Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Інформація для громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції

    З метою забезпечення всіх осіб, які перебувають під юрисдикцією України правовою допомогою при Богодухівському районному управлінні юстиції Харківської області щовівторка та щочетверга з 10 до 16 години працює громадська приймальня з надання безоплатної первинної правової допомоги. Приймальня здійснює такі види правової допомоги: надання правової інформації; надання консультацій і роз'яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

    У разі звернення громадян, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції така допомога надається першочергово під час роботи громадської приймальні, а також у неприйомні дні та години.

    Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території.

    Для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, реалізація прав на зайнятість, пенсійне забезпечення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та надання соціальних послуг здійснюється відповідно до законодавства України.

    Виплата пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території і не отримують пенсій та інших соціальних виплат від уповноважених органів Російської Федерації, здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

    Громадяни похилого віку, особи з інвалідністю, діти-інваліди та інші громадяни України, які перебувають у складних життєвих обставинах та проживають на тимчасово окупованій території, мають право на отримання соціальних послуг відповідно до законодавства України.

    Бездомні особи, які перебувають на тимчасово окупованій території, мають право на соціальний захист відповідно до законодавства України.

    Громадяни України, які звільнилися з роботи (припинили інший вид зайнятості) та переселилися з тимчасово окупованої території, за відсутності документів, що підтверджують факт звільнення (припинення зайнятості), періоди трудової діяльності та страхового стажу, реєструються як безробітні та отримують забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Громадяни України, які переселилися з тимчасово окупованої території та не звільнилися з роботи (не припинили інший вид зайнятості), у разі неможливості продовження роботи (іншого виду зайнятості) на тимчасово окупованій території, для набуття статусу безробітного та отримання забезпечення та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття можуть припинити трудові відносини або підтвердити факт припинення таких відносин (іншого виду зайнятості) у судовому порядку за місцем свого перебування. Припинення інших видів зайнятості, у тому числі самозайнятості та підприємницької діяльності, здійснюється за заявним принципом та спрощеною процедурою за місцем перебування особи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Громадянам України, які переселилися з тимчасово окупованої території та не мають документів, необхідних для надання статусу безробітного (паспорт громадянина України, реєстраційний номер облікової картки платника податків тощо), статус безробітного може надаватися за умови пред’явлення тимчасового посвідчення, що підтверджує особу громадянина України. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж допомога по безробіттю цим особам призначається у мінімальному розмірі, встановленому правлінням Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

    Перереєстрація безробітних, які переселилися з тимчасово окупованої території, здійснюється державною службою зайнятості за місцем перебування особи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Громадяни України, які переселилися з тимчасово окупованої території, мають право на отримання матеріального забезпечення та соціальних послуг відповідно до законодавства за фактичним місцем проживання, перебування.

    Громадяни України, які переселилися з тимчасово окупованої території, мають право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, на одержання реабілітаційних послуг відповідно до законодавства за фактичним місцем проживання, перебування в Україні.

    Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, надання реабілітаційних послуг здійснюється за наявності необхідних документів, що підтверджують право на ці послуги та засоби, а у разі їх відсутності - за даними Централізованого банку даних з проблем інвалідності (для осіб, які звертаються повторно) та індивідуальної програми реабілітації інваліда, дитини-інваліда в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, мають право на продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету. Порядок фінансування навчання цієї категорії громадян встановлюється Кабінетом Міністрів України.

    Нагадуємо, для вирішення питань, пов'язаних з тимчасовим перебуванням, слід звертатися за телефоном Урядової "гарячої лінії" (БЕЗКОШТОВНО ЦІЛОДОБОВО): 0 800 507 309 або до Міжвідомчого координаційного штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції за телефонами «101», (044) 247-30-02, (044) 247-32-92.

    Для отримання всіх видів державної соціальної підтримки, зокрема пенсії, допомоги слід звертатися до найближчої установи соціального захисту населення за місцем фактичного проживання (перебування).

    Для вирішення питань, пов’язаних з тимчасовим перебуванням в Харківській області слід звертатися за телефоном «ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ» 067 579 42 63 (цілодобово). Задля забезпечення оперативного розгляду та вирішення в межах повноважень та чинного законодавства проблемних питань, що виникають у осіб, які прибули до Харківської області з території АР Крим, м.Севастополя, Донецької та Луганської областей, визначено єдиний номер «гарячої лінії» - 112.

    Крім цього, для вирішення питань, пов'язаних з тимчасовим перебуванням в Харківській області, продовжують працювати наступні телефони: Червоний хрест - (067) 579-42-63 (цілодобово); з питань розселення сімей в Харківській області: (057) 705 26 67, з питань виплат соціальної допомоги - (057) 705 26 90, з питань тимчасової та постійної реєстрації - (057) 340 93 10, надання допомоги у працевлаштуванні - (057) 714 96 31, 732 28 78. Для отримання необхідної допомоги звертатися за телефонами в робочі дні з 9.00 до 18.00.

    Начальник Богодухівського районного
    управління юстиції
    А.І.Бородавка

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання