Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Керівники органів місцевого самоврядування обговорили зміни до Конституції України щодо децентралізації державної влади

    Децентралізація влади та делегування повноважень з Києва на місця - основна теза змін до Конституції України, яка звучала під час «круглого столу», який відбувся 18 червня в районній державній адміністрації за участю керівників органів місцевого самоврядування.

    В ході обговорення питання виступив заступник голови районної державної адміністрації, співголова районної робочої групи з питань організації обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади Юрченко О.В. Він зауважив, що питання децентралізації державної влади неодноразово піднімалося для обговорення, але конкретних кроків до її реалізації та надання на місця повноважень, які б в свою чергу покращили життя громади, не здійснювалося.

    «На мою думку сьогодні дуже важливо, щоб громадянське суспільство у всіх районах, регіонах мало можливість знати про деталі процесів реформування. Політики, керівники державних установ та громадськість повинні спілкуватися у форматі діалогу, щоб вирішувати проблемні питання»,- наголосив Олексій Вікторович.

    Активну участь в обговоренні взяли керівники органів місцевого самоврядування. Так, Олександрівський сільський голова Глущенко С.О., зокрема, зазначив: «Так, питань та проблем для обговорення дуже багато - це і формування та наповнення бюджетів, це і питання фіскальної політики - оподаткування та їх фінансування, це і надання соціальних, адміністративних послуг населенню, тощо. Територіальні громади розраховують на те, що зміни до Конституції, у разі їх прийняття, закріплять додаткові джерела доходів за місцевими бюджетами, в тому числі в частині загальнодержавних податків. Якщо буде посилена матеріальна база, то у нас є сили, способи і можливості зробити так, щоб жителі наших громад відчули реальні зміни. При прийнятті низки структурованих законодавчих актів з децентралізації влади повинні враховуватися інтереси різних верств населення, громадських об’єднань і організацій, підприємств різних форм власності та гілок влади в Україні, що в свою чергу повинно вирішити проблемні питання розвитку сільських громад, реалізації перспектив формування економіки сільських територій».

    Зі свого боку, враховуючи всі аспекти запропонованих змін, Богодухівський міський голова Олексенко Н.І. зауважила: «…Обговорення і дебати з приводу даного питання будуть тривати доти, доки ми не побачимо остаточні варіанти проектів Законів України «Про місцеве самоврядування» та «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».

    Під час жвавої дискусії з обговорення питань «круглого столу» свої пропозиції також внесли: Петропавлівський сільський голова Стойчик В.М., Забродівський сільський голова Надолинний В.Л., Полковомикитівський сільський голова Мартелов С.І., Зарябинський сільський голова Олексенко О.В.

    Підсумовуючи результати «круглого столу» співголова районної робочої групи з питань організації обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади Юрченко О.В. зазначив: «…Сьогодні майже всі Президенти, кандидати в Президенти України підтримують позицію щодо децентралізації влади. Але поки влада і держава не вийдуть в правове поле і не розпочнуть діяти згідно діючого законодавства - буде дуже важко. Тому дуже важливо, щоб ми увійшли в правове поле. Ми не просто будуємо державу, засновану на законі, ми будуємо правову державу, де повинні панувати принципи права. Сьогодні багато було сказано щодо доцільності чи недоцільності децентралізації. Я вам відверто скажу 99% людей не розуміють, що це таке. Люди хочуть в регіонах мати вплив на владу, контролювати, які закони приймаються, наскільки вони враховують інтереси регіонів. Дуже хотілося б, щоб кроки, вже зроблені у напрямі децентралізації, мали продовження і все це було реалізовано. Спілкуючись з людьми, я бачу, що дуже часто вони просто не розуміють сутності процесів, що відбуваються. Тому дуже важливо чітко прописати у законах, зокрема, Конституції усі основні функції органів місцевого самоврядування, тому що сьогодні громади не мають реальних ресурсів. Для того щоб територіальні громади у селищах та селах, містечках мали не тільки повноваження, а і ресурси».

    Учасники «круглого столу» підтримали зміни, що пропонується внести до Конституції України і які були безпосередньо озвучені в ході «круглого столу».

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання