Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Що треба знати щоб не захворіти вірусним гепатитом

    В Харківській області залишається напруженою ситуація щодо захворюваності на вірусний гепатит А. Так за 9 місяців 2019 року зареєстровано 261 випадок захворювання на вірусний гепатит А. Захворювання були зареєстровані серед мешканців м.Харків (197 випадків), Харківського району (16 випадків),м. Люботин (13 випадків), Дергачівського району (13 випадків), Валківського району (5 випадків), Балаклійського району (3 випадки), Зміївського, Золочівського, Ізюмського, Нововодолазького районів по 2 випадки, Вовчанського, Красноградського, Куп’янського, Лозівського, Первомайського, Чугуївського по 1 випадку. В жовтні 2019 року в Харківській області зареєстровано ускладнення санітарно-епідемічної ситуації з вірусного гепатиту А. Станом на 31.10.2019 серед мешканців смт Козача Лопань, смт Ветеринарне Дергачівського району зареєстровано в межах інкубаційного періоду 6 випадків захворювання, серед мешканців смт Костянтинівка Краснокутського району - 14 випадків захворювання та серед учнів ЗОШ №136 м. Харків – 3 випадки. Епідрозслідування проводилось за місцем проживання захворілих, місцем їх госпіталізації, органах місцевого самоврядування та на об’єкті водопостачання. В ході проведення епідрозслідування були встановлені порушення Державних санітарних норм і правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10) щодо забезпечення населення якісною питною водою. Також встановлено невідповідність питної води, з різних джерел водопостачання, за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками (виявлені загальні колі форми, нітрати, нітрити, залізо, нікель тощо). Все це свідчить про відсутність контролю з боку органів місцевого самоврядування за забезпеченням населення питною водою гарантованої якості та може привести до виникнення інфекційних хвороб та неінфекційних отруєнь з водним шляхом передачі.
        На сьогодні в Богодухівському районі випадки вірусного гепатиту поки ще не реєструються, але для недопущення виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань необхідно знати,що вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) ‒ це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
        Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії характеризується сплесками інфекцій навесні і восени.
        Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Особливо небезпечним для спалаху гепатиту А є вірусне забруднення води у водопровідних мережах, які перебувають в незадовільному стані.
        Найбільш високий рівень захворюваності спостерігається серед дітей у віці молодше 15 років, при цьому кожні 5-10 років трапляються великі епідемії. Під час епідемії вірус дуже легко поширюється серед маленьких дітей, в результаті чого у 30-50% дітей молодше 5 років виявляються докази перенесеної інфекції.
        Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання.
        Інкубаційний період ‒ 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).
        До вірусу сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку. Тварини, в тому числі лабораторні, не сприйнятливі до вірусу.
        Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.
        У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5°С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер'ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри.
        Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність ГА.
        Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов'язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників. Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.
        Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.
        Для вірусного гепатиту А характерні спалахи які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).
        Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:
        • використовувати для пиття та миття посуду лише перекип'ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
        • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
        • при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
        • перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми ‒ обдати окропом;
        • чітко дотримуватися правил особистої гігієни ‒ обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
        • не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.
        Профілактика вірусного гепатиту А, зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції.
        Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень. Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.
        Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.
       
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання