Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Віктор Янукович посприяв жителю Харківщини у відвіданні у Польщі могили батька, загиблого у Другій світовій війні

    Президент України Віктор Янукович посприяв жителю Харківської області Олександру Кузнєцову у відвіданні у Польщі могили батька, який вважався зниклим безвісти з 1944 року.

    У квітні Олександр Кузнєцов надіслав на ім’я Президента звернення з проханням надати допомогу для відвідання у Варшаві могили його батька. "Я б дуже хотів побувати на могилі батька. Для мене особисто це б означало остаточне завершення війни. Подаруйте мені, будь ласка, можливість відчути себе сином Переможця", - написав у зверненні Олександр Кузнєцов.

    Глава держави доручив голові Харківської ОДА Михайлу Добкіну знайти можливість допомогти Олександру Кузнєцову та його сім’ї відвідати могилу родича.

    Під час сьогоднішньої зустрічі з Президентом у Криму Михайло Добкін поінформував Главу держави, що Олександр Кузнєцов на початку липня у складі делегації Харківської області відвідав Варшаву, де був похований загиблий у роки Другої світової війни Іван Ілліч Кузнєцов.

    "Я доповів Президенту, показав фотографії, а також передав листа зі словами подяки від Олександра Івановича", - сказав Михайло Добкін. За його словами, для цієї сім’ї війна тепер, дійсно, закінчилася. "Це дуже гарний привід показати, що люди при завзятті, при вірі у свої сили і за допомогою держави можуть зробити багато", - сказав голова Харківської ОДА.

    У своєму подячному листі Президенту Олександр Кузнєцов зазначив: "Прийміть слова щирої вдячності за участь у долі нашої сім’ї. Завдяки Вашій підтримці я зміг побувати на могилі батька, загиблого під час визволення Польщі від німецько-фашистських загарбників. Ми тепер знаємо, де спочиває радянський солдат Іван Кузнєцов".

    Довідка. На початку липня 2013 року за дорученням Президента України Віктора Януковича, за підтримки голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна та Генерального консульства Республіки Польща в Харкові син і онук солдата Радянської армії у складі делегації Харківської області відвідали місто Варшава, де похований загиблий в роки Другої світової війни Іван Ілліч Кузнєцов. Вони вшанували пам'ять батька і діда, а також привезли до Харкова землю з його могили.

    18 липня 2013 р. в Харкові на Меморіальному комплексі Слави у Лісопарку відбулась церемонія перепоховання землі з могили Івана Кузнєцова на його Вітчизні.

    У 1941 році Кузнєцов Іван Ілліч був призваний на фронт, а в 1944 році дружина і син отримали листа, що він числиться зниклим безвісті. Лише в 2010 році, після оприлюднення документів часів війни стало відомо, що Іван Кузнєцов загинув 23 серпня 1944 під Варшавою. Його ім'я значиться у списках безповоротних втрат 160-ї стрілецької Червонопрапорної дивізії. У ході листування з товариством Червоного Хреста України з'ясувалося, що Іван Ілліч похований на Цвинтар-мавзолеї радянських воїнів у Варшаві.

    Син Івана Кузнєцова 73-річний Олександр Іванович в квітні 2013 року звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням допомогти йому відвідати могилу батька. Глава держави особисто опікувався цим питанням. О.Кузнєцов – інвалід ІІ групи, все життя відпрацював у дослідницькому господарстві Науково-дослідного інституту рослинництва ім.Юр'єва, займався вирощуванням елітних сортів пшениці.

    Кілька років тому на рівні урядів Російської Федерації (як правонаступника і продовжувача СРСР у володінні та утриманні пам'яток культури за кордоном) і Республіки Польща було підписано Угоду про місця поховань радянських воїнів у Польщі. Згідно з Угодою польська сторона взяла на себе зобов'язання з утримання та благоустрою поховань радянських солдатів, загиблих у Польщі під час Другої світової війни. У минулому році була проведена паспортизація майже всіх радянських військових поховань у Польщі, а також був створений їх каталог.

    Джерело: Харківська ОДА

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання