Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Тариф на електроенергію для населення змінюватися не буде

    Про зміни умов розподілу електроенергії розповів начальник Управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Андрій Парамонов під час брифінгу 8 січня.
        «Основною метою запровадження нового ринку електричної енергії є приведення електроенергетичної галузі України до європейської моделі, коли розподіл/передача електричної енергії і її постачання провадяться незалежними юридичними особами, а споживачі мають право вибору постачальника, незалежно від їх форм власності. На виконання вимог Закону України «Про ринок електричної енергії» з АТ «Харківобленерго» в 2018 році було виділено постачальника електричної енергії шляхом утворення окремої юридичної особи – ПрАТ «Харківенергозбут»», - сказав Андрій Парамонов.
        За його словами, за «Харківобленерго» залишилася функція транспортування електроенергії від магістральних мереж до кінцевого споживача.
        «З 1 січня це вже дві окремі організації. «Харківенергозбут» не підпорядковується «Харківобленерго» і працює, як самостійне підприємство з продажу електроенергії», - зазначив в.о. генерального директора АТ «Харківобленерго» Василь Скопенко.
        За словами в.о. генерального директора ПрАТ «Харківенергозбут» Юрія Дяченка, підприємство виконує дві функції: постачальника універсальних послуг і постачальника по вільних цінах.
        «Універсальною послугою мають право скористатися побутові споживачі та малі непобутові споживачі, договірна потужність яких - менше 50 кВт. Тимчасово, до 31 грудня 2020 року, послугами постачальника універсальних послуг також можуть скористатися бюджетні установи, незалежно від договірної потужності, а також інші споживачі, договірна потужність яких - менше 150 кВт, - сказав Юрій Дяченко. - Населення не відчує ніякої різниці в тарифах, їх і надалі затверджує НКРЕ. Як мінімум, до 1 липня залишається тариф 90 копійок, якщо споживання електроенергії - до 100 кВт, і 1,6 грн – якщо понад 100 кВт».
        Усі інші споживачі, які не потрапили під спектр універсальної послуги, будуть переведені на послугу «вільні ціни», коли кожний споживач має право вибору постачальника. Вартість електроенергії за вільними цінами є договірною і визначається окремо для кожного споживача.
        Також за новими правилами впроваджується необхідність для споживачів складати публічні договори про надання послуг з розподілу і договір про постачання електричної енергії (останній можна заповнити на сайті «Харківенергозбуту»).
        «Побутові споживачі практично не відчують ніяких змін у процесі впровадження нової моделі роздрібного ринку. Для побутових споживачів фактом приєднання до умов публічних договорів про розподіл та постачання електричної енергії є вчинення будь-яких дій, які засвідчують бажання споживача укласти такі договори. Це надання підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії», - розповів Юрій Дяченко.
        Бюджетним установам, організаціям тимчасово, до 31 грудня 2020 року, надана можливість укладати договори про постачання електричної енергії з постачальником універсальних послуг шляхом застосування переговорної процедури закупівель, що значно скорочує процедуру складання договору.


       
        Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання