Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ОСОБЛИВОСТІ ЗАПОВІТУ: ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО СПАДКОВІ ДОГОВОРИ

    Законодавство розрізняє чотири види спадкування: за законом; за заповітом; за договором; за рішенням суду.

     Спадок за заповітом є пріоритетним, за законом спадок передається у випадку визнання заповіту недійсним чи відмови від нього.

     Відповідно до ЦК успадкування на підставі рішення суду можливе у випадку, якщо спадщини не була ніким успадкована протягом установленого законом строку.

     Подружжя має право скласти заповіт щодо спільно нажитого майна. У разі смерті одного з подружжя, майно переходить у користування іншому, проте такий заповіт змінити вже не можна, оскільки спільний заповіт є обопільною згодою і мінятися може за згодою обох сторін.

     За умови існування шлюбного контракту, нотаріус при укладанні договору має керуватися його умовами.

     Зазначимо, якщо подружжя на момент успадкування не проживало разом, але було офіційно зареєстрованим, то це не є перепоною для успадкування. Не передається майно у спадок одному із подружжя у випадку розірвання шлюбу до набуття чинності договору про спадок.

     Також Цивільний кодекс передбачає можливість скласти спадковий договір, у якому спадкодавець має право прописати умови для спадкоємця для отримання спадку. Особу, на яку складено заповіт, можна зобов’язати вчинити певні дії немайнового чи майнового характеру, якщо це не суперечить закону.

     Відчужувач, наприклад, може зобов’язати набувача виплачувати йому певну грошову суму одноразово або частинами чи зобов'язати набувача надавати матеріальне відшкодування онуку доки він не набуде повноліття. Право вимагати виконання обов'язків мають батьки останнього.

     Проте спадкодавець не може прописати в договорі обов’язки, які суперечать законодавству та ображають честь і гідність людини. Наприклад, не можна обмежити людину в праві вибору подружжя чи місця проживання.

     Якщо спадкоємець з умовою не згоден, то він втрачає право а майно і тоді воно передається відповідно до закону.

     Ще одним видом заповіту є договір довічного користування. Цей договір відрізняється від попереднього тим, що право власності переходить у момент підписання договору, а не після смерті спадкодавця, проте у законодавстві України заборонено відчужувати це майно до смерті спадкодавця.

     Спадкоємці мають право змінити обсяг частки у спадщині когось із них. Для цього потрібна взаємна згода сторін у письмовій формі та завірена нотаріально.

     Якщо є спір, який спадкоємці не можуть вирішити самі, в такому випадку цю ситуацію будуть розглядати в судовому порядку.

      Порушують ваші права? Ви потребуєте допомоги в судах,  і не маєте грошей на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по п'ятницю з 08-00 до 17-00,  за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, 3-03-25.

      Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання