Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    "Гаряча лінія" з начальником відділу Держземагентства в Богодухівському районі Торяник Н.В.

    Протягом березня відбулася «гаряча лінія» з начальником відділу Держземагентства в Богодухівському районі Торяник Наталією Володимирівною на тему «Порядок оформлення земельних ділянок».

    Пропонуємо відповіді на поставлені запитання:

    Мій син повернувся з зони проведення АТО. Чи може він отримати земельну ділянку?

    Президент України підписав відповідні зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального статусу» , прийняті Верховною Радою України 01.07.2014 року. Відповідно до статті 12 Закону учасникам бойових дій (членам сім’ї у випадку його загибелі, пропажі безвісти, смерті внаслідок поранення, контузії тощо) надаються, серед інших, такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

    Окремого нормативно-правого акту, який регулює питання надання у власність земельних ділянок учасникам АТО, немає. Проте вказаним вище Законом встановлено першочергове забезпечення земельними ділянками учасників АТО (членів їх сімей).

    Водночас звертаємо увагу, що ч. 4 ст. 116 ЗК України встановлено, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, провадиться один раз по кожному виду використання.

    Таким чином, за умови не реалізації дотепер свого права на безоплатну приватизацію земельних ділянок учасник АТО (члени його сім’ї) мають можливість здійснити це в порядку, передбаченому чинним земельним законодавством. Для цього захиснику Вітчизни необхідно звернутися до відповідної сільської (селищної), міської ради у випадку розташування бажаної земельної ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва в межах населених пунктів. Якщо ж земельна ділянка сільськогосподарського призначення знаходиться за межами населених пунктів, слід звертатися до Головного управління Держземагентства у Харківській області (м. Харків, вул. Короленка, 16). Крім заяви про надання дозволу на розробку проекту землеустрою, необхідно надати документ, що посвідчує участь в АТО .

    Варто зауважити, що чинним законодавством України не встановлено «територіальних» обмежень щодо реалізації громадянами свого права на безоплатну приватизацію земельних ділянок, тобто відсутні норми, у відповідності з якими обмежено приватизацію лише в межах визначеної адміністративно-територіальної одиниці (наприклад, в якій вони зареєстровані).

    Більш детальну інформацію та допомогу з цього питання можливо отримати у відділі Держземагентства у Богодухівському районі (вул. Чапаєва, 2, тел.3-22-69).

    У 1996 році рішенням виконавчого комітету сільської ради мені було виділено із земель запасу земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства розміром 1,4га. На даний момент земельною ділянкою я користуюсь, але акт на право власності не виготовлявся. Чи маю я право приватизувати цю земельну ділянку?

    До 01.01.2002 року приватизація земельних ділянок для ведення особистого підсобного господарства здійснювалася відповідно до ст. 56 Земельного кодексу України (в редакції 1992 року). Цією статтею, було передбачено, що для ведення особистого підсобного господарства громадянам за рішенням сільської, селищної, міської Ради народних депутатів передаються безоплатно у власність земельні ділянки, в межах населених пунктів, у розмірах, вказаних у земельно-облікових документах, або надаються безоплатно у власність у розмірі не більше 0,60 гектара. За бажанням громадян їм додатково можуть надаватися земельні ділянки у тимчасове користування. Загальна площа цих ділянок не повинна перевищувати 1,0 гектара. Збільшення розмірів земельних ділянок до 2,00 га може провадитися за погодженням з обласною Радою народних депутатів. Отже, до 2002 року сільська, селищна, міська рада не мала права передавати у приватну власність земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства площею понад 0,60 га.. Громадяни, які не оформили земельні ділянки, що знаходиться у їх фактичному користуванні можуть претендувати на їх безоплатне одержання. Ті ж громадяни, які раніше реалізували це право, але мають у користуванні земельні ділянки більшої площі, не мають права на безоплатну приватизацію.

    У 2000 році я отримав державний акт на право власності на землю для ведення садівництва за межами населеного пункту. На сьогодні я не маю змоги та часу обробляти землю. Чи можу я відмовитися від земельної ділянки на яку маю право власності?

    Порядок відмови встановлений статтею 142 Земельного кодексу України. Припинення права власності на земельну ділянку у разі добровільної відмови власника землі від права на неї здійснюється на користь держави або територіальної громади за його заявою до відповідного органу. Підпис на заяві засвідчується нотаріусом або органом місцевого самоврядування. Рада чи територіальний орган земельних ресурсів, а саме він виступає від імені держави, приймає рішення та надає згоду на прийняття земельної ділянки у комунальну або державну власність. У разі згоди на одержання земельної ділянки укладається угода про передачу права власності та посвідчується нотаріусом. Отже, особи, які не бажають використовувати земельні ділянки, які перебувають в їх власності, мають право від них відмовитися.

    При оформлення земельної ділянки виявилося, що моя документація, яку розробляв сертифікований інженер-землевпорядник, не відповідає нормативно-технічним документам. Підкажіть, чи можливо притягнути до відповідальності сертифікованого інженера-землевпорядника?

    Стаття 68 Закону України «Про землеустрій» зазначає, що особи, винні в порушенні законодавства у сфері землеустрою, несуть відповідальність згідно із законом. Відповідно до частини 2 цієї норми Кваліфікаційна комісія за результатами розгляду письмових звернень замовників документацій, органів державної влади та місцевого самоврядування робить подання про позбавлення сертифікованого інженера – землевпорядника кваліфікаційного сертифіката з таких підстав:

    - грубе порушення сертифікованим інженером-землевпорядником вимог положень нормативно-правових актів, нормативно-технічних документів, стандартів, норм і правил у сфері землеустрою;

    - рішення суду за фактами неякісного проведення землеустрою;

    - наявність у сертифікованого інженера-землевпорядника непогашеної судимості за корисливі злочини;

    - з’ясування факту неправомірної видачі кваліфікаційного сертифіката.

    На підставі подання Кваліфікаційної комісії центральний орган виконавчої влади, що здійснює реалізацію держаної політики у сфері земельних відносин, приймає відповідне рішення та повідомляє його письмово у двотижневий строк після надходження відповідного протоколу засідання кваліфікаційної комісії.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання