Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    РЕЄСТРАЦІЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ/ПРАВА ОРЕНДИ НА ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ В ДЕРЖАВНОМУ РЕЄСТРІ РЕЧОВИХ ПРАВ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО

    Відповідно до ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно», право власності, право оренди, право постійного користування, сервітут, емфітевзис, суперфіцій тощо – це все речові права, які підлягають державній реєстрації.

    Територіальний принцип реєстрації:

      Державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя за місцезнаходженням нерухомого майна.

    Куди потрібно звертатися:

      До центрів надання адміністративних послуг чи нотаріусів.

      Або надання заяви в електронній формі (у процесі реалізації).

    Які документи подаються для державної реєстрації права власності/права оренди:

    -       Заява;

    -       Копія та оригінал паспорту заявника;

    -       Копія та оригінал ідентифікаційного номеру;

    -       Підтвердження оплати адміністративного збору.

      При реєстрації права власності справляється адміністративний збір у розмірі 0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, станом на 2020 р. – це 210,2 грн.

      За державну реєстрацію права оренди справляється адміністративний збір у розмірі 0,05 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що у 2020 році становить 110 грн. Якщо особа бажає, щоб документи про державну реєстрацію права оренди були розглянуті у коротші строки, для цього вона може оплатити за їх розгляд підвищений адміністративний збір.

    -       Документ – підстава виникнення права на ділянку (договір купівлі-продажу(дарування, міни і.т.і), рішення суду, свідоцтво на спадщину, договір оренди тощо).

    -       Строк розгляду документів 5 робочих днів.  

    Основні засади державної реєстрації права оренди земельної ділянки:

    -       Земельна ділянка може бути об’єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї. Державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюються після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі. Державна реєстрація прав суборенди, сервітуту, які поширюються на частину земельної ділянки, здійснюється після внесення відомостей про таку частину до Державного земельного кадастру.

    -       Право оренди та суборенди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону. Відчужене право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації у встановленому законодавством порядку. Рішення суду про визначення договору оренди (суборенди) укладеним є підставою для державної реєстрації права оренди (суборенди) земельної ділянки. Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов’язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеному статтею 148 – 1 Земельного кодексу України.

    -       Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. 

    -       Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, виникають з моменту такої реєстрації.

      Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 01 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов:

    1)    Реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення;

    2)    На момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачило їх обов’язкової реєстрації.

      Будь-які дії особи, спрямовані на набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, можуть вчинятися, якщо речові права на таке майно зареєстровані згідно з вимогами цього Закону, крім випадків, коли речові права на нерухоме майно, що виникли до 01 січня 2013 року.

      Державній реєстрації прав підлягають право власності та речові права, похідні від права власності, зокрема, право оренди (суборенди) земельної ділянки.

     

      Порушують ваші права? Ви потребуєте допомоги в судах,  і не маєте грошей на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по п'ятницю з 08-00 до 17-00,  за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, 3-03-25.

      Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання