Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Підримка земляків дає мені наснагу і натхнення

    Наприкінці січня 2013-го буде рік, як Богодухівську районну державну адміністрацію очолив В.М.Бєлий. Тож традиційне передноворічне інтерв’ю з очільником району в газеті «Маяк».

    - Володимире Миколайовичу, один рік на найвищій посаді виконавчої влади району - період невеликий, проте достатній для того, аби не тільки реально оцінити ситуацію, але й домогтися певних результатів. Що вдалося Вам зробити за цей час, а що не вдалося з наміченого?

    - Ви правильно зауважили, що термін мого перебування на посаді керівника виконавчої влади району невеликий, але за час, що минув, можу підсумувати перші результати роботи, а також тенденції, які намітилися у соціально-економічному розвитку району. Що ж вдалося зробити? Найсуттєвіше досягнення, но мою думку, те, що за цей період вирішено багато питань, які до цього не розв’язувалися кілька років. Мова йде, передусім, про газифікацію семи населених пунктів району. Документація на ці об’єкти була готова уже п’ять-сім років тому, люди вклали певні власні кошти, і багато хто за цей час зневірився, що у селі запалає «голубий вогник». Та все-таки мрія сотень сільчан здійснилася - у їхніх оселях є газ! Є позитивні зрушення і у питанні проведення капітальних ремонтів закладів освіти, медицини, культури, які завжди фінансувалися за залишковим принципом. Якщо щороку маємо незабезпеченість по заробітній платі працівникам бюджетної сфери у десятки мільйонів гривень - зрозуміло, який був цей «залишок». Але так далі не могло тривати. Тому ми розробили план, згідно з яким кожного року будемо вишукувати кошти для заміни вікон, ремонтів у тощо. Так, уже цього року в центральній районній лікарні замінено вікна на суму майже 300 тис.грн. Замінено вікна і у низці дитячих садків, шкіл, капітально відремонтовано дві амбулаторії сімейної медицини - Гутянськуі Матвіївську, приведено до європейських стандартів операційний блок Богодухівської ЦРЛ. Також поремонтували покрівлі багатьох навчальних закладів освіти. Є позитивна динаміка і з опаленням сільських закладів культури: цього року опалюються 15 (на 4 більше, ніж у минулому), зокрема, Сухининський СК, Зарябинський СК, Сіннянський СБК, Первухінська бібліотека - філія переведена в опалюване приміщення АСМ. Ми будемо поступово йти до того, щоб усі заклади культури у нашому районі опалювалися.

    Хочу сказати і про те, що нарешті вдалося зрушити з «мертвої точки» покращення транспортного забезпечення населення: відкрито і відновлено автобусні маршрути, які не діяли роками, а інколи - десятиліття. Приміром, у село Лозова автобус не ходив більше 10 років. Такі ж проблеми з транспортом були по Улянівській Степнянській, Кленівській, Івано -Шийчинській, Петропавлівській сільських радах та ін. Що ще зроблено? Наведено відносний порядок і систему у забезпеченні населення балонним скрапленим газом. Призупинено відключення радіоточок у сільських населених пунктах району. Взагалі, можу сказати, що, в цілому, всі зусилля влади сьогодні спрямовано на розв’язання гострих соціальних проблем та загальне підвищення добробуту населення Богодухівського району.

    - Що, на Вашу думку, не вдалося зробити за цей період з наміченого і чому?

    - Таких суттєвих для жителів району питань, які взагалі не вдалося розв’язати, немає. Є ступінь вирішення проблеми: хочеться завжди більше, ніж отримуєш. Ті питання, які поки що у перспективі, не вдалося вирішити через суб’єктивні і об’єктивні причини. Зокрема, через недостатнє фінансування з усіх джерел. Адже якщо ці питання не вирішувалися десятиліттями - чи можна поставити крапку за неповний рік роботи? Та головне, лід проблем поступово почав танути - а це уже викликає оптимізм. Інша, суб’єктивна, причина - це кадри. Не буду приховувати, що на сьогодні в районі відчувається великий дефіцит професійних кадрів, які б мислили по-сучасному, були прогресивними, ініціативними, свого роду менеджерами.

    - Зрозуміло, що сам голова райдержадміністрації не має можливості виконати всю сукупність завдань, вирішити ті проблеми, які стоять перед державними органами управління. Хороший менеджмент і фахова команда - це передумова для успішного управлінця. Наскільки зараз Ви задоволені тими людьми, що з Вами працюють?

    - Що стосується заступників, то, на жаль, через недосконале законодавство мені довелося 6-7 місяців працювати без помічників, не було процедури їхнього призначення. Зараз ситуація стабілізувалася, і хочу сказати, що у свою команду я запросив справжніх професіоналів, за плечима яких є досвід, мудрість, високий фаховий рівень. Якщо говорити конкретно, то, наприклад, П.М.Гурін має досвід роботи і заступника голови райдержадміністрації, і першого заступника, і, нарешті, 5 років він був очільником району - всього ж стаж роботи на державній службі складає майже сорок років. Тож я високо ціную, що Петро Михайлович приходить до мене не лише з тим, щоб повідомити про проблеми, а, передусім, щоб вказати на шляхи їх розв’язання, а почасти - уже відзвітувати про результат. Це можу сказати й про О.В.Юрченка, який багато років працював у системі агропромислового комплексу, має чималий досвід державної служби, роботи на керівних посадах. Сьогодні це дуже допомагає у тому, щоб навести лад у питаннях земельних відносин, оренди землі та інших, які стосуються наповнення районного бюджету. Якщо говорити про заступника О.В.Сизоненко, то це жінка-керівник, яка позитивно зарекомендувала себе на попередній роботі. І дуже важливо, що Оксана Володимирівна - ініціативна, не боїться відповідальності, керівник нової формації. Освіту і медицину Богодухівщини теж очолили досвідчені фахівці - відповідно І.Г.Безмінова та М.І.Грищенко.

    Це ж саме можу сказати і про працівників апарату райдержадміністрації та керівників управлінь, відділів та інших структурних підрозділів Богодухівської районної державної адміністрації. Всі ці люди -досвідчені, досконало знають свою справу, мають велике бажання працювати на результат. І, на моє глибоке переконання, у питанні кадрового потенціалу ніколи не має бути політичного аспекту: керівники цієї ланки, якщо вони відповідають усім цим вимогам, не повинні змінюватися з приходом нового керівника району.

    - Є певні проблеми, які без підтримки обласної влади, депутатів різного рівня не вирішити. Чи відчуваєте цю підтримку і конкретно у яких питаннях?

    - Скажу без перебільшення: мені і в цілому Богодухівщині пощастило у цьому питанні. Маємо чималу підтримку депутатів обласної ради - А.С.Васеніна, О.В.Усенка, Л.С.Коновалова, А.О.Медвєдєва, які закріплені за нашим районом. Зокрема, відчуваємо їхнє сприяння у вирішенні важливих питань на засіданнях депутатських комісій тощо. Та ще більшу підтримку отримує наш район від керівників області. І це, повірте, я говорю не з тієї позиції, що треба когось «підхвалити» чи просто так, як кажуть, для красного слівця. Ні. Насправді та підтримка, яку ми отримуємо від обласної влади сьогодні, неоціненна. Жодне питання, з яким районна влада звертається до обласної, не лишається поза увагою, без підтримки. Для прикладу скажу, що, приміром, з тих коштів, які направлено за контрактом з НАК «Нафтогаз України», на розвиток Богодухівського регіону надійшла одна з найбільших сум в області. Ці кошти були спрямовані на вирішення соціальних питань. Це ж можна сказати і про інвестиції, які залучено в район. Всі вже знають, що найсучасніша котельня на альтернативному виді палива встановлена саме у нашому місті - і на це наш район не витратив жодної власної копійки. Наступного року таку суттєву інвестицію очікуємо і на відкриття сучасного полігону твердих побутових відходів. Треба сказати, що обласна влада справді намагається пітримати фінансово усі наші проекти, які ми ініціюємо, готуємо відповідну документацію. Окремо хочеться сказати і про проекти місцевого самоуправління. Наприклад, Сіннянська сільська ради виграла у конкурсі міні - проектів, і тепер має сучасний дитячий ігровий майданчик. А Богодухівська міська рада - нові вікна у дитячому садку №7 «Теремок», а також впорядковану вулицю Віталія Сахна. Обласна влада допомогла нам і в тому, що цьогоріч для Богодухівського району було виділено чималу суму коштів для ремонту доріг - більше 1 млн. 300 тис.грн. (для порівняння: у 2010, 2011 роках не було виділено з цією метою жодної копійки). Були цього року також виділені кошти і для ремонту об’єктів соціально-культурної сфери більш ніж 2 млн.грн. та ін.

    Що стосується народного депутата, то тут нашому району пощастило, як кажуть, на всі 100 відсотків. Ще коли О.М.Біловол не був народним депутатом, я завжди усім говорив: «Це не просто кандидат. Наше щастя мати такого помічника громади, як Олександр Миколайович». Згадайте, скільки добрих справ зробив він для району - про це, напевно, знає кожен земляк. Завдяки його сприянню заклади освіти, культури, медицини отримали сучасну апаратуру, населення має змогу пройти безкоштовно обстеження в Українському медичному центрі акушерства, гінекології та репродуктології МОЗ України тощо. Сприяв О.М.Біловол і тому, що низка важливих для району питань, зокрема, щодо передачі землі у так званому війському містечку та ін.

    Сьогодні Олександр Миколайович - депутат Верховної Ради, і, впевнений, допомога буде ще суттєвішою. Адже він знає, до кого звернутися, де можна знайти підтримку у вищих «ешелонах» влади, і може вирішити дуже багато важливих для нашого району питань. І накази виборців, жителів Богодухівщини, без сумніву, лягли в основу його депутатської діяльності, над ними Олександр Миколайович сьогодні працює. Треба відзначити, що, пропрацювавши всього кілька тижнів народним депутатом, О.М.Біловол уже відзвітував про деякі питання, які вдалося вирішити. Тож він - справді наш народний депутат.

    - Володимире Миколайовичу, Ваша улюблена фраза така: «Є брехня, є велика брехня, а є статистика». Так от, що говорять сьогодні цифри про результати роботи влади і особисто Вас як керманича району за 2012 рік?

    - Звичайно, за один рік роботи про якісь суттєві результати говорити рано. Адже щоб досягти значних перемог, треба щодня, крок за кроком, йти до мети. А у влади мета одна - покращення рівня життя наших земляків. Але порівнювати цифри, звичайно, можна. Якщо ми проаналізуємо статистику за останні три роки, то маємо таку картину: у 2010 році Богодухівським районом було використано інвестиційних коштів у сумі 947 тис.грн., у 2011 році - 1 млн. 126 тис.грн., у 2012 році - більше 33 млн.грн. Тож цифри, як кажуть, говорять самі за себе.

    - Надворі - зима. З екранів телевізорів чи не щодня чуємо про те, що в тій чи іншій області України паралізовано рух транспорту, у Києві було навіть оголошено надзвичайну ситуацію. Як справляються наші служби і районна влада із заметами на дорогах?

    - Надзвичайні подіїї виникають завжди там, де до них не готові, або там, де за добу-дві випадає місячна норма снігу. Нам пощастило, що у нашому районі не було такого рясного снігопаду, який би міг викликати надзвичайну ситуацію. По-друге, хочу зауважити, що, крім тієї техніки, яка є у наявності у філії «Богодухівський облавтодор» ДП «Харківоблавтодор» і філії «Пісочинське ДЕП», дільниці №2, ми ще залучили техніку у кількості більше двох десятків одиниць з тих господарств, які у разі необхідності приходять на допомогу у своїх населених пунктах. З цією метою розроблено відповідні схеми розчищення доріг від снігу. Мова йде, передусім, про такі господарства: ТОВ «Трайгон Фармінг Харків», СВК ім. В.Н.Каразіна, СТОВ ім. Ватутіна, КСП «Балабанівське», СТОВ «Колос-АС», ТОВ «Нікос-Агро», СФГ «Промінь», СФГ Гапонцева В.Б., ТОВ СП «Родіна», СФГ «Шубське», ВАТ «Уляновське», СФГ «Муравський шлях». Як показав перший снігопад, за нормальної і своєчасної організації необхідних робіт, можна уникнути всіляких надзвичайних подій: до ранку у районі було розчищено дороги до всіх населених пунктів, передусім, у яких є автобусне сполучення, де ходять шкільні автобуси. Тож дякую усім, хто з розумінням ставиться до цієї проблеми, передусім, керівникам названих господарств, що надають допомогу і технікою, і пально-мастильними матеріалами.

    - Володимире Миколайовичу, останні місяці Богодухівщиною ширяться чутки про те, що буцімто Ви полишаєте наш район, йдете, так би мовити, на підвищення, до Києва. Підвердіть або спростуйте людські балачки.

    - Чутки справді такі ходять, і пов’язано це, думаю, з виборами до Верховної Ради. Багато хто вважав так: якщо вибори у районі пройшли успішно, отже, і голова районної державної адміністрації має піти, так би мовити, на підвищення кар’єрними сходинками. Хочу всім твердо заявити: я лишаюся в районі, жодні пропозиції на цю тему мені зараз нецікаві. Адже за рік я познайомився з районом, створив команду, розпочав вирішувати важливі для земляків питання, багато з яких - ще у планах на майбутнє. Тож я повинен довести до логічного завершення те, що розпочав. Передусім, це стосується перспективи №1 - газифікації північної частини району, передусім, сіл Шуби, Братениці, Івано-Шийчино, Сінне, Зарябинка, Степне, Вінницькі Івани. Сподіваюся, що вже наступного року ці села будуть з газом.

    - Так, плани на наступний рік справді амбіційні. А що ще планує зробити районна влада у 2013-му?

    - Планів і перспектив справді багато, головне, щоб вистачило наснаги, коштів і підтримки, щоб втілити їх в життя. Одним із головних питань вважаю продовження роботи з ремонту доріг у районі, тепер уже з підтримкою народного депутата. Також у наступному році буде проводитися активна робота з реорганізації сільських навчальних закладів у навчально-виховні комплекси. Це дасть можливість оптимізувати витрати на заклади освіти, і, тим самим, зменшити дефіцит бюджету Богодухівського району. Є також перспективи щодо поліпшення і удосконалення роботи системи охорони здоров’я, розвитку фізичної культури і спорту та ін. Багато питань треба вирішити, і ми щодня працюємо і будемо працювати над ними.

    - Розвиток фізкультури і спорту - один з головних напрямів Вашої діяльності. Так було задекларовано. Щось не чути про будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям у центрі міста.

    - Цей майданчик біля центрального стадіону ми розпочали будувати у цьому році, а вже наступного року ми його добудуємо і відкриємо. Хочу сказати про те, що у планах районної влади - щороку відкривати у районі по одному майданчику із синтетичним покриттям і по два - тренажерних майданчика. Уже у 2013 році буде встановлено тренажерні майданчики у колегіумі №2 та у Шарівській школі.

    - Володимире Миколайовичу, сьогодні Ви - публічна людина. Чи не заважають в особистому житті ті різноманітні плітки, що ходять про Вас і Вашу родину?

    - Знаєте, пригадалися слова мого друга, який завжди говорить: «Якщо після п’ятдесяти років чоловік прокинувся вранці і у нього нічого не болить - значить, він помер. Якщо про політика чи про першу особу в районі, області тощо не ходять чутки, ніхто не обговорює його особисте життя - значить, ця людина померла, як політик». Тому я і моя родина спокійно, по-філософськи ставимося до таких чуток, бруду, брехні, які час від часу з’являються. Ми вищі від цих пліток і не «розпорошуємо» свою енергію та час навіть на обговорення нісенітниць.

    - Які асоціації у Вас викликають Новорічно-Різдвяні свята? Де плануєте зустрічати Новий рік?

    - Ми всі - родом із дитинства. Це - щось світле, приємне. Завжди очікуємо чогось кращого і нового. Це - сімейне свято і, як усі краяни, відзначатиму його в колі сім`ї, з коханою дружиною.

    - Ваші побажання усім жителям району напередодні Нового року.

    - Передусім, я хочу подякувати усім землякам, які завжди виявляли мені довіру, де б я не працював. І це я завжди відчуваю, це дає мені наснагу і натхнення. В свою чергу, хочу запевнити усіх: я працював і буду працювати на благо нашого рідного краю. А побажати хочу усім своїм землякам, читачам газети «Маяк», передусім, терпіння. Ми пережили важкий високосний рік, нам пророкували кінець світу, але завдяки нашому оптимізму і великій вірі у краще ми зуміли гідно пройти цей етап життя. Тож залишаймось життєлюбами, оптимістами! Такий народ, як у нас в Україні -трудолюбивий, порядний, скромний, з такими ресурсами, як у нас, гідний кращого життя. Хочу звернутися до земляків: будьмо добрішими, поважаймо і цінуймо один одного! Здоров’я усім, шановні жителі Богодухівщини, кохання, благополуччя в родинах, добробуту, змін лише на краще.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання