Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Реформа! РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ СЕТАМ ЗА ПІВРОКУ

    Кардинальна зміна системи і процедури виконавчого провадження, боротьба з корупцією, підвищення соціального статусу держаного виконавця, оптимізація роботи – основні напрямки реформування у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб). Важливим кроком в цьому нарпрямі є запровадження системи електронних торгів арештованим майном - СЕТАМ. Необхідно зазначити, що стара система була повністю тіньовою, адже громада взагалі рідко коли дізнавалася про проведення торгів. Оголошення про аукціон розміщувалося в газеті, що друкувалася напередодні торгів невеликим тиражем. Таким чином, формально норми закону виконувалися, але інформація широкому загалу була недоступна.

     Завдяки СЕТАМ реалізацію конфіскату вдалося вивести з «тіні» та зробити максимально прозорою і доступною для всіх громадян. Новостворена система електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) довела свою ефективність. «СЕТАМ - виправдала себе як система, яка фактично прибирає суб’єктивний фактор і вплив державних виконавців, приватних структур на реалізацію майна; це та система, яка дає можливість через конкуренцію, через вільний ринок придбати майно, яке цікавить», - зазначив Міністр юстиції України Павло Петренко. Він наголосив, що серед позитивів запровадження проекту – механізм, «який дозволяє і громадськості, і журналістам, і владі контролювати процедуру, яка була раніше дуже корумпована і дуже цікава для приватних структур».

    СЕТАМ – це повністю автоматизована комп’ютерна програма, в якій зведений до мінімуму людський фактор. Для участі в електронних торгах учасник проходить процедуру реєстрації на Веб-сайті «Система електронних торгів арештованим майном» (torgi.minjust.gov.ua), сплачує гарантійний внесок у розмірі 5 % від стартової ціни лота на рахунок Організатора, подає заявку на участь в електронних торгах за формою, розміщеною на Веб-сайті, та виконує інші вимоги, визначені Тимчасовим порядком реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 16.04.2014 № 656/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16 квітня 2014 р. за № 427/25204 (зі змінами). Для зручності відвідувачів вказаного Веб-сайту, у розділі «Допомога» розміщена деталізована інструкція користування Системою: від загального регламенту проведення електронних торгів до покрокового порядку реєстрації на сайті.

    Система електронних торгів арештованим майном як експеримент запрацювала 01 травня 2014 року. Саме з цієї дати державні виконавці перших пілотних регіонів - у Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській областях та місті Києві - почали вносити до бази СЕТАМ інформацію про лоти, які виставлялися на продаж.

    Перші торги відбулися 1 липня і проходять щодня. Після двох місяців успішного проведення онлайн-аукціонів експеримент було розширено до десяти областей. З вересня систему впроваджено у всіх областях, крім Донецької і Луганської, а також АРК Крим.

     Міністерство юстиції України підсумувало піврічну роботу СЕТАМ та презентувало низку змін у її роботі. За словами першого заступника Міністра юстиції України Наталії Севостьянової, наразі у системі уже оприлюднено 49 тисяч лотів на загальну суму близько 5,5 млрд. грн., а станом на січень у СЕТАМ проведено 38,5 тисяч аукціонів. «І якщо ми зробимо статистику за півроку, то ми бачимо, що середня вартість збільшилася на 12%», - підкреслила вона. Такі цифри свідчать про позитивну практику роботи СЕТАМ, адже раніше вартість лотів, виставлених на продаж, тільки знижувалася. І в результаті вони передавалися особам, які були зацікавлені придбати задешево лише окремі категорії товарів - такі як нерухомість та автомобілі.

    Перший заступник Міністра зазначила, що протягом півроку в роботі СЕТАМ було виявлено низку технічних недоліків, зокрема, перевантаженість самої процедури проведення аукціону. Наразі ці недоліки усунуто, процедура спрощується і будь-який громадянин за бажанням може взяти участь в такому аукціоні.

    Перший заступник голови Державної виконавчої служби Агія Ахундова в свою чергу презентувала основні зміни до порядку проведення електронних торгів, які мають на меті удосконалення самої системи. За її словами, мова йде про підвищення якості представлення інформації на сайті. Також буде спрощено порядок реалізації майна, вартість якого не перевищує 100 неоподаткованих мінімумів (1700 грн). Крім того, запроваджується новий порядок торгів із застосуванням особливої ставки, а використання електронного цифрового підпису стає необов’язковим. Скорочується і процедура оформлення документів переможцю торгів. «Ми прогнозуємо, що за рахунок цих змін у нас збільшиться обсяг реалізації майна як мінімум у 4 рази», - сказала вона.

    Грузинський експерт Хатія Шелія, що консультує Мінюст у питаннях реформування системи виконання судових рішень, відмітила, що електронний аукціон є дієвим механізмом в реалізації арештованого майна. За її словами, електронні торги суттєво знижують ризики корупційних проявів, це знижує тиск боржника за рахунок зменшення його боргових зобов’язань завдяки вищій ціні продажу лотів, а також пришвидшує пошук потенційних покупців і створює здорову конкуренцію між ними.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання