Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Олексій Кучер та нардепи зустрілися з харківськими правниками, які брали участь у розробці Конституції України

    Захід відбувся 28 червня в Національній академії правових наук України в Харкові.
       
        Під час зустрічі обговорили як історію створення Основного Закону, так і сучасні тенденції та зміни, які пропонуються до Конституції.
       
        «На мій погляд, 28 червня 1996 року – це епохальна дата в історії України. Адже саме з цього моменту почався фундаментальний, системний розвиток державності», - сказав голова ХОДА Олексій Кучер, вітаючи учасників заходу.
       
        Він відзначив, що представники законодавчої та виконавчої влади зустрілися з правниками для того, щоб отримати важливий досвід та почути настанови від людей, які стояли у витоків сучасної української державності.
       
        «Знаю, що ви приклали всі зусилля для того, щоб наша Конституція була визнана міжнародною спільнотою як найпотужніша конституція у світі, - звернувся до присутніх народний депутат України, голова міжфракційного депутатського об’єднання «Слобожанщина» Павло Сушко. - Мені приємно, що я та деякі з моїх колег – народних депутатів – закінчували Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого. Зараз ми, використовуючи ті навички, які ви нам давали у свій час, створюємо закони, які приймає Верховна Рада України. Будемо раді постійно бути з вами на зв’язку та проводити консультації».
       
        Про те, як створювалася Конституція України, під час зустрічі розповіли безпосередні учасники процесу – ректор НЮУ ім. Я. Мудрого Василь Тацій, який входив до складу Конституційної комісії, та народний депутат України 4-х скликань Олександр Бандурка, який працював над Конституцією в парламенті.
       
        «Робота проходила, незважаючи на певні протиріччя, на великому піднесенні, - розповів Василь Тацій. – Усе ж таки здійснилася багатовікова мрія нашого народу про самостійність та незалежність. І тому люди працювали з великим натхненням. Громадяни України писали сотні листів, зауважень, побажань, таким чином у мене є всі підстави сказати, що це була така загальнодержавна творчість та загальнодержавний порив, щоб створити кращу Конституцію. Мені особливо приємно, що значна частина членів конституційної комісії – це були члени нашого колективу».
       
        Олександр Бандурка підкреслив, що дуже неправильно говорити, що Конституцію України приймали за одну ніч.
       
        «Підготовчий процес фактично йшов 6 років незалежності України. За ці 6 років було подано на розгляд у Верховній Раді 15 проєктів Конституції. Головні розходження у них були в питаннях власності, мови, Криму, військової бази в Севастополі, політичного життя – наявності партій. Один з варіантів відрізнявся оригінальністю – це Конституція, подана від Конгресу українських націоналістів, де Крим був передбачений не як республіка, а як Кримська область. Можливо, якби він був прийнятий, трошки інакше розвивався б політичний процес», - відзначив Олександр Бандурка.
       
        Він нагадав, що в 1995 році був підписаний конституційний договір між парламентом та президентом. Він передбачав, що проєкт Конституції буде прийнятий протягом року. Термін стікав 8 червня 1996 року, і тодішній Президент України Леонід Кучма вже підписав указ про проведення референдуму, на якому буде затверджена Конституція.
       
        «Парламент був приречений приймати, домовлятися. Йшла напружена робота, голосували без перерви на обід. У 9 годин 30 хвилин 28 червня 1996 року було проголошено, що Основний Закон України прийнятий», - розповів учасник подій.
       
        Учасники заходу також обговорили сучасні виклики, які постають перед українськими законотворцями та правниками, та зміни, які пропонуються до Конституції України.
       
        Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання