Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Легальна зайнятість – гарантія захисту трудових прав

    Управління соціального захисту населення Богодухівської районної державної адміністрації інформує.

    Згідно з Конституцією України кожна людина маєправо напрацю, яку вонавільно обирає абона якувільно погоджується. Алеще чимало громадян живутьднемнинішнім,надаючи перевагу тимчасовим сумнівним вигодам, томуостаннімчасом усечастішедоводитьсястикатися зтакимнегативним явищем, яквикористання найманої праці громадянбезоформлення трудових відносин– «тіньовою»зайнятістю.Занинішніх реалій громадяничастопогоджуютьсяна будь-яку пропозицію роботи, зокрема і нелегальної. Працівники, які погоджуються одержувати зарплатню в «конвертах», стають заручниками самих себе. Працівник, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій.

    Таким чином, влаштовуючись на роботу неофіційно, працівник повинен чітко усвідомлювати: якщо зарплату виплачують «в конверті», це означає, що роботодавець, швидше за все, не укладе трудовий договір, а також не здійснюватиме відрахування з неофіційної зарплати єдиного соціального внеску до Пенсійного фонду, а це неминуче призведе до того, що:

    – вимагатимуть працювати понад норму, а то і часто без додаткової оплати праці;

    – не буде гарантованого розміру заробітної плати (зокрема розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплат, надбавок та інших заохочувальних виплат);

    – не буде ніяких соціальних гарантій, передбачених для працівника;

    – не буде права на відпустку, в тому числі, і на відпустку в зв’язку з вагітністю, пологами і для догляду за дитиною;

    – не буде права на оплату тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною;

    – не буде права на достроковий вихід на пенсію (якщо робота пов’язана з шкідливими умовами праці);

    – не буде права на охорону праці;

    – не буде права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань, та, як наслідок – на отримання страхових виплат у разі травмувань чи профзахворювань;

    – людину можуть звільнити у будь-який момент, без виплати вихідної допомоги, а можливо, і без оплати за виконану роботу. Отримати належний під час звільнення розрахунок в переважній більшості випадків вкрай складно, факт перебування в трудових відносинах з роботодавцем доведеться доводити у суді з допомогою свідків.

    Серед негативних наслідків «тіньової» зайнятості є і такі, що стосуються суспільної небезпеки, адже всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва тощо, тож необхідна їх висока якість. Нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з офіційно неоформленим працівником не проводиться навчання з техніки безпеки, охорони праці, він не проходить вчасно, а то і взагалі, передбаченого нормативними документами періодичного медичного огляду. Найефективнішим захистом громадян є їхня правова обізнаність. Кожен, хто наймається на роботу, має пам’ятати, що не оформлений вчасно трудовий договір є не лише грубим порушенням трудового законодавства, а й надалі тягне за собою низку проблем для самого працівника. Повага до себе починається з шанування законів своєї держави. Працюючи нелегально людина сама себе позбавляє права на соціальний захист та передбачені трудовим законодавством гарантії, а також ставить під загрозу своє здоров’я та майбутнє.


       
       

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання