Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Організація громадських робіт у Богодухівському районі

    Питання щодо організації громадських робіт у нашому районі сьогодні досить актуальне. Тому 10 січня директор районного центру зайнятості Лещенко Н.В. на прохання мешканців району дала інтерв’ю для районної газети «Маяк».

    Яким чином здійснюється інформування роботодавцями служби зайнятості про працевлаштування осіб, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню?

    З 01 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про зайнятість населення», який прийнятий 05.07.2012 року за №5067-VI. Цим Законом визначено, що для працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота у розмірі 5 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників за календарний рік. Обов’язковою умовою дотримання роботодавцями квоти вважається працевлаштування громадян зазначених у частині першій статті 14 Закону України «Про зайнятість населення», про що роботодавці інформують щороку, не пізніше 1 лютого після звітного року шляхом подання до служби зайнятості інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Форма інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 16 травня 2013 року №271 «Про затвердження Порядку надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню».

    У разі невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування громадян, зазначених у частині першій статті 14 Закону України «Про зайнятість населення», з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

    Чи змінився порядок подання інформації про вакансії?

    В липні 2013 року набрав чинності «Порядок подання форми звітності №3–ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», що затверджений наказом Міністерства соціальної політики України від 31.05.2013 року №316. Цим наказом Міністерства соціальної політики від 31.05.2013 року №316 затверджено й форму подання звітності №3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)».

    Відповідно до вимог Порядку форма звітності №3-ПН подається за наявності у роботодавця попиту на робочу силу (вакансії) не пізніше 10-ти робочих днів з дати відкриття вакансії(й). Датою відкриття вакансії є наступний день після створення робочого місця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником.

    Роботодавці подають зазначену інформацію незалежно від місцезнаходження.

    Чи буде здійснюватися у 2014 році видача ваучерів та чи змінено перелік професій, спеціальностей та напрямів підвищення кваліфікації за якими може бути виданий ваучер?

    Особи віком старше 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, мають право до досягнення пенсійного віку на одноразове отримання ваучера для підтримання їх конкурентноспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності. Перелік професій, спеціальностей та напрямів підвищення кваліфікації за якими може бути виданий ваучер затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року №207 «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентноспроможності осіб на ринку праці». Зміни до переліку не вносилися.

    Чи змінювався порядок отримання роботодавцями компенсації фактичних витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування?

    Механізм виплати компенсації фактичних витрат роботодавця на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштування осіб, яким надано статус безробітного, на нові робочі місця визначено Порядком компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2013 року №347 «Деякі питання реалізації статті 26 та частини другої статті 27 Закону України «Про зайнятість населення». Зміни до зазначеного Порядку не вносилися.

    Чи можливо отримати робітничу професію за сприянням служби зайнятості?

    На сьогодні створено гнучку систему професійного навчання безробітних, яка дозволяє оперативно реагувати на потребу роботодавців у кадрах. Це стажування на робочому місці, навчання за індивідуальними програмами, короткотермінові курси підвищення кваліфікації. За направленням служби зайнятості безробітні навчаються на базі професійно-технічних навчальних закладів області, у роботодавців, а ще – в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Саме на ці освітні установи нині покладено великі надії.

    Професії, які можуть отримати наші земляки, досить актуальні на ринку праці. Зокрема, це - оператор верстатів з програмним керуванням, швачка, кравець, в’язальниця трикотажних виробів та полотна, перукар (перукар – модельєр), манікюрниця, педикюрниця, токар, фрезерувальник, слюсар-ремонтник, налагоджувальник верстатів і маніпуляторів з програмним керуванням, кухар, верстатник широкого профілю, заточувальник, виноградар, оператор з обробки інформації та програмного забезпечення, адміністратор, візажист, косметик, покоївка.

    Законом України «Про зайнятість населення», №5067-VI, передбачено ще цілий ряд новел, змін у сфері зайнятості, які неможливо коротко висвітлити на шпальтах газети, тому за детальними роз’ясненнями звертайтеся до Богодухівського районного центру зайнятості за адресою: м.Богодухів, вул.Генерала Моргунова, 7, т. (05758) 3-02-34.»

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання