Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Оперативна інформація по COVID-19

    Станом на ранок 17 березня в Україні зареєстровано 7 лабораторно підтверджених випадків коронавірусу.

    У Чернівецькій області – 4, м. Києві - 2 та в Житомирській області – 1 (летальний).

    Усього з початку 2020 року до Центру громадського здоров’я надійшло 140 повідомлень про підозру на COVID-19 (7 випадків підтверджені лабораторно, 89 – негативні, коронавірусу немає, 44 досліджуються). З початку року вірусологічна референс-лабораторія ЦГЗ протестувала близько 500 зразків на нову коронавірусну інфекцію COVID-19.

    У світі було зареєстровано 182406 випадків інфікування COVID-19, з них 79433 осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 101356  випадків у 150 країнах/територіях/регіонах.

    На території Європейського регіону зареєстровано 63268 випадків COVID-19  (Італія - 27980, Іспанія - 9191, Франція - 6633, Німеччина - 6012, Швейцарія - 2200, Великобританія - 1547, Нідерланди - 1413, Норвегія - 1169, Швеція - 1059, Бельгія - 1058, Австрія - 1016, Данія - 914, Греція - 352, Чехія - 298, Фінляндія - 272, Ізраїль - 250, Португалія - 245, Ісландія - 180, Ірландія - 169, Румунія - 158, Польща - 156, Сан-Марино - 102, Російська Федерація - 93, Естонія - 79, Словаччина - 72, Словенія - 57, Албанія - 51, Хорватія - 49, Сербія - 46, Болгарія - 43, Угорщина - 39, Білорусь - 36, Латвія - 34, Грузія - 33, Кіпр - 33, Вірменія - 30, Республіка Молдова - 23, Мальта - 21, Азербайджан - 19, Боснія і Герцеговина - 19, Люксембург - 19, Північна Македонія - 19, Литва - 17, Андорра - 14, Ліхтенштейн - 7, Казахстан - 6, Туреччина - 5, Україна - 3, Монако - 2, Святий Престол - 1) та 2755 летальних випадків (у світі - 7154).

    17 березня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної інфекції (COVID-19).

    ВООЗ опублікувала оновлене керівництво «Клінічне ведення тяжкої гострої респіраторної інфекції (SARI) при підозрі на захворювання COVID-19». Цей документ надає клініцистам оновлене тимчасове керівництво своєчасного, ефективного ведення пацієнтів з підозрою і підтвердженням COVID-19 Clinical management of severe acute respiratory infection when novel coronavirus (nCoV) infection is suspected

    13 березня Генеральний директор ВООЗ на брифінгу для ЗМІ по COVID-19 оголосив, що на даний час Європа стала епіцентром пандемії, де реєструється більше випадків і смертей, ніж у решті світу, за винятком Китаю. На даний час щоденно реєструється більше випадків, ніж в Китаї в розпал епідемії.

    ВООЗ продовжує підтримувати країни в готовності та реагуванні. Відправлено  постачання засобів індивідуального захисту в 56 країн, готується до відправлення у ще 28 країн і відправлено майже 1,5 мільйона діагностичних тестів у 120 країн.

    Досвід Китаю, Республіки Корея, Сінгапуру та інших країн ясно показує, що активне тестування і відстеження контактів в поєднанні із заходами соціального дистанціювання і мобілізацією громади можуть запобігти зараженню і врятувати життя людей.

    Спільно з Фондом Організації Об'єднаних Націй та Швейцарським фондом благодійності ВООЗ сьогодні запускає Фонд солідарного реагування на COVID-19, щоб дати можливість окремим особам і організаціям внести свій вклад.

    Зібрані кошти будуть використані для координації дій у відповідь, для закупівлі масок, рукавичок, халатів і захисних окулярів для працівників охорони здоров'я, для закупівлі діагностичних тестів, для поліпшення епіднагляду і для інвестицій у дослідження і розробки.

    Оскільки спалах COVID-19 продовжує розвиватися, ВООЗ проводить його  порівняння з грипом. Обидва викликають респіраторні захворювання, але між цими двома вірусами і тим, як вони поширюються, є важливі відмінності. Це має важливе значення для вжиття заходів охорони здоров'я громадськості для реагування на кожен вірус.

    Чим схожі COVID-19 і віруси грипу?

    По-перше, COVID-19 і віруси грипу мають подібну клінічну картину захворювання. Тобто вони обидва викликають респіраторне захворювання, яке представляє собою широкий спектр захворювань від безсимптомного або легкого до важкого захворювання і смерті.

    По-друге, обидва віруси передаються при контакті, краплях і фомітах. У результаті ті ж заходи громадської охорони здоров'я, як гігієна рук і дотримання дихального етикету (кашель у лікоть або в одноразову серветку), є важливими діями, які все можуть запобігти інфекції.

    Чим відрізняються COVID-19 і віруси грипу?

    Швидкість передачі є важливою відмінністю між двома вірусами. Грип має більш короткий середній інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і більш короткий послідовний інтервал (час між послідовними випадками), ніж у вірусу COVID-19. Послідовний інтервал для вірусу COVID-19 оцінюється в 5-6 днів, водночас як для вірусу грипу послідовний інтервал становить 3 дні. Це означає, що грип може поширюватися швидше, ніж COVID19.

    Крім того, передача в перші 3-5 днів хвороби або потенційно предсимптомна передача - передача вірусу до появи симптомів - є основною причиною передачі грипу. Хоча ми маємо дані про поширення вірусу SARS-CoV-2 за 24-48 годин до появи симптомів, у даний час це не є основною причиною передачі.

    Передбачається, що репродуктивне число Ro - число осіб, яких може інфікувати одна захворіла людина - для вірусу SARS-CoV-2 становить від 2 до 2,5, що вище, ніж для грипу. Проте, оцінки як SARS-CoV-2, так і вірусів грипу дуже контекстні і специфічні для часу, що ускладнює прямі порівняння.

    Діти є важливими факторами передачі вірусу грипу в суспільстві. Для вірусу SARS-CoV-2 початкові дані показують, що діти страждають менше, ніж дорослі, і що частота випадків у віковій групі 0-19 років низька.

    Додаткові попередні дані, отримані в домашніх господарствах у Китаї, показують, що діти заражаються від дорослих, а не навпаки.

    У той час як спектр симптомів для цих двох вірусів однаковий, частина з важким захворюванням, схоже, відрізняється.

    Для COVID-19 дані на сьогодні припускають, що 80% інфекцій є легкими або безсимптомними, 15% є тяжкими інфекціями, які вимагають кисневої терапії, і 5% є критичними випадками, які вимагають штучної вентиляції легенів. Ці важкі і критичні випадки інфекції серйозніші, ніж спостерігається для при грипі.

    Найбільш схильні до ризику важкої грипозної інфекції діти, вагітні жінки, люди похилого віку, люди з хронічними захворюваннями і люди з імунодефіцитом. Для COVID-19 поточні дослідження  показують, що старший  вік і наявні супутні захворювання підвищують ризик розвитку важкої інфекції.

    Смертність від SARS-CoV-2 вище, ніж від грипу, особливо від сезонного грипу. Хоча для повної розуміння справжньої смертності від COVID-19 буде потрібно якийсь час, наявні у нас дані показують, що коефіцієнт летальності (число зареєстрованих смертей, поділене на зареєстровані випадки) становить 3-4%, частота смертей від інфекції (число зареєстрованих смертей, поділене на кількість інфекцій) буде нижче. Для сезонного грипу летальність зазвичай значно нижча 0,1%. Однак летальність значною мірою визначається від доступності та рівня надання медичної допомоги.

    Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

    - часто мийте руки або обробляйте дезінфекційнии засобами;

    - під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою, уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;

    - якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;

    - не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

    Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації
       

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання