Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Про хід виконання Програми розвитку культури в Богодухівському районі на 2013-2017 роки, затвердженої рішенням районної ради від 22 лютого 2013 року №456-VІ (ХХV сесія VІ скликання)

    доповіла на засіданні колегії райдержадміністрації 25 березня головний спеціаліст сектора культури райдержадміністрації Л.М.Федак.

    Як зауважила Людмила Миколаївна, до мережі закладів культури входять комунальні заклади Богодухівської районної ради «Богодухівська централізована бібліотечна система», в складі якої знаходиться центральна бібліотека, районна дитяча бібліотека та 33 бібліотеки-філії; комунальний заклад «Районний будинок культури», комунальний заклад «Районний краєзнавчий музей», дитяча музична школа ім. В.Т Борисова та 28 клубних закладів.

    При клубних закладах району діє 170 клубних формувань, в яких задіяні 1812 учасників, в тому числі 1025 дітей. Два колективи мають звання «народний» - хор «Українська пісня» районного будинку культури та фольклорний колектив «Шарівчанка» Шарівського СБК, дитячий хореографічний ансамбль «Надія» має звання «зразковий».

    Щороку проходять районні конкурси-фестивалі: «Смійтеся на здоров’я», «Весняна рапсодія», «Театральний калейдоскоп», «Золоті ключі Покрови», в яких беруть участь учасники художньої самодіяльності закладів культури району. Кращі аматори району беруть участь у міжнародних, Всеукраїнських, обласних фестивалях та конкурсах.

    У дитячій музичній школі ім. В.Т.Борисова навчально-виховний процес здійснюють 37 викладачів, освіту здобувають 310 учнів. Навчання ведеться на 7 відділах. Усі відділи працюють творчо, є активними в проведенні шкільної методичної роботи.

    Учні школи беруть участь в обласних, Всеукраїнських та міжнародних оглядах, конкурсах та художніх виставках, де посідають призові місця. Так, протягом 2013-2014 років вихованцями закладу здобуто 66 призових місць. Численні перемоги свідчать про великий творчий потенціал обдарованої молоді. та високий професіоналізм викладачів, які віддають свої знання, досвід, майстерність, виховуючи підростаюче покоління нової формації на кращих зразках світового мистецтва та національної спадщини.

    У 2014 році оновлена матеріально-технічна база закладу на суму 63,5 тис. грн. Ці кошти використані на придбання музичних інструментів, стереоапаратури, музичної літератури, костюмів для хореографічного відділу, художнього інвентарю.

    Працівниками комунального закладу «Богодухівська централізована бібліотечна система» протягом 2013 року проведено 947 масових заходів із залученням 23300 чоловік, зареєстровано 19164 користувача. Протягом 2014 року у бібліотеках зареєстровано 18188 користувачів, проведено 1355 масових заходів із залученням 22861 чоловік.

    Книжковий фонд комунального закладу «Богодухівська централізована бібліотечна система» становить 363012 примірників документів. Важливим фактором розширення інформаційного простору є поповнення бібліотек новими документами. До бібліотек «Богодухівської централізованої бібліотечної системи» з різних джерел комплектування у 2013 році надійшло 6458 примірників документів, у тому числі 2900 примірників книг на суму 94 тис. грн., у 2014 році - 6309 примірників документів, в тому числі 1767 примірників книг на суму 66,3 тис. грн. На 2015 рік за рахунок бюджетних коштів періодичні видання передплачено на суму 28,8 тис. грн.

    Робота бібліотек комунального закладу «Богодухівська централізована бібліотечна система» направлена на всебічне задоволення інформаційних потреб користувачів.

    З метою залучення користувачів працівниками бібліотек проводяться різнопланові соціокультурні заходи: вечори пам’яті, реквієми, літературно-поетичні, музичні вечори, зустрічі з цікавими людьми, історичні екскурси, екскурсії бібліотеками, вікторини, бесіди, організовуються книжкові виставки, тематичні полиці, перегляди літератури, інформаційні стенди тощо.

    Одним із пріоритетних напрямків у роботі з користувачами є популяризація національної культури, звичаїв та обрядів українців. У бібліотеках проводяться уроки народознавства та краєзнавства, вечорниці, фольклорні посиденьки, організовуються народознавчі книжкові виставки та перегляди літератури. Вже традиційними стали виставки робіт самодіяльних майстрів Богодухівщини та майстер-класи А.Джелалі, Є.Б.Чуйка, І.А.Пилипенка, Л.М.Подолінної. У читальній залі до Великодніх свят організовуються традиційні виставки писанок та виробів декоративно-ужиткового мистецтва «Писанковий дивосвіт», до Всесвітнього дня Землі - виставка «Побутовий непотріб. Вчора. Сьогодні. Завтра або друге життя пластикової пляшки», до новорічних свят - «Замість ялинки-зимовий букет».

    Велику зацікавленість у користувачів має така форма роботи, як любительські об’єднання і клуби за інтересами, які згуртовують різних людей за віком, професією, освітнім і культурним рівнем. Прикладом є юнацький клуб «Літературна вітальня», що діє при центральній бібліотеці, клуб для молодших школярів «Чомусик» (районна дитяча бібліотека), «Жіночі розмови» (Первухінська бібліотечна філія), «Юні книголюби» (Губарівська бібліотечна філія ), «Вишиваночка» (Максимівська бібліотечна філія), «Книга нас зріднила» (Семеноярська бібліотечна філія ).

    Бібліотеки комунального закладу «Богодухівська централізована бібліотечна система» беруть активну участь у різноманітних творчих акціях та конкурсах обласного та всеукраїнського рівня.

    У районі під охороною перебуває 308 пам’яток культури, із них 57 історії, 248 археології, 3 монументального мистецтва. На даний час на обліку знаходиться 42 братські могили загиблих воїнів у роки Великої Вітчизняної війни: 2 одиноких поховання, 20 пам’ятних знаків при братських могилах, 6 пам’ятних знаків, що знаходяться окремо, пам’ятник мистецтва воїнам односельцям у селі Заброди та Меморіал Слави у місті Богодухові. Всі пам’ятки зареєстровані та мають охоронні номери.

    Щороку в рамках підготовки до святкування Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років місцевими радами проводиться робота по благоустрою пам’ятних місць, братських та одиночних могил радянських воїнів та партизанів, меморіальних комплексів. За період дії Програми розвитку культури на ремонтні роботи історичних пам’яток району було використано 20,6 тис. грн. за рахунок різних джерел фінансування.

    У місті діє комунальний заклад «Районний краєзнавчий музей». Сьогодні фонди музею складаються із пам’яток природи, історії та культури Богодухівського краю. Зберігаються матеріали археологічних досліджень, що знайдені на території району, етнографічні колекції, письмові, речові та образотворчі джерела, фотографії з історії краю та його розвитку. За період дії Програми за участі не байдужих мешканців району музейний фонд поповнено на 135 експонатів (це фрагменти посуду третього століття до нашої ери, фотографії, предмети скіфського періоду).

    Одним із основних напрямків роботи закладів культури району є визначення шляхів збереження і розвитку культури, народних традицій та обрядів, як складової частини загальнонаціональної культури та культур національних меншин, що проживають на території району.

    У роботі закладів культури головна увага направлена на поліпшення культурно-мистецького обслуговування населення району, створення умов для задоволення його зростаючих духовних потреб, розвитку та підтримки творчих колективів, талановитої молоді, широкого залучення дітей та підлітків до культурних надбань, підвищення рівня виконавської майстерності учасників самодіяльної художньої творчості, проведення культурно-мистецьких акцій в рамках відзначення загальнодержавних та професійних свят, Всеукраїнських конкурсів і фестивалів, участь у міжнародних культурницьких проектах.

    Протягом 2014 року у закладах культури проведено 15 поточних ремонтів на суму 188,6 тис. грн. (у 2013 році - 24 ремонти на суму 415,6 тис. грн.). За рахунок спонсорських коштів (6 тис. грн.) встановлено опалення у приміщенні актового залу Крисинського СБК.

    На покращення матеріально-технічної бази закладів культури в 2014 році за рахунок різних джерел фінансування використано 144,6 тис. грн. (у 2013 році - 167 тис. грн.).

    Працівниками закладів культури району проведено протягом 2014 року 4045 масових заходів, в яких було задіяні 191,4 тис. чоловік (у 2013 році - 4313 масових заходів, задіяні 277,5 тис. чоловік).

    У розвитку аматорського мистецтва району існує ряд проблемних питань, зокрема, низький рівень матеріально-технічної забезпечення, відсутність належних костюмів для учасників самодіяльних колективів, відсутність звукопідсилюючої апаратури для озвучення концертів.

    Враховуючи вищевикладене, виконавцям Програми розвитку культури Богодухівського району на 2013-2017 роки необхідно продовжувати роботу щодо безумовної реалізації заходів, передбачених Програмою.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання