Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Патронат над дитиною як форма тимчасового догляду

    Патронат над дитиною – це послуга з «тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя у період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин».

    Досвід Європейських країн та США вже довів користь функціонування патронатних сімей для дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, тому і в Україні вирішили запровадити таке новаторство, як патронатна родина, яка згодом стане кращою альтернативою інтернатному вихованню. На території району з грудня 2019 року функціонує патронатна сім’я, у якій у даний час виховується 2 дітей.

    Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

    Сімейний патронат допомагає дітям, чиї батьки деякий час не можуть опікуватися ними в силу різних життєвих обставин, адже бувають випадки, коли через хворобу чи смерть батьків за дітьми нікому доглянути, або через недбалість чи жорстоке поводження дитині загрожує небезпека.

    Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні, тимчасово влаштованих у його сім’ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я під час перебування.

    Патронатні вихователі проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, що дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах.

    Юридичними підставами встановлення патронату над дитиною є договір про патронат, який укладається за рішенням органу опіки та піклування, з сім’єю патронатного вихователя та батьками дитини. 

    Рішення про влаштування в сім’ю патронатного вихователя дитини приймає орган опіки та піклування за місцем проживання або виявлення дитини за результатами розгляду питання на засіданні комісії з питань захисту прав дитини на підставі наданих службою у справах дітей документів, що обґрунтовують доцільність такого влаштування.

    Важливим є те, що базові послуги догляду, виховання дитина отримує у сімейних умовах, і в більшості випадків така дитина продовжує спілкування з близькими людьми, відвідує свій же дитячий садок, чи школу, відповідальність за долю дитини не перекладається на інших спеціалістів притулків. У такій ситуації, коли дитина знаходиться не далеко і біологічні батьки можуть з нею бачитись і спілкуватись, соціальним працівникам легше сформувати у батьків мотивацію для змін, що дає можливість органу опіки та піклування приймати обґрунтовані рішення, спрямовані на забезпечення найкращих інтересів дитини.

    До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років.

     

    Термін перебування дитини у патронатній сім’ї залежить від потреб дитини та обставин, що спричинили влаштування дитини, але орієнтовно становить від 1 до 6 місяців.

    У цей час соціальні працівники допомагають батькам подолати труднощі, через які дитину було вилучено. Якщо ж відновити здатність батьків виховувати свою дитину неможливо, їй знаходять іншу форму сімейного виховання.

    За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує:

    - соціальну допомогу (на утримання кожної влаштованої дитини віком від 6 до 18 років виплачується патронатному вихователю 5545,00 грн.);

    - заробітну плату (розмір грошового забезпечення становить 10510,00 грн. на місяцьу разі влаштування дитини (дітей) у сім’ю);

    - сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя.

    Ініціаторомвлаштування дитини під патронат  можуть бути: батьки чи один із батьків дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах; сама дитина; соціальний працівник, який супроводжує сім’ю, що опинилася в складних життєвих обставинах; працівник служби у справах дітей; вчитель, шкільний соціальний педагог чи психолог, лікар, працівники поліції, інший фахівець соціальної сфери; будь-який громадянин чи установа, які виявили дитину в складних життєвих обставинах.

    До уваги! На обліку служби у справах дітей Богодухівської районної державної адміністрації перебуває дівчинка Діана з особливими потребами віком 1,8 роки, у якої відсутні брати на сестри на обліку з усиновлення, яка потребує влаштування до сімейних форм виховання (опіка, прийомна сім’я чи дитячий будинок сімейного типу), та яка у даний час перебуває у будинку дитини м. Харкова.

    Якщо Ви не байдужі до дитячої долі та маєте бажання взяти дитину у родину звертайтеся до служби у справах дітей районної державної адміністрації  (м. Богодухів, пл. Свято-Духівська,  2, кім. №  6;  тел. 3 41 42).

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання