Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Охорона праці - питання важливе

    Людина та її здоров’я - найбільша цінність як в суспільстві так і в Українській державі. Держава докладає великих зусиль, створюючи умови безпечної життєдіяльності людини як в навколишньому середовищі, так і в середовищі праці.

    Питання охорони праці почали підніматися ще з XVII століття. 10 грудня (23 грудня за новим стилем) 1719 р. Петром І затверджено Указ про заснування Берг-Колегії. Її метою було забезпечити розвиток гірничої справи в Росії, а також керівництво та нагляд за гірничозаводської промисловістю. З цього часу почалося формування вітчизняної гірничої адміністрації з її власними місцевими органами, які управляли казенними заводами і здійснювали нагляд за приватновласницькими.

    В період царювання імператриці Анни Іоанівни в 1734 році був заснований нагляд за умовами праці в особі одного обер-комісара і трьох комісарів «для лучшего за фабриками смотрения».

    Найстаріший спеціальний нагляд - котлонагляд, як самостійна функція, виділена із загального нагляду за промисловою безпекою, почав свою діяльність в XIX столітті.

    Питання охорони праці в міжнародному масштабі почали підніматися після Першої світової війни, коли була заснована Міжнародна організація праці.

    Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році.

    Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

    У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

    В Україні цей День отримав назву «День охорони праці» і відзначається згідно до Указу Президента України № 685/2006 від 18.08.06 року щорічно 28 квітня.

    Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності.

    Державна політика в галузі охорони праці визначається відповідно до Конституції України Верховною Радою України і спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням.

    Людина на робочому місці завжди перебуває під впливом якихось видів небезпечних ризиків, і абсолютної безпеки просто не існує. Однак цілком у силах людини зменшити ці ризики до реального мінімуму, забезпечивши відносний, але цілком досяжний ступінь безпечності праці.

    На всіх підприємствах, в установах, організаціях повинні створюватися безпечні і нешкідливі умови праці. Забезпечення цих умов покладається на власника або уповноважений ним орган.

    Науковий аналіз виробничих травм доводить, що вони виникають, головним чином, внаслідок втрати міцності та надійності робочої техніки, небезпечного стану системи «людина-машина-середовище» та ряду технічних факторів.

    Для підвищення продуктивності праці необхідно забезпечити комфортні умови на робочому місці.

    Комфортні умови - це обставини трудової діяльності, при яких спостерігається максимальна продуктивність і працездатність, не виявляються негативні відчуття на робочому місці.

    Так, наприклад, підвищення температури повітря на 1°С вище норми комфортних умов супроводжується збільшенням витрат робочого часу у середньому на 4,1 робочих дня в розрахунку на 100 працюючих, а перевищення рівня шуму на робочих місцях на 10-20 дБ підвищує загрозу часткової втрати працездатності в середньому на 2,7 робочих дня на 100 працюючих. При комплексній дії на людину кількох шкідливих факторів втрати робочого часу можуть сягати 20-40% від загального робочого часу за рахунок зниження працездатності. Відомо, що 25-30% загальних захворювань людей пов'язані з несприятливими умовами праці.

    Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

    Власник або уповноважений ним орган повинен впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки, які запобігають виробничому травматизмові, і забезпечувати санітарно-гігієнічні умови, що запобігають виникненню професійних захворювань працівників (Техніка безпеки - це система організаційних і технічних засобів, що запобігають впливу на працюючих небезпечних виробничих факторів).

    Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний вживати заходів щодо полегшення і оздоровлення умов праці робітників шляхом впровадження прогресивних технологій, досягнень науки і техніки, засобів механізації та автоматизації виробництва, вимог ергономіки, позитивного досвіду з охорони праці, зниження та усунення запиленості та загазованості повітря у виробничих приміщеннях, зниження інтенсивності шуму, вібрації, випромінювань тощо.

    Разом з тим на працівників також покладаються певні обов'язки:

    • дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства;
    • знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту;
    • проходити у встановленому законодавством порядку попередні та періодичні медичні огляди.

    За оцінками Міжнародної організації праці (МОП), кожного дня у світі в результаті нещасних випадків і захворювання на виробництві вмирає близько 5 тис. чоловік, досягаючи за рік від 2 до 2,3 мільйони випадків такої смертності. Із цього числа близько 350 тис. випадків становлять нещасні випадки зі смертельним результатом і близько 1,7-2 мільйонів - смерті, викликані профзахворюваннями.

    Відділення ВД ФСНВУ у Богодухівському районі запрошує всіх роботодавців, представників трудових колективів та працівників прийняти участь у проведенні тижня охорони праці.

    За консультацією звертатися по тел. 3-32-86.

    Начальник Богодухівського відділення виконавчої дирекції
    фонду соціального страхування від нещасних випадків
    на виробництві та професійних захворювань
    Житник Г.І.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання