Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    11 травня 2019 року – Всесвітній день мігруючих птахів

    11 травня світова природоохоронна спільнота відзначає Всесвітній день мігруючих птахів.
        Започаткований у 2006 році як спільна ініціатива Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин (Боннська конвенція, CMS) та Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих видів водно-болотних птахів (AEWA), Всесвітній день мігруючих птахів (ВДМП) є глобальною інформаційно-освітньою кампанією, спрямованою на створення сприятливих умов для мігруючих птахів та середовища їх існування в усьому світі.
        Цього року темою Всесвітнього дня мігруючих птахів є «Захист птахів: вирішення питань забруднення пластиком!», яка повинна привернути увагу до негативного впливу забруднення пластиком для мігруючих птахів і їх середовищ існування.
        Пластикове забруднення довкілля є серйозною загрозою для широкого кола диких тварин, включаючи китів, черепах, риб і птахів.
        Щорічно виробництво пластику сягає більше 300 млн. тонн, він є одним з найбільш широко використовуваних матеріалів у світі. Значна кількість виробів з пластику використовується одноразово і потрапляє у навколишнє середовище. Термін розпаду різних видів пластику в природі складає від 20 до 500 років. Викинутий пластик легко транспортується в екосистеми силами природи, що створює загрозу для мігруючих видів птахів по всьому світу. Щорічно у Світовий океан надходить 8 млн. тонн пластикових відходів. Вони не розчиняються у воді і стають причиною летальних випадків для птахів та інших тварин від проковтування чи заплутування.
        Мертві пташенята із шлунками, повними пластику, заплутані й задушені пластиковими кільцями і сітками – це все реальні наслідки негативної дії пластику на птахів та інших тварин.
        В пошуках їжі птахи схильні до поглинання пластику. Плаваючи на поверхні води, покриті водоростями одноразові пластикові вироби, такі як соломинки для пиття, мішки і пляшки легко сприймаються птахами як здобич, як за формою, так і за запахом. Покинуті рибальські снасті є однією з найпоширеніших причин, що призводить до явища, що називається «примарним рибальством». Птахи, заплутуючись у таких покинутих сітках, або отримують травми і інфікуються різними хворобами або потопають. Перебуваючи у таких пастках, птахи обмежені у рухах і легко стають здобиччю для інших тварин.
        Більше інформації про ВДМП та заходи, що відбуваються в його рамках можна знайти на офіційному сайті ВДМП за посиланням www.worldmigratorybirdday.org.
       
       

    Джерело інформації: Офіційний портал Міністерства екології та природних ресурсів

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання