Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Президент України та голова ХОДА відвідали перший концерт у відновленій великій залі обласної філармонії

    Усі роботи на головному культурному довгобуді регіону завершено.
        Перед початком першого концерту до гостей філармонії звернувся Президент Петро Порошенко. Він привітав усіх зі святом та відзначив великий внесок усієї харківської команди та особисто Глави Адміністрації Президента Ігоря Райніна й голови ХОДА Юлії Світличної у проведення реконструкції Харківської філармонії.
        «Вітаю всіх харків'ян з тим, що нарешті здійснилася мрія багатьох поколінь харків'ян, з відкриттям нашої Харківської філармонії. Це наша справжня перемога», - сказав Президент.
        Він наголосив, що ключові роботи на будівництві філармонії були виконані рекордними темпами за останні три роки та пригадав відкриття органної зали, на якому був присутнім у 2016 році. «За час, що пройшов з 2016 року, відбулося 500 органних концертів. Харківський органний зал характеризується як, напевно, найкращий зал у світі», - зауважив Глава держави.
        «Когда говорят пушки, музы молчат». Нас учили цьому. Але я, як Президент, займаю абсолютно іншу позицію. Саме музи допомагають нам боронити нашу державу», - відзначив Петро Порошенко.
        «Будівля Харківської філармонії багато років знаходилася в жахливому стані, незважаючи на величну історію та традиції. Багато хто намагався відновити й будівлю, і її призначення. І нам нарешті вдалося повністю її реконструювати, - прокоментувала голова ХОДА Юлія Світлична. – Сьогодні це один з найкращих та найсучасніших філармонійних комплексів в Україні, який містить три функціональні зали: велику - на 777 місць, камерну та органну. Загалом комплекс може приймати близько 1500 глядачів одночасно».
        Велика зала Харківської обласної філармонії була збудована наприкінці ХІХ століття як аналог славетної зали палацу Тюїльрі в Парижі. У ній унікальна акустика, яку не тільки зберегли, але й підсилили під час реконструкції, обладнавши сцену мушлею, що формує звук так, щоб він не йшов у лаштунки та не поглинався завісою.
        «У залі фантастична акустика. Дуже добре, що ми зробили звукову мушлю - спасибі за це Юлії Світличній. Тож усі ноти до єдиної йдуть до зали», - відзначає директор та головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко.
        Сцена великої зали філармонії має трирівневу оркестрову яму, що дає змогу проводити будь-які спектаклі, опери та балети. При реконструкції історичної будівлі намагалися максимально відновити її автентичний вигляд, але, крім цього, будівлю зробили доступною для людей з інвалідністю.
        Юрій Янко підкреслив, що на створення «будівлі для музики» Харків чекав усю свою історію, адже до завершення реконструкції філармонії подібного комплексу в місті ніколи не було.
        Перший концерт у відбудованій філармонії відкрили увертюрою до опери «Тарас Бульба» Миколи Лисенка, світова прем’єра якої відбулась саме в цій залі.
        Довідка. Будівля Харківської обласної філармонії є пам’яткою архітектури. Її збудували в 1829 році. З того моменту вона зазнала низку перебудов. Так, головну перлину будівлі – велику залу – збудували в 1885-му. Сцена з оркестровою ямою з'явилися в залі ще пізніше – в 1891-му. Наприкінці ХІХ сторіччя обладнали велике фойє.
        Більшу частину ХХ сторіччя (з 1920 по 1991 рік) в будівлі знаходився Харківський обласний театр опери та балету, а в 1995-му її передали обласній філармонії. На той час велика зала вже була непридатна для експлуатації. Проте реконструкцію розпочали лише за 10 років – у 2006-му. Через брак фінансування роботи йшли повільно та неодноразово призупинялися, поки не зупинилися повністю. Відновити роботи керівництву ХОДА вдалося в 2015 році. Фінансування виділили з державного та обласного бюджетів. І вже 20 серпня 2016-го було відкрито органну залу, після чого продовжилися роботи над другим спусковим комплексом. Хід будівництва знаходився на постійному особистому контролі голови ХОДА Юлії Світличної.
       


       
        Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання