Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    До роботи з хворими на COVID-19 готові долучитися випускники медичних вишів і коледжів та інтерни

    Питання нестачі медиків, що готові працювати з хворими на коронавірус, обговорили під час наради голови ХОДА Олексія Кучера з ректорами медичних вишів і директорами медколеджів регіону. Участь у заході взяли головні лікарі ключових лікарень, що приймають хворих на COVID-19, та керівництво Департаменту охорони здоров’я ХОДА.
       
        На початку наради Олексій Кучер відзначив, що головне питання, яке необхідно оперативно вирішити, - це залучення лікарів до медичних закладів, що приймають хворих на COVID-19.
       
        «Я б розумів лікарів похилого віку, які звільняються, адже вони в групі ризику, але є й молоді люди, які відмовляються працювати з пацієнтами з COVID-19. Я не знаю, як це коментувати. Ці питання все ж таки знаходиться в площині етики та моралі. Тут краще, мабуть, послухати лікарів, які прийняли на себе обов’язок і борються з цією хворобою, - відзначив голова ХОДА. - Власне, ми сьогодні зібралися, щоб вирішити це питання. Я звернувся до всіх присутніх з проханням: ми вкрай потребуємо медичних працівників, і ми просимо вас підключити інтернів, викладацький склад, який має можливість практикувати, тому що це необхідно».
       
        Найбільш гостро питання нестачі кадрів постало під час відкриття для прийому таких хворих Диспансеру радіаційного захисту населення. Про ситуацію в цьому закладі на даний момент доповіла в.о. директора Ірина Пирогова.
       
        «Виникла проблема зі звільненням співробітників та відмовами працювати з хворими COVID. За останній тиждень звільнилося 15 осіб. У нас пішли всі анестезіологи, залишилася одна, 3 терапевта, лікарів інших спеціальностей - 1, 6 медсестер, 6 санітарок. Це мається на увазі на реанімацію. Усі інші написали відмову від роботи, вони не звільнялися», - повідомила Ірина Пирогова.
       
        За її інформацією, медики, що відмовляються надавати допомогу пацієнтам з COVID-19 або звільняються, - це люди різного віку, не всі належать до групи ризику.
       
        Заступник директора Департаменту охорони здоров’я ХОДА Генадій Бондарчук повідомив, що ще до відкриття диспансеру для прийому хворих COVID-19 медичні працівники повідомляли про свою готовність працювати з цими пацієнтами. Щодо змісту заяв, у яких лікарі відмовляються надавати допомогу хворим, то з ними зараз працюють юристи. Паралельно до лікарні залучають медиків з інших закладів.
       
        «Нам допомагають на сьогодні госпіталь ветеранів війни – 2 лікарі-анастезіологи та лікар-терапевт вийшли працювати в інфекційну лікарню, але вчора ми запропонували цим лікарям перейти в чорнобильський диспансер, організувати там роботу, вони виявили бажання продовжити працювати там», - сказав Генадій Бондарчук.
       
        Про ситуацію в обласній інфекційній лікарні повідомив головний лікар закладу Павло Нартов.
       
        «Спочатку був дефіцит у першу чергу лікарів: анестезіологів, інфекціоністів. Зараз ми спільно з адміністрацією вирішуємо це питання. У нас спочатку було 24 лікаря-інфекціоніста, зараз 27 ставок, працює 26 лікарів: 18 постійно та 8 сумісників. Крім того, ми взяли на роботу ще 2-х лікарів-терапевтів. Сьогодні ще прийшов один лікар-інфекціоніст, ми його теж візьмемо, і по інфекціоністам у нас повністю буде закрите питання. 6 лікарів-анастезіологів є, крім того, ми взяли додатково 5 лікарів-анестезіологів. Зараз у нас не 1 лікар-анестезіолог чергує, а вже 2 по лікарні. Є питання серед медичного персоналу. У нас 17 вакансій середнього медперсоналу та 25 – молодшого», - розповів Павло Нартов.
       
        За його даними, за період з 1 квітня по 24 червня з лікарні звільнилися 2 лікаря-інфекціоніста (обом за 70 років), лікар-бактеріолог, 10 медичних сестер та 15 молодших медичних сестер. За цей же час до закладу прийшли працювати 8 лікарів-інфекціоністів, 4 анастезіологи, 4 терапевти, 8 медсестер та 6 сумісників, 5 співробітників молодшого персоналу та 7 сумісників.
       
        «Дефіцит є, але я думаю, що такі зібрання будуть сприяти тому, що ми будемо вирішувати ці питання», - відзначив директор КНП ХОР «Обласна клінічна інфекційна лікарня».
       
        Ректори вишів та директори медичних коледжів повідомили, що серед випускників цього року є бажаючі працювати з хворими на COVID-19.
       
        «9 людей готові йти в Диспансер радіаційного захисту, 16 – у обласну інфекційну лікарню. Випускники добрі, діти добрі. Націлені на роботу, - повідомив директор Куп’янського медичного коледжу імені Марії Шкарлетової Олег Брянцев. – Вони готові йти працювати з 1 липня, хоча за законом у них місяць відпустки, але вони готові йти просто зараз».
       
        Бажання працювати виявили й випускники Харківського обласного медичного коледжу. За інформацією директора закладу Едуарда Хомченка, про це повідомили вже кілька медичних сестер, рентген-лаборант та кілька фельдшерів.
       
        За результатами зустрічі повний перелік спеціалістів, яких потребують медичні заклади області отримає кожен виш та кожен медичний коледж регіону.
       
        «Я бачу, що велика кількість молодих людей, випускників, зацікавлена в тому, щоб працювати, і це дуже добрий результат. Ми повернемо ситуацію з кадрами в позитивне русло», - підсумував голова ХОДА Олексій Кучер.
       
        Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання