Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Протягом останніх півтора року у Харківській області винесено 30 судових вироків стосовно правоохоронців

    За дорученням голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна щодо оприлюднення даних про кримінальні провадження стосовно працівників правоохоронних органів Департамент масових комунікацій отримав відповідь на свій запит від прес-служби прокуратури області.

    Органами прокуратури Харківської області спільно з управлінням внутрішньої безпеки Департаменту внутрішньої безпеки МВС України, підрозділами ГУ МВСУ в області та головного відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю УСБУ в області ведеться системна та виважена робота з попередження та розкриття злочинів, скоєних працівниками правоохоронних органів.

    Зокрема, у 2012 році завершили розслідування та направили до суду 46 кримінальних справ відносно працівників правоохоронних органів. З них 32 - стосовно співробітників органів МВС. Цього року суди розпочали розгляд ще 33 кримінальних проваджень стосовно співробітників правоохоронної системи. З них 20 - відносно працівників МВС. За наслідками судових розглядів протягом останніх півтора року винесено 30 вироків стосовно правоохоронців (з них - 19 міліціонерів).

    Так, у червні набув чинності вирок Київського районного суду Харкова, яким трьох працівників міліції визнано винними за ч. 2 ст 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого) та ч. 3 ст 365 (перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством) КК України.

    У березні 2011 року оперуповноважений одного з райвідділів Харкова та його помічник затримали двох чоловіків, доправили до облуправління МВС та побили. Після чого, щоб приховати злочин, міліціонери вивели побитого чоловіка за межі будівлі облуправління та залишили у парку на лавці. Потерпілий помер у лікарні від внутрішньо-черепного крововиливу. Справа набула чималого суспільного резонансу. Суд призначив двом з них покарання у вигляді 4 років ув’язнення, ще одному - 8 років. Всіх їх позбавили права обіймати посади в органах внутрішніх справ.

    Крім того, слідчого одного з районних відділів міліції засуджено до 6 років позбавлення волі за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст 368 КК України. Зазначений співробітник міліції отримав від жінки 5,5 тис.грн. неправомірної вигоди за непритягнення її синів до кримінальної відповідальності.

    Окрім того, його позбавлено права обіймати посади у правоохоронних органах терміном на 3 роки та спеціального звання. Отримав законне покарання і нетверезий працівник міліції, який, перебуваючи за кермом автівки, в’їхав у дерево. Внаслідок дорожньої пригоди один з його пасажирів загинув, ще два - отримали тілесні ушкодження. Крапку у справі поставив апеляційний суд області, призначивши покарання у вигляді 5 років позбавлення волі за порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого (ч. 2 ст 286 КК України).

    Розслідування 20 кримінальних проваджень стосовно правоохоронців закінчено вже за вимогами нового КПК, що набрав чинності 19 листопада 2012 року. Зараз усі вони розглядаються судами. Слід зазначити, що окремі справи розслідувались не більше місяця.

    Так, відділом з розслідування корупційних кримінальних правопорушень прокуратури області протягом 3 місяців зібрані усі необхідні для судового розгляду докази та матеріали за підозрою 3 осіб у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 364, ч. 2 ст 146, ч. 2 ст 15, п.п.3, 6, 12 ч. 2 ст 115, ч. 2 ст 15, ч. 4 ст 187 КК України.

    Старший оперуповноважений сектору карного розшуку одного з районних відділів міліції в Харківській області у лютому 2013 року організував озброєну банду. До злочинної діяльності він залучив двох місцевих мешканців. Злочинці планували викрасти підприємця з метою заволодіння його грошовими коштами, майном та вбивства.

    При цьому працівник міліції взяв на себе обов’язок з використанням свого службового становища перешкоджати розслідуванню та розкриттю вчинюваних бандою злочинів, надавати інформацію про хід досудового слідства. Наразі всім учасникам озброєної банди обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

    Обвинувальний акт у справі направлено до суду. На даний час у провадженні слідчих органів прокуратури Харківської області перебуває 12 кримінальних проваджень стосовно працівників органів внутрішніх справ, у яких 10 особам оголошено про підозру у скоєнні злочину.

    Департамент масових комунікацій ХОДА і надалі буде оприлюднювати інформацію про кримінальні провадження стосовно працівників правохоронних органів.

    Джерело: Харківська ОДА

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання