Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    "Пряма лінія" з питань соціального захисту ветеранів війни

    В управлінні соціального захисту населення Богодухівської районної державної адміністрації 07 травня відбулася «пряма лінія» з питань соціального захисту ветеранів війни. Відповідала на телефоні звернення ветеранів війни начальник управління Жижирій Наталія Володимирівна.

    Під час прямої телефонної лінії прозвучали питання пов’язані з проведенням виплати щорічної разової грошової допомого ветеранам війни до Дня Перемоги, правом ветеранів війни отримання субсидій на житлово-комунальні послуги та ін.

    - Який порядок щодо проведення щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни до Дня Перемоги?

    - Згідно зі ст. 17-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щорічну виплату разової грошової допомоги до 5 травня проводить управління соціального захисту населення через відділення зв’язку або через установи банків (шляхом перерахування на особовий рахунок отримувача) пенсіонерам - за місцем отримання пенсії.

    Особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

    - Якщо ветеран війни одночасно належить до кількох категорій, наприклад, є учасником війни і членом сім’ї померлого учасника бойових дій, в якому розмірі виплачується щорічна разова грошова допомога ветеранам війни до Дня Перемоги?

    Громадянам, які належать до кількох категорій осіб згідно із названими законами, виплачується одна допомога – у більшому розмірі.

    - Якщо статус ветерана війни буде встановлено після 5 травня 2015 року, чи матиме цей ветеран право на одержання разової грошової допомоги в 2015 році?

    Ні, разова грошова допомога не виплачується в разі набуття громадянином статусу згідно із статтями 6, 7, 9, 10, 11 «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та із статтею 4 «Про жертви нацистських переслідувань» після 5 травня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги. Також зазначу, якщо у 2015 році особа вперше набуває право на виплату разової грошової допомоги та їй встановлено відповідний статус до 5 травня цього року, їй необхідно звернутися до управління соціального захисту населення районної державної адміністрації та надати паспорт, ідентифікаційний номер та посвідчення встановленого зразка.

    - Розкажіть більш детально про умови отримання субсидій для громадян, які вже мають пільги на оплату комунальних послуг?

    Житлові субсидії призначаються виходячи з вартості житлово-комунальних послуг з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства.

    Умови призначення субсидії для осіб, які мають пільги на оплату житлово- комунальних послуг не відрізняються від умов отримання субсидій для інших осіб.

    - Я пенсіонер-інвалід. Чи маю я право на поселення в будинок-інтернат і які для цього потрібні документи?

    Прийом в інтернат здійснюється за путівкою, яку оформляє і видає Департамент соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації, на підставі:

    - заяви особи, що виявила бажання мешкати в інтернаті, або її опікуна (піклувальника), про прийняття в інтернатну установу;

    - паспорта або іншого документа, що посвідчує особу;

    - медичної картки;

    - довідки про розмір призначеної пенсії;

    - довідки про склад сім'ї за встановленою формою;

    - висновку лікарської комісії про можливість перебування у інтернаті;

    - довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності (за наявності).

    Оформлення документів для влаштування в інтернатну установу здійснює управління соціального захисту населення районної державної адміністрації за місцем проживання (реєстрації) громадянина похилого віку чи інваліда.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання