Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Харківщина - серед лідерів з впровадження реформи сільської медицини

    Це заявив Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час всеукраїнської селекторної наради 14 січня.
        Нараду було присвячено питанням будівництва сільських амбулаторій у регіонах, а також запровадженню системи телемедицини.
        У минулому році в Україні було розпочато будівництво понад 500 нових амбулаторій у рамках ініційованого Президентом проекту зміцнення сільської медицини. За інформацією Мінрегіону, на даний час найефективніше робота з будівництва ведеться у Кіровоградській, Миколаївській, Харківській, Луганській, Донецькій, Дніпропетровській, Хмельницькій та Рівненській областях.
        Також Геннадій Зубко зазначив, що Харківщина, Кіровоградщина, Дніпропетровська, Рівненська та Полтавська області є першими, де запрацюють послуги телемедицини. На першому етапі вони надаватимуться за напрямками кардіології, захворювань дихальної системи, дерматології та ендокринології.
        Як розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк, який взяв участь у нараді в Мінрегіоні, певні елементи дистанційної медичної допомоги вже успішно впроваджуються в Харківській області.
        «Наша область має велику протяжність території, розгалужену мережу населених пунктів. При цьому виникають певні незручності доїзду пацієнтів до вузьких фахівців. У цих умовах необхідно було приймати рішення щодо проведення обстеження, перш за все, сільського населення та впровадження дистанційних форм організації медичної допомоги та консультацій. Зокрема, заклади охорони здоров՚я первинної ланки та бригади екстреної медичної допомоги області було забезпечено мобільними апаратами системи «Телекард», яких сьогодні в області налічується 840 одиниць. Завдяки цьому можливо проводити електрокардіографічне обстеження хворому безпосередньо під час відвідування лікарями первинної ланки вдома, при викликах екстреної медичної допомоги», - розповів Михайло Черняк.
        Результати обстежень, виконаних за допомогою «Телекарду», передаються до обласної клінічної лікарні та служби екстреної медичної допомоги. Лікар, який знаходиться біля пацієнта, в онлайн-режимі отримує рекомендації обласних фахівців щодо подальшого обстеження та лікування пацієнта.
        Кількість електрокардіограм, проведених «Телекардом», щороку зростає. Так, у 2016 році їх було 17 тисяч, у 2017-му – 21 тисяча, а у 2018 році - вже майже 49 тисяч.
        «За таких умов щорічно виявляється біля 1000 випадків інфаркту міокарда», - зауважив заступник голови ХОДА.
        Крім того, у 2018 році в селищі Колонтаїв Краснокутського району використовувалася комп'ютерна ЕКГ-система CardioLab CS розробки НВЦ РЕМПТ «ХАІ-Медика». Система дозволяє лікарю бачити ЕКГ безпосередньо під час знімання даних, що дає змогу зняти якісний сигнал і уникнути артефактів. При наявності інтернету результати відразу передаються фахівцям ОКБ, за відсутністю мережі інформація зберігається на ноутбуці і передається фахівцям в ОКБ, коли з’являється доступ до інтернету.
        Що стосується забезпечення закладів доступом до мережі – в цьому напряму в області також проведено велику роботу.
        «На початок 2018 року в 230 з 332 амбулаторій області доступ до інтернету був відсутній. Протягом першої половини 2018 року на 267 об’єктах було встановлено супутникові канали під'єднання до мережі інтернет, якими користуються ті заклади, які не мають доступу до наземних каналів. З 30 амбулаторій, які будуються в рамках розвитку сільської медицини, не менш ніж 13 будуть під’єднані до мережі інтернет за технологією супутникового зв’язку відразу ж після завершення їх будівництва», - розповів Михайло Черняк.
       


       
        Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання