Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    6 вересня на базі Богодухівського району за участю Дергачівського, Золочівського та Краснокутського районів відбувся семінар-нарада з питань організації та проведення щорічних поглиблених профілактичних медичних оглядів учнів загальноосвітніх н/з

    У роботі семінару взяли участь керівники навчальних закладів району, медицини та соцзахисту, представники делегацій сусідніх районів.

    Розпочала роботу семінару перший заступник голови райдержадміністрації Сизоненко О.В., яка зауважила, що виконання соціальних ініціатив Президента «Діти - майбутнє України» вимагають модернізації медичної сфери та реалізації соціально значущих проектів у регіонах України. Тому й виникає потреба у проведенні таких значущих семінарів.

    З питання організації та проведення медичних профілактичних оглядів школярів виступила заступник директора Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації Єфіменко Т.П., яка в свою чергу привітала всіх присутніх освітян з початком нового навчального року, з новими учнями.

    Тетяна Петрівна наголосила, що у 2010 році депутатами Харківської обласної ради було прийняте рішення про обов’язкові поглиблені медичні огляди школярів на базі загальноосвітніх закладів.

    Але соцопитування говорить, що, на жаль, проведення обов’язкових профілактичних оглядів своїх дітей усвідомлюють лише 28% батьків.

    Динаміка поширення хвороб у школярів зростаюча: 0-6 років (1852,9)- 7-14 років (2009,2) - 15-17 (2743,7). Як правило, хвороби пов’язані з умовами перебування у школі, вдома, з харчуванням.

    Далі Тетяна Петрівна ознайомила всіх з обов’язковим алгоритмом проведення поглиблених профілактичних оглядів.

    При плануванні проведення поглиблених профілактичних оглядів школярів повинні затверджуватись графіки проведення профоглядів. Безумовно, дітей міської місцевості потрібно оглядати протягом вересня-грудня, сільської – протягом січня-травня.

    Затверджуються графіки проведення проби Руф’є, яка обов’язково проводиться перед медичним оглядом.

    Обов’язковим моментом є дотримання температурного режиму під час проведення профоглядів.

    Широко інформуються батьки про дату та час проведення оглядів дітей.

    Обов’язково береться згода від них на проведення медичних оглядів їхніх дітей.

    Відмови з боку батьків не повинно бути, тому з боку керівників навчальних закладів, Департаменту науки і освіти, Департаменту охорони здоров’я проводиться спільна роз’яснювальна робота.

    Для проведення медичних оглядів спільно із закладами освіти потрібно вирішити питання щодо виділення приміщень з оснащенням. Обов’язково потрібно виділити 4 кімнати: для хірурга і ортопеда-травматолога, для стоматолога, отоларинголога і окуліста, для гінеколога і для педіатра (сімейного лікаря), невролога.

    Забезпечення бригад інструментарієм та витратними матеріалами для проведення поглибленого огляду.

    Інформування керівників закладів освіти та батьків про результати проведення профоглядів.

    Обов’язково слід звернути увагу на дітей, направлених на дообстеження. Так, за 2010-2013 роки до обласної дитячої клінічної лікарні було направлено на дообстеження 1880 дітей.

    У 2012-2013 році профоглядами було охоплено по районах дітей:

    Богодухівський – 99,79%,

    Дергачівський – 99,61%,

    Золочівський – 100%,

    Краснокутський – 100%.

    Велику увагу слід звернути на дитячий травматизм, який по Харківській області у 4-5 раз вищий, ніж по Україні.

    Керівникам закладів охорони здоров’я потрібно забезпечити особистий контроль за організацією та проведенням поглиблених профілактичних оглядів; неухильне виконання наказів Департаменту охорони здоров’я.

    Із роботою обласної дитячої клінічної лікарні, яка розташована по вул. Муранова, 5 всіх присутніх ознайомила заступник головного лікаря з медичної частини Пушкар Олена Михайлівна. Вона зауважила, що протягом 2012 року в їхньому медичному закладі проліковано понад 13 тис. дітей. Практикується стаціонарне лікування, лікування в центрах, виїзди лікарів-спеціалістів.

    Однією з найбільших лікарень м. Харкова є комунальний заклад Охорони здоров’я Обласна дитяча клінічна лікарня №1, розташована по вул. Клочковська, 337-А. Зауважив заступник головного лікаря з поліклінічної роботи цього закладу Савво Олексій Миколайович. Він ознайомив із структурою лікарні, специфікою лікувальних відділень.

    Семінар-нараду було завершено однією спільною думкою, що проведення щорічних поглиблених профілактичних медичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів надзвичайно необхідне і дає змогу попередити виникнення хвороб.










    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання