Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Створення умов для всебічного розвитку талановитих та здібних учнів

    Реальність сьогоднішнього дня в освіті виражається у зростаючих вимогах до універсальності знань і підйому рівня духовної культури учнів, для формування інтелектуального і духовного потенціалу суспільства, тобто у вихованні цільної високо моральної особистості, яка є конкурентоспроможною. Сучасний світ потребує мобільних, компетентних, енергійних з віковим інтелектом та високими творчими здібностями молодих людей. Раннє виявлення, навчання і виховання здібних, обдарованих та талановитих дітей складає одну з головних проблем удосконалення системи освіти.

    Реалізація цих вимог в умовах звичайної загальноосвітньої школи можлива через планомірну і систематичну роботу з дітьми. Створення умов для оптимального розвитку обдарованих дітей, включаючи дітей, чия обдарованість на даний момент може ще не проявитися, а також просто здатних дітей, щодо яких є серйозна надія на подальший якісний стрибок у розвитку їх здібностей, є одним з головних напрямків роботи школи.

    Найважливішим в організації роботи з обдарованими дітьми є створення загального поля креативності, яке сприяє розвитку творчих здібностей учнів, учителів, адміністрації. Складна та багатоаспектна проблема роботи з обдарованими дітьми потребує якісних нововведень на рівні теорії та практики. Значна увага приділяється організації роботи з обдарованими учнями в нашому районі. На сьогодні вже існує певна система роботи : виявлення дитячих здібностей, створення умов для їх розвитку, допомога у формуванні таланту учня, створення банку даних, зведена «Особиста картка обдарованого учня » для збору й систематизації інформації про школяра. Дуже важлива психологічна підтримка, робота з наставниками за індивідуальними планами щодо підготовки їх до участі в олімпіадах і конкурсах.

    Для всебічного розвитку дітей та розвитку їх обдарованості у закладах освіти Богодухівського району створені оптимальні умови навчально–розвивального характеру. В цей процес задіяні такі резервні і коригуючи засоби: запровадження в навчальний процес інформаційно– комунікаційних технологій; постійний психолого–педагогічний супровід розвитку творчості; індивідуалізація навчально–виховного процесу; активізація співпраці з навчальними закладами нового типу з батьками; підвищення професійної майстерності вчителів–предметників; стимулювання творчого самовдосконалення та самореалізації учнів і вчителів.

    В кожному навчальному закладі наявні свої пріоритети в організації системи роботи з обдарованими учнями. Більшість навчальних закладів активізують роботу з обдарованими шляхом індивідуалізації навчально–виховного процесу.

    Загальна кількість обдарованих дітей, що навчаються в загальноосвітніх закладах станом на 2013/2014 навчальний рік становить 434 учні.

    Організована робота по підготовці учнів до олімпіад, проведенню учнівських олімпіад, конкурсів, турнірів.

    Районний методичний кабінет є науково–методичним центром супроводу учнівських олімпіад, конкурсів, творчих змагань, забезпечує науково-методичний супровід проведення ІІ-ІІІ етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад із базових дисциплін, весняних тренувально-відбіркових зборів учнів, навчальних сесій обласної олімпіадної школи, шкільних, обласних турнірів із навчальних предметів, конкурсів учнівської творчості та конкурсів-захистів Малої академії наук України.

    З цією метою створено банк олімпіадних завдань з усіх предметів, розроблено тематику, зміст тренінгів та практичних занять на тренувально-відбіркових зборах.

    На методичній нараді районного методичного кабінету затверджуються графіки учнівських змагань, заслуховуються поточні інформації про хід та результати проведення, аналіз та підсумки участі учнів у конкурсах, турнірах, олімпіадах.

    Вся ця інформація доводиться керівникам навчальних закладів та вчителям–предметникам. На всіх засіданнях районних методичних об’єднань одним із питань порядку денного є питання організації, активізації та результативності співпраці з обдарованими школярами.

    Всі навчальні заклади здійснюють самоаналіз роботи з обдарованими школярами та талановитою молоддю. Результативність роботи з обдарованими учнями вимірюється участю і показниками виступу школярів у Всеукраїнських учнівських олімпіадах з базових навчальних дисциплін, різноманітних учнівських конкурсах.

    Активізувалась участь школярів Богодухівського району у різноманітних міжнародних інтерактивних конкурсах. Досить популярним серед учнів є математичний конкурс «Кенгуру», в якому у 2013/2014 н.р взяли участь 781учень 2-х – 11-х класів, фізичний конкурс «Левеня» - 182 учня взяли участь.

    У природничому конкурсі «Колосок» взяли участь 43 учні із 15 навчальних закладів району, (19%) отримали «Золотий колосок». У конкурсі «Соняшник» взяли участь 631 учень .

    Окрім того, учні району брали участь у різних мовно–літературних конкурсах: ораторського мистецтва, з української мови ім. П. Яцика, ім. Т.Г. Шевченка, з англійської мови «Грінвіч», з російської мови «Лукоморье ».

    Другий рік поспіль команди Богодухівського району представлені учнями з Богодухівської гімназії № 1, Богодухівського колегіуму № 2, Богодухівського ліцею № 3 беруть участь в обласних етапах Всеукраїнських турнірів юних журналістів, біологів, істориків, правознавців, географів.

    У 2013/2014 н.р. І етапі олімпіад, в жовтні, взяли участь 1023 учні з навчальних закладів району.

    У ІІ (районному) етапі (листопад - грудень) в 18 олімпіадах взяли участь 710 учнів 6-11 класів міських, сільських шкіл та шкіл нового типу. Нагороджені дипломами І,ІІ,ІІІ ступенів 210 учнів. Найбільшу кількість призових місць за рейтингами з предметів посіли команди Богодухівської гімназії №1 (директор Михасюк О.К..), Богодухівського колегіуму №2 (директор Ємельяненко Т. М.), Богодухівського ліцею №3 (директор Рубаник О.В.). Серед сільських навчальних закладів – Полковомикитівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (директор Ситник В.А.), Шарівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (директор Бабак Л.Є.). Переможцями районного етапу стали 233 учня.

    У 18 обласних предметних олімпіадах взяли участь 67 учасників Богодухівського району - учнів 7-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. З району визначено 12 переможців із 7 навчальних дисциплін: історії, географії, біології, української мови, педагогіки та психології, трудового навчання

    Запорукою розвитку та добробуту будь-якої держави є її науковий потенціал. Виростити своїх вчених – нелегка і довга праця, а тому розпочинати її треба з шкільної парти. Однією із продуктивних форм наукової діяльності школярів в позаурочний час в системі наукових товариств є МАН. Мала академія наук України є творчим об’єднанням молоді, що забезпечує її інтелектуальний і духовний розвиток, підготовку до активної діяльності в галузі науки та сприяє самовизначенню в майбутній професії.

    Навчальні заклади І-ІІІ ступенів: Богодухівська гімназія № 1, Богодухівський колегіум № 2, Богодухівський колегіум № 3, Гутянська ЗОШ І – ІІІ ст., Кленівська ЗОШ І – ІІІ ст., Полковомикитівська ЗОШ І – ІІІ ст., Ульянівська ЗОШ І – ІІІ ст. були учасниками І етапу (районного) Всеукраїнського конкурсу - захисту МАН України, що проходив з 25 листопада по 09 грудня 2013 року. Всього 22 роботи .

    ІІ етап конкурсу-захисту проходив на базі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» , обласній станції юних туристів з 19 січня по 16 лютого.

    На розгляд журі до 14 секцій 7 наукових відділень конкурсу – захисту було подано 17 науково –дослідницьких робіт учнів – переможців районних етапів із 7 навчальних закладів району.

    Результативність у 2013/2014 навчальному році наукових досліджень Богодухівського району в конкурсі-захисті за відсотком призових місць від загальної кількості поданих робіт становить 41 %.

    Учасники ІІ етапу конкурсу – захисту, які мешкають у сільській місцевості, вибороли 2 призових місця. Високу результативність за підсумками конкурсу – захисту мають юні дослідники Богодухівського колегіуму № 2 Богодухівської районної ради Харківської області.

    За висновками журі конкурсу – захисту науково – дослідницькі роботи були виконані на достатньому науковому рівні, належний рівень підготовки учнів до публічного захисту. Загальна кількість переможців становить 7 учнів.

    Також на базі навчальних закладів відбуваються тематичні заходи (семінари, майстер-класи, круглі столи, конференції, навчання в літній школі для здібних учнів тощо) та презентації передового педагогічного досвіду підготовки учнів до інтелектуальних змагань.

    Начальник відділу освіти
    І.Безмінова

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання