Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    "Гаряча лінія" з начальником Богодухівського відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Житник Г.І.

    Пропонуємо питання-відповіді, які надійшли під час «гарячої лінії» протягом червня з начальником Богодухівського відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Житник Галиною Іванівною.

    Мій чоловік був інвалідом трудового каліцтва та за життя йому було встановлено 25 відсотків втрати професійної працездатності внаслідок трудового каліцтва. Проте, за життя мій чоловік за отриманням страхових виплат за законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві не звертався. Чи має право дружина померлого на отримання належних чоловікові страхових виплат?

    У разі, якщо потерпілим за їх життя не призначалися та не нараховувалися страхові виплати або інші виплати на відшкодування шкоди у зв’язку з трудовим каліцтвом, то близькі родичі потерпілих або члени їх сімей не мають права на відшкодування шкоди у зв’язку з трудовим каліцтвом таких потерпілих, якщо право на відшкодування шкоди належало безпосередньо потерпілим.

    Моя мати отримала травму на виробництві, внаслідок якої через декілька днів померла в лікарні. Під час перебування в лікарні нею самостійно було оплачено вартість наданих їх медичних послуг за власні кошти. Чи може Фонд соціального страхування від нещасних випадків відшкодувати мені витрати, понесені моєю матір’ю за життя на лікування?

    Відповідно до частини першої статті 21 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» у разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків зобов’язаний у встановленому законодавством порядку сприяти створенню умов для своєчасного надання кваліфікованої першої невідкладної допомоги в разі потреби його госпіталізації, ранньої діагностики професійного захворювання, організувати цілеспрямоване та ефективне лікування потерпілого, забезпечити потерпілому разом із відповідними службами охорони здоров’я за призначенням лікарів повний обсяг постійно доступної, раціонально організованої медичної допомоги.Таким чином, чинним законодавством передбачено можливість відшкодування витрат на лікування безпосередньо потерпілому, а не родичам потерпілого.

    Дізналася, що у деяких випадках надається можливість потерпілому від нещасного випадку на виробництві перейти з одного виду пенсії на другий, і в такому разі може бути більший розмір пенсії. Поясніть, як це оформити юридично і хто користується таким правом?

    У разі настання страхового випадку Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у встановленому законодавством порядку відшкодовує працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я щомісячну страхову виплату та пенсію по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» передбачено, що у разі коли потерпілому одночасно із щомісячною страховою виплатою призначено пенсію по інвалідності у зв’язку з одним і тим самим нещасним випадком, їх сума не має перевищувати середньомісячного заробітку, який потерпілий мав до ушкодження здоров’я. З метою соціального захисту потерпілих та відповідно до вимог Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління фонду від 27.04.2007р. № 24, передбачено, якщо потерпілий замість пенсії по інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання перейшов на пенсію за віком, то з дати переходу на інший вид пенсії щомісячна страхова виплата проводиться у розмірі, без урахування суми пенсії по інвалідності. Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування “ пенсія за віком значно перевищує розмір пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання. При цьому слід брати до уваги, що у разі переходу з пенсії по інвалідності на пенсію за віком, потерпілі можуть отримати більший розмір пенсії, при цьому буде збережено виплати на догляд, санаторно-курортне лікування, додаткове харчування, а також на медичні та соціальні послуги, передбачені висновком МСЕК. В разі, якщо потерпілим за їх життя не призначалися та не нараховувалися страхові виплати або інші виплати на відшкодування шкоди у зв’язку з трудовим каліцтвом, то близькі родичі потерпілих або члени їх сімей не мають права на відшкодування шкоди у зв’язку з трудовим каліцтвом таких потерпілих, якщо право на відшкодування шкоди належало безпосередньо потерпілим.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання