Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Гендерна рівність у трудових відносинах

    Управління соціального захисту населення Богодухівської районної державної адміністрації інформує з метою досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства.

    Проблема гендеру – це проблема впровадження принципів демократії співіснування чоловіка та жінки в усіх сферах людського життя. З метою досягнення паритетного становища жінок і чоловіків у всіх сферах життєдіяльності суспільства було прийнято Закон України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», який набув чинності з 01 січня 2006 року. Україна також є учасницею багатьох міжнародних правових договорів, що сприяють та встановлюють режим гендерної рівності.

    В контексті трудових відносин не вимагається сліпе дотримання гендерної рівності, тобто рівності на підставі статі. Фізіологічно представники існуючих статей є настільки різними, що закріплення подібної рівності було б фікцією, яку неможливо виконати.

    Не вва­жається дискримінацією за ознакою статі, згідно ст .6 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», наступне:

    1.    спеціальний захист жінок під час вагітності, пологів та грудного вигодовування дитини;

    2.    обов’язкова строкова вій­ськова служба для чоловіків, передбачена законом;

    3.    різниця в пенсійному віці для жінок і чоловіків, передба­чена законом;

    4.    особливі вимоги щодо охо­рони праці жінок і чоловіків, пов’язані з охороною їх репродуктивного здоров’я;

    5.    позитивні дії (спеціальні тимчасові заходи, спрямовані на усунення дисбалансу між можливостями жінок і чоловіків реалізовувати рівні права на­дані їм Конституцією і законами України).

    Відповідно до ст. 184 КЗпПУ, забороняється відмов­ляти жінкам при прийомі на ро­боту і знижувати їм заробітну плату з мотивів, пов’язаних з вагітністю або наявністю дітей віком до трьох років, а одиноким матерям – за наявністю дитини віком до 14 років або дитини – інваліда. Безперечно, така нор­ма є основою будь – якого дек­ларування соціальних стандар­тів. Але іноді вона настільки зачіпає інтереси роботодавців, що останні змушені проводити певні маневри з метою запобігання прийняттю на роботу жінок, які мають такі пільги. Механізми її реалізації зводяться до того, що робото­давець зобов’язаний надати письмову відмову, із вказанням причини, у прийомі на роботу, яку можливо оскаржити в судовому порядку. Доволі час­то в умовах ринкової економіки така гарантія не має свого ефективного механізму впровадження, оскільки реалії стро­ків розгляду справ судами є до­волі невтішними, а суворі умови ринку праці – жорстокими.

    На сьогодні відповідальність за порушення гендерної рівності в законодавстві про працю поки що не конкретизується. Порушення ним гендерної рівності є порушенням законодавства про працю. Особи, винні в порушенні вимог законодавства про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, несуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законом.


       
       

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання