Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Нарахування дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняку ВРХ

    З 1 березня цього року знову розпочався прийом документів для нарахування дотації фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби.

    Тож власники телят у цьому році знову можуть отримати державну допомогу. Але у наших земляків з’явилося чимало питань щодо оформлення дотації.

    За коментарем ми звернулися до управління агропромислового розвитку райдержадміністрації. Отже, друкуємо запитання-відповіді:

    - Якщо у грудні минулого року та у січні поточного не були прийняті документи, яким чином нараховується дотація за утримання та збереження молодняку?

    Нарахування дотації за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби здійснюється в залежності від віку тварини (не має перевищувати 15 місяців) та терміну утримання тварини у домогосподарстві (за кожні три місяці по 250 гривень) на момент подання документів.

    На тварин, яким виповнилось 15 місяців у грудні 2012-го або січні-лютому 2013-го - не може бути нараховано дотацію!

    У діючій редакції постанови виписано, що документи (за утримання та збереження молодняку ВРХ) приймаються щомісяця до першого числа наступного місяця та до 1 грудня 2012 року.

    Оскільки дія Порядку, затвердженого постановою Кабміну від 02.03.2011 №246, безстрокова, тобто не визначено на який рік, він, Порядок, діє протягом бюджетного року, якщо за певним напрямом передбачені і затверджені видатки бюджетних коштів. Щодо зазначення 1 грудня 2012 року, то термін прийняття документів був обмежений груднем для забезпечення оформлення всіх необхідних процедур та виплати коштів у кінці бюджетного року.

    Для уникнення подвійного тлумачення проектом постанови Уряду передбачено внесення змін, згідно з якими цифра «2012» буде замінена словом «поточного».

    Нарахування ж часткового відшкодування на закупівлю установки індивідуального доїння здійснюється фізичним особам за установки, придбані з 1 січня 2013 року (документи, що підтверджують закупівлю такої установки мають бути датовані лише 2013 роком).

    Проектом постанови Уряду передбачено внесення змін, згідно з якими буде можливість відшкодовувати вартість установок, придбаних і у 2012 році (але у разі прийняття постанови).

    Нарахування бюджетної дотації за вирощені та продані на забій і переробку молодняк великої рогатої худоби та свині (крім свиноматок і кнурів) здійснюється за тварин, які були реалізовані на забій, починаючи з 1 січня 2013 року (приймальна квитанція ф. ПК-2 повинна бути датована 2013 роком): - за 1 кг. живої ваги: ВРХ вагою від 330 кг - 2,5 грн., свиней вагою 100-120 кг - 1,5 грн., свиней вагою 120-150 кг - 1,0 грн.).

    - До кого звертатися, щоб оформити дотацію, з чого починати?

    Алгоритм дій не змінився. Він такий, як і минулого року.

    Перші два кроки - реєстрація тварини у погосподарській книзі, яка ведеться у сільраді, та ідентифікація тварин.

    Якщо місцевою радою погосподарська книга не ведеться, то на підставі акту про обстеження господарства рада видасть вам довідку, яка підтвердить наявність молодняка. Що саме зробити в першу чергу, не має значення. Зазвичай це відбувається паралельно.

    - Які документи треба подати до сільради для оформлення дотації?

    З урахуванням того, що у погосподарській книзі вже зроблено запис про наявність теля (чи отримано довідку), треба подати до сільради:

    - Ксерокопії паспорта великої рогатої худоби та ветеринарної картки до нього (або, згідно з новим зразком паспорта, копію паспорта та його зворотної сторони - ветеринарної картки).
    - Ксерокопію договору з банком про відкриття рахунку чи довідку про його відкриття.
    - Ксерокопії свого громадянського паспорта та ідентифікаційного номера.

    - Господар сам повинен прийти до сільради, щоб зробити запис у погосподарській книзі, чи є якісь планові обходи?

    Якщо у сільській чи селищній раді ведеться погосподарська книга.

    За інструкцією, обов’язкове обстеження проводиться раз на рік, у решті випадків - у разі необхідності. У зв’язку з дотаціями така необхідність з’являється щоквартально. Бо якщо власник худоби отримав дотацію, приміром, за 5-місячне теля, і хоче отримати кошти за наступний період збереження, тобто, ще за три місяці до виповнення теляті 8 місяців, то запис має бути здійснений знову. У такому випадку запис робиться на основі письмової чи усної заяви господаря в додатковій відомості господарської книги.

    Ці додаткові відомості завіряються членом господарства і головою або секретарем сільради. Якщо у раді книга не ведеться, то видається довідка. Щоб переконатися у наявності тварини, формується комісія. Вони вирушають на подвір’я і там, у присутності господаря, складають акт, який і стає підґрунтям для видачі довідки.

    - Чи можна отримати дотацію в ситуації, коли худоба зареєстрована на одну особу, а власником господарства є інша?

    Право на отримання дотації має той член господарства, на якого у погосподарській книзі зареєстрована худоба.

    Нагадаємо: державна дотація, яка надається фізичним особам за утримання однієї голови молодняка, становить 250 грн. - якщо теляті 3-6 місяців, 500 грн - 6-9 місяців, 750 грн. - 9-12 місяців, 1000 грн. - 12-15 місяців (але не включно 15!).

    Інакше кажучи, у власника худоби є можливість отримати по 250 гривень за кожні три місяці збереження молодняку ВРХ до досягнення ним п’ятнадцятимісячного віку.

    За детальним роз’ясненням усі господарі, охочі отримати дотацію, які утримують молодняк ВРХ у господарстві, мають звертатися до місцевих рад!

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання