина Ліца.
        З 1 серпня в районі працює черговий кабінет надання первинної медичної допомоги у вихідні та свята (з 8 ранку до 20:00).
        Головний лікар КНП «Чугуївський районний центр медико-санітарної допомоги» Тетяна Черевань наголосила, що завдяки реформуванню системи фонд зарплати було збільшено, впроваджується електронний документообіг, закуповується нове медичне обладнання.
        «Заробітна плата медсестри в середньому складає 8 тис. грн, лікаря - біля 13 - 14 тисяч, а в перспективі – 16 - 17 тис. грн, ще й залишаються кошти на розвиток закладу», - сказала Тетяна Черевань.
        Михайло Черняк відзначив різні підходи у розвитку закладів первинної допомоги, які продемонстрували їхні керівники.
        «Відзначте собі, що ми сьогодні говоримо тільки про гроші, які сплачує держава за гарантований мінімум послуг, що надаються пацієнтам, - звернувся до присутніх заступник голови ХОДА. - Тобто є можливість розширити перелік послуг, залучити додаткове обладнання та розвивати центри».
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання