Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Підсумки соціально-економічного розвитку району за 2012 рік та завдання на 2013 рік

    Підводячи підсумки соціально-економічного розвитку господарського комплексу району за 2012 рік слід зазначити, що робота районної державної адміністрації була спрямована на виконання завдань, визначених Програмою економічних реформ Президента України на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», реалізацію соціальних ініціатив Президента України, завдань Програми економічного і соціального розвитку Богодухівського району на 2012 рік, затвердженої рішенням районної ради від 06.03.2012 №234-VI (ХУ сесія УІ скликання), вирішення проблем в економіці, соціальній сфері, процесі формування місцевого бюджету та інше.

    Промисловість

    Промисловими підприємствами району за 2012 рік реалізовано товарів, робіт і послуг на суму 209,4 млн. грн., що на рівні попереднього року. Вдалося збільшити чисельність працюючих у галузі на 1%, рівень середньомісячної заробітної плати - на 3%.

    Питома вага обсягів реалізації підприємств харчової промисловості та переробки сільгосппродукції складає 98% від загальної реалізації галузі. Найбільший обсяг товарної продукції забезпечили три підприємства, а саме: ПАТ «Первухінський цукрозавод», ТОВ «Богодухівський молзавод» та ПАТ «Богодухівський м’ясокомбінат».

    Торік обсяги інвестицій на модернізацію та технічне переобладнання по промисловості склали 8,1 млн.грн., тоді як за попередній рік - 1,7 млн.грн.

    За попередніми даними галузь отримала прибуток у сумі 173 тис.грн.

    Поряд з цим, у промисловому комплексі є ряд проблемних питань. Зокрема, ПАТ «Первухінський цукрозавод» переробив сировини на % менше, ніж у 2011 році, ТОВ «Богодухівський молзавод» має заборгованість за здане молоко сільгосппідприємствам району, УВП УТОС не ліквідував заборгованість з оплати праці, ЗАТ «Богодухівський хлібозавод» призупинив виробничу діяльність у зв’язку з реконструкцією підприємства.

    Ці питання залишаються на контролі, а також визначені завдання на 2013 рік, а саме:

    - збереження робочих місць на підприємствах галузі;

    - недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати та сплати внесків до бюджету Пенсійного фонду України, забезпечення ліквідації наявних боргів;

     - реалізація заходів з енергозбереження та впровадження ресурсо-, енерго- та природозберігаючих технологій.

    Агропромисловий комплекс

    Торік майже на 55% зросли обсяги фінансування витрат на придбання нової сільськогосподарської техніки та обладнання. На вказані цілі аграріями району залучено 30,7 млн.грн.

    Заробітна плата одного штатного працівника в сільському господарстві протягом року зросла на 16,5% і становила 1805,61 грн.

    Рівень розрахунків сільгосппідприємств за оренду землі склав 98,9 %, за оренду майна - 91,6%.

    Рослинництво

    Валовий збір зернових склав 133,3 тис. тонн, що на 32,9 тис. тонн перевищує плановий показник на початок року.

    При очікуваному зборі ранніх зернових культур у кількості 85,9 тис. тонн, зібрано 97,5 тис. тонн та отримано урожайність 30,6 центнерів з 1 гектара при запланованій - 25,9.

    На 1,8 тис. тонн більше, ніж заплановано зібрано соняшнику, на 9,8 тис.тонн - цукрових буряків.

    Разом з тим, у порівнянні з 2011 роком виробництво зернових культур скоротилося на 9,7%, соняшнику - на 11,4%, цукрових буряків - на 22,7%.

     Під урожай наступного року посіяно 24,1 тис.га озимих культур, що на 0,6 га більше, ніж планувалося. Посів проводився протруєним насінням із застосуванням мінеральних добрив.

    Засипано насіння ярих культур 1976 тонн, або 103% до потреби.

    Тваринництво

    Вироблено тваринницької продукції на суму 21,8 млн. грн., що на 7% більше, ніж за 2011 рік.

    Поголів’я свиней у 2012 році зросло на 518 одиниць, або 22%.

    Спостерігалося підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин, а саме: надій молока на корову зріс на 6%, середньодобові прирости молодняку великої рогатої худоби - на 4%, свиней - на 20%.

    Поголів’я великої рогатої худоби скоротилося на 880 голів, в тому числі дійна череда - на 457 голів внаслідок ліквідації скотарства у ТОВ “Богодухівська ферма” та зменшення поголів’я в СФГ “Промінь”. Як результат, валове виробництво молока скоротилося на 5% .

    Визначені основні завдання галузі на поточний рік, а саме:

    - забезпечення ефективного функціонування агропромислового комплексу, активне залучення інвестицій у сільське господарство, всемірне сприяння технічному і технологічному оновленню сільськогосподарського виробництва;

     - раціональне використання земельних угідь сільськогосподарського призначення.

    Траспорт і зв'язок

    За 2012 рік обсяги пасажироперевезень зросли на 25,1% до рівня 2011 року, обсяги вантажних перевезень - на 11,9%.

    Відкрито автобусний маршрут Богодухів-Лозова, відновлено заїзд автобусу в село Іванівка, організовано заїзди автобусів у центр сіл Петропавлівка та Таверівка.

     Для покращення якості обслуговування населення встановлено 10 автобусних павільйонів на території району.

    Тарифні доходи від послуг зв’язку склали 5,5 млн.грн., або 114,6% до показників попереднього року.

    Станом на 01 січня 2013 року до мережі Інтернет підключено 2158 абонентів. Річне завдання перевиконано на 15,4%.

    У 2012 році було встановлено всього 260 телефонних апаратів, з них 18 - пільговому контингенту.

    Завдання на 2013 рік:

    - забезпечення на високому якісному рівні потреби населення району по перевезеннях пасажирів автотранспортом незалежно від форм власності;

    - подальше впровадження високорентабельних послуг зв’язку на базі новітніх технологій, збільшення кількості користувачів Інтернет.

    Розрахунки за енергоресурси

    За 2012 рік рівень розрахунків за спожиту електроенергію по району склав 99,4%, за відповідний період минулого року 99,6%. Установи та організації району, які фінансуються з місцевих бюджетів за електроенергію розрахувалися повністю.

    Рівень сплати за спожитий газ склав 102% (довідково: за 2011 рік - 94%).

    Одна установа, яка фінансується з місцевого бюджету - Червононивська сільська рада має заборгованість у сумі 10,9 тис. грн. і відключена від мережі газопостачання.

    Торік за кошти інвестора (2,1 млн.грн.) встановлена модульна котельня на твердому паливі, яка забезпечує теплопостачанням КЗ Богодухівської районної ради «Районний будинок культури» та поліклінічне відділення КУОЗ Богодухівська центральна районна лікарня.

    Загальна сума коштів, використана на впровадження енергозберігаючих заходів по району склала 6,6 млн. грн.

    Основні завдання на поточний рік:

    - вжиття заходів щодо економного використання енергоносіїв установами, що фінансуються з місцевих бюджетів району;

    - сприяння впровадженню передових енерго- та ресурсозберігаючих технологій, використанню альтернативних видів енергетичних ресурсів;

    - забезпечення контролю за розробленням норм питомих витрат енерго-носіїв підприємствами, організаціями та установами району.

    Будівництво

    Філією «Богодухівський райавтодор» ДП «Харківоблавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» за 2012 рік виконано робіт на суму 3,2 млн. грн., що складає 139% до попереднього року.

    Разом з тим, підприємства дорожнього господарства не забезпечені протиожеледними матеріалами та реагентами, паливно-мастильними матеріалами для посипання автодоріг в зимовий період.

    На ремонт автошляхів комунальної власності використано майже 1,3 млн.грн., що в 4,3 рази більше, ніж у 2011 році.

    Введено в експлуатацію 13 індивідуальних житлових будинків, тоді як за попередній рік - 1. Проведено капітальний ремонт м’якої покрівлі житлового будинку по вул.Космічна, 3 А (140,7 тис.грн.).

    Протягом 2012 року газифіковано с. Першотравневе та с. Таверівка. Значні обсяги робіт виконано щодо газифікації сіл Дмитрівка, с. Матвіївка, с.Новософіївка та с. Івано-Шийчине, с.Братениця.

    За минулий рік встановлено 11 контейнерів для збору твердих побутових по м.Богодухову; придбано та частково встановлено 98 контейнерів для збору твердих побутових відходів у 2 селищних та 8 сільських радах району.

    Визначені завдання на поточний рік, а саме:

    - сприяння створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ);

    - освоєння в повному обсязі коштів, які виділяються району на проведення будівельних та ремонтних робіт;

    - продовження робіт щодо газифікації населених пунктів району;

    - покращення благоустрою населених пунктів.

    Житлово-комунальне господарство

    Продовжувалися роботи по реконструкції системи водопостачання в районі. Завершено будівництво водопровідних мереж по вул. Катукова, вул. Охтирській, вул. Чкалова та вул. Пролетарській в м. Богодухові (освоєно 413,25 тис.грн.), проведена реконструкція насосної станції по вул. Катукова в м. Богодухові (виконано робіт на суму 330,04 тис.грн.).

    Зроблено часткову заміну водогонів в селах Горького, Червона Нива, Степне, Кленове, Мирне, Сухини та селищах Шарівка і Гути протяжністю майже 2 км.

    Підприємства житлово -комунального господарства надавали послуги в достатній кількості.

    Станом на 01 січня 2013 року рівень оплати склав за послуги з:

    - водопостачання - 97 %, в т.ч. населення - 97 %;

    - утримання будинків, споруд та прибудинкових територій - 93 %, в т. ч. населення - 100 % ;

    - теплопостачання - 91 %.

    Населення послугами централізованого теплопостачання не користується. Два споживачі торік переведені на індивідуальне опалення. Заборгованість минулих років в сумі 5,3 тис. грн. населення сплатило.

    Бюджетні установи всіх рівнів не мають заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення.

    Споживчий ринок

    За попередніми даними, обсяг обороту роздрібної торгівлі за 2012 рік склав 345 млн.грн., що на 5% більше, ніж за попередній рік.

    Протягом звітного періоду торговельна мережа зросла: відкрито 14 торговельних та 1 підприємство громадського харчування. За цей період закрито 6 торговельних підприємства, одне з яких перепрофільовано під аптеку.

    Станом на 01 січня 2013 року побутові послуги населенню району надають 141 суб'єкт підприємницької діяльності. Їх кількість протягом року зросла на 4%. Протягом року забезпечено зростання обсягів побутових послуг, які реалізуються населенню на 72,5%.

    Продовжувалася робота щодо моніторингу цін на основні продовольчі товари в районі. Вони знаходилися на рівні обласних. У середньому на 17 % зменшилася ціна на цукор, на 11% на крупу гречану, на 14% на рис. Спостерігалося сезонне підвищення цін на молоко, молочну продукцію, яйця та плодово-овочеву продукцію.

    Основні завдання на 2013 рік:

    продовження моніторингу цін, в тому числі на соціально значущі продовольчі товари з метою недопущення їх зростання вище середньообласного рівня;

    забезпечення товарами першої необхідності сільського населення де відсутня стаціонарна торговельна мережа.

    Мале підприємництво

    Протягом року суттєвих змін щодо кількості підприємств малого бізнесу не відбулося. У районі зареєстровано 99 підприємств малого бізнесу і протягом тривалого часу їх кількість практично не змінюється.

    Чисельність фізичних осіб - підприємців скоротилася на 3 особи, або на 2%. Зареєстровано 134 підприємців, а скасовано - 137.

    За рахунок розвитку малого бізнесу торік у районі створено 940 нових робочих місця, або 72% від кількості новостворених.

    За звітний період 14 осіб відкрили власну справу за рахунок надання одноразової допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності в сумі 158,6 тис.грн., за попередній рік на вказані цілі було використано 194,0 тис.грн.

    Основні завдання на поточний рік:

    - удосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності;

    - сприяння в отриманні суб’єктами малого бізнесу у виробниче користування незадіяних приміщень спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста Богодухівського та комунальної власності територіальних громад району.

    Бюджет

    Станом на 01січня 2013 зведений бюджет Богодухівського району по доходах виконаний на 101,7% до затверджених показників. Всього надійшло 154 млн.грн.

    План власних і закріплених доходів загального фонду місцевих бюджетів виконано на 107,6%. Перевиконання до рівня попереднього року склало 16,5%.

    Районний бюджет при фактичному надходженні 15,3 млн.грн. та планових показниках 13,7 млн.грн. виконаний на 111,6%.

    Із 24 бюджетів району не забезпечено виконання власних та закріплених доходів по 4 місцевих бюджетах, тоді як за попередній рік 10 місцевих бюджетів не виконали планові показники.

    Питання виконання статті 77 Бюджетного кодексу України в частині забезпеченості працівників бюджетних установ заробітною платою з нарахуваннями та проплаті за спожиті бюджетною сферою енергоносії було вирішено повністю.

    Станом на 01 січня 2013 року податковий борг до місцевого бюджету склав 214,4 тис. грн. і в порівнянні з початком року зменшився на 72,4 тис. грн.

    Завдання на 2013 рік:

     покращення фінансового стану місцевих бюджетів;

     збільшення доходної частини бюджету району;

     виконання заходів щодо оптимізації, скорочення непершочергових і непріоритетних видатків та спрямування їх, у першу чергу на заробітну плату працівників бюджетних установ.

    Заробітна плата

    Рівень заробітної плати за січень-вересень 2012 року по району склав 2108 грн., підвищився порівняно з відповідним періодом минулого року на 15,9 %.

    Разом з тим, не вдалося ліквідувати заборгованість з оплати праці, яка станом на 01 січня 2013 року склала 90,1 тис. грн. (протягом року зменшилась на 15,3 тис. грн.). Борг мали 2 економічно активні підприємства:

    - ТОВ «Богодухівсількомсервіс»  - 65,1 тис .грн.;

    - УВП УТОС - 25 тис. грн.

    У поточному році буде продовжена робота щодо:

    - забезпечення контролю за своєчасним введенням нових державних мінімальних гарантій в оплаті праці;

    - зменшення заборгованості з виплати заробітної плати;

    - дотримання умов галузевих угод та колективних договорів у частині оплати праці, недопущення необґрунтованого зменшення заробітної плати та недопущення впровадження скороченого режиму роботи.

    Ринок праці

    За рахунок усіх джерел фінансування за 2012 рік у районі створено 940 нових робочих місць при річному завданні - 585. Кількість новостворених робочих місць у 2,2 рази перевищує кількість ліквідованих.

    Протягом року послугами служби зайнятості скористалось 2213 особи, з яких 1305 - працевлаштовано (річне завдання перевиконано на 30,5 %). Пройшли професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації 420 осіб (планові показники перевиконано на 26,1 %), залучено до оплачуваних громадських робіт 549 громадян при завданні - 540.

    Чисельність безробітних станом на 01 січня 2013 року склала 483 особи що на 19 % менше, ніж на відповідну дату 2011 року.

    Районною комісією з легалізації робочих місць обстежено 78 суб`єктів господарювання, виявлено 19 випадків неформальних трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, 12 з яких легалізовано.

    Основне завдання до кінця року - збереження існуючих та створення в усіх сферах економічної діяльності щонайменше 590 нових робочих місць.

    Соціальний захист

    Забезпечено належне функціонування будинків-інтернатів системи соціального захисту населення району та територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

    Кількість сімей, які користувалися житловою субсидією у 2012 році склала 3072, що на 12,8% менше, ніж за попередній рік. При цьому суми нарахованих субсидій зросли на 2%.

    Профінансовано пільги на надання житлово-комунальних послуг, тверде паливо та скраплений газ, послуги зв’язку та інші на загальну суму 4,8 млн.грн. Заборгованість підприємствам, які є постачальниками комунальних послуг на кінець року становила 733,4 тис. грн.

    Призначено різного виду державних соціальних допомог на загальну суму 33,1 млн.грн., які повністю профінансовано.

    Пенсії

    Загальний обсяг видатків на виплату пенсій та грошової допомоги за 2012 рік по району склав 170,5 млн.грн., що на 17,9 млн.грн. більше, ніж за попередній рік. Середньомісячна потреба в коштах зросла на 11,8%.

    Торік до бюджету Пенсійного фонду України надійшло 59,4 млн. грн., що складає 97,6% до плану.

    На 45,1 тис.грн. зменшена недоїмка по платежах до Пенсійного фонду України за рахунок часткового погашення боргу по страхових внесках. Разом з тим, сума заборгованості на 01 січня 2013 року склала 239,1 тис.грн.

    Завдання до кінця року - виконання планових показників по наповненню бюджету Пенсійного фонду України та скорочення недоїмки, в першу чергу за рахунок погашення боргу економічно-активними підприємствами.

    Освіта

    Організовано безперебійне підвезення учнів та педагогічних працівників до 13 шкіл району із сільських населених пунктів. У рамках державної цільової програми “Шкільний автобус” отримано 2 нових автобуси для Шарівської ЗОШ І-ІІІ ступенів та ліцею №3 м.Богодухова.

    Введений в експлуатацію дошкільний виховний заклад в с. Крисине, завершені роботи щодо газифікації Хрущово-Микитівської ЗОШ І-ІІ ступенів.

    У ході підготовки до нового навчального року проведено поточних та капітальних ремонтів шкіл та дошкільних навчальних закладів на суму 1,8 млн.грн.

    Реорганізовано 2 малокомплектні школи (Губарівську та Червононивську ЗОШ І-ІІ ст.) у навчально-виховні комплекси. Разом з тим, у районі функціонує 12 малочисельних шкіл, утримання яких у 2,5 разів перевищує норматив бюджетної забезпеченості. Тому, за рахунок коштів районного бюджету виготовлена проектно-кошторисна документація на реконструкцію 6 загальноосвітніх навчальних закладів району в навчально-виховні комплекси.

    Збережено мережу гуртків центру дитячої та юнацької творчості. Гуртковою роботою охоплено 492 дитини, що на рівні 2011 року.

    Продовжувалася робота щодо запровадження інформаційно-комунікаційні технологій у навчальні заклади району. Торік отримали комп’ютерні класи (10+1) Богодухівський колегіум №2 та Богодухівський ліцей №3.

    Протягом 2012 року на 12% зріс показник по охопленню дітей віком від 3 до 6 (7) років різними формами організації дошкільної освіти і складає 86%. Для його покращення виготовлена проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт Кручанського дошкільного закладу та реконструкцію недобудованого дитячого садка під навчально - виховний комплекс в с.Семенів Яр.

    Основні завдання на поточний рік:

    - зміцнення матеріально - технічної бази загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів;

    - реорганізація малокомплектних шкіл у навчально-виховні комплекси.

    Сім’я та молодь, фізкультура і спорт

    Охоплено оздоровленням та відпочинком 4006 дітей віком від 7 до 17 років, у тому числі 63 дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (100% від потреби).

    Станом на 01 січня 2013 року на первинному обліку перебувало 103 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування, з яких 94 % - охоплені сімейними формами виховання, що на 3 % більше, ніж у 2011 році.

    У районі створений та функціонує 1 дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується 6 дітей-вихованців та одинадцять прийомних сімей, в яких виховується 18 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Прогнозовані на 2012 рік показники щодо влаштування дітей до прийомних сімей виконані.

     Збережена існуюча мережа фізкультурно-оздоровчої інфраструктури, встановлено тренажерний майданчик в центральному парку м.Богодухова. Для покращення фізкультурно-оздоровчої роботи додатково введено 7 посад інструкторів по спорту в сільській місцевості.

    Розроблена чiтка система проведення рiзноманiтних фiзкультурно -оздоровчих та спортивних заходiв.

    Основні завдання :

    - збільшення кількості влаштованих у сім’ї громадян району дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

    - забезпечення оздоровленням 100 % дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

    ­- забезпечення на рівні сучасних вимог підготовки та проведення спартакіад району та інших фізкультурно-оздоровчих заходів.

    Медична галузь

    У 2012 році проведено часткову заміну віконних блоків головного корпусу Богодухівської центральної районної лікарні (295 тис.грн.) та реконструкцію операційного блоку (1170 тис.грн.). Придбано для потреб району кабінет флюорографічний рухомий (1249,5 тис.грн.) та комплекс рентгенологічний діагностичний «Медикс» (2099,7 тис.грн.).

    Набував подальшого розвитку центр первинної медико-санітарної допомоги. Торік проведено капітальні ремонти Гутянської та Матвіївської амбулаторії загальної практики сімейної медицини (380 тис.грн.), фельдшерсько - акушерських пунктів у с.Петропавлівка та с.Сазоно-Баланівка.

    Удосконалювався вторинний рівень надання медичної допомоги. При районній поліклініці створені виїзні бригади для надання медичної допомоги хворим, які не потребують екстреної допомоги.

    Забезпечувався гарантований державою обсяг безоплатної медичної допомоги соціально незахищеним верствам населення в межах фінансових можливостей. На пільговий контингент торік виділені кошти у сумі 158,5 тис.грн. На 100% забезпечені інсулінозалежні хворі інсуліном та лікування хворих на туберкульоз;

    Показник захворюваності населення зріс на 0,2%. При цьому відмічається зниження захворюваності на туберкульоз (на 9,3%), хвороби ендокринної системи (на 5,5%), первинного виходу на інвалідність дорослого населення (на 1,6%) та дітей (на 18,3%).

    На 19% знизилася малюкова смертність.

    У медичну галузь залучено позабюджетних коштів на суму 1,8 млн.грн., що у розрахунку на 1 мешканця на 11% більше, ніж за попередній рік.

    Рівень укомплектованості медичних закладів лікарями склав 78% від потреби, в тому числі сімейними лікарями - 61,2%, а в сільській місцевості - 35,7%. Недостає 21 лікаря, у тому числі 11 - сімейних.

    Визначені основні завдання на 2012 рік, а саме:

    подальший розвиток центру первинної медико-санітарної допомоги;

    покращення матеріально-технічного стану закладів охорони здоров’я;

    підвищення ефективності використання стаціонарних ліжок.

    Культура

    На покращення матеріально-технічної бази закладів культури було використано 168,2 тис.грн. за рахунок різних джерел фінансування.

    Крім того, виготовлена проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт районного будинку культури (77,2 тис.грн.).

    За рахунок різних джерел фінансування проведено 25 поточних ремонтів у закладах культури (217,9 тис.грн.), в тому числі відновлено опалювальну систему у Зарябинському СБК, Сухининському СК, у робочих кімнатах Сінянського СБК встановлені плити, а в танцювальній залі - електрообігрівачі «УФО».

    Для забезпечення культурно-мистецьких заходів, спрямованих на збереження, відродження та розповсюдження надбань традиційної культури району проведений фестиваль народної творчості «Золоті ключі покрови».

    У рамках районного огляду - конкурсу «Барви Богодухівщини» з нагоди Дня Незалежності України представлені експозиції територіальних громад району.

    Торік фольклорні колективи району приймали участь в обласних фестивалях: «Печеніжське поле», «Весілля в Малинівці» та «Сьогодні Купала а завтра Івана».

    Основні завдання на 2012 рік включають:

    проведення культурно-мистецьких заходів, спрямованих на збереження, відродження та розповсюдження надбань традиційної культури району;

    - проведення поточних та капітальних ремонтів приміщень закладів культури за рахунок різних джерел фінансування;

    - капітальний ремонт Богодухівського районного будинку культури.

    Юрченко О.В.
    Телешенко І.П.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання