Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Служба у справах дітей райдержадміністрації повідомляє

    Діти - це квіти нашого життя. Чужих дітей на землі не буває і кожен, хто має змогу, повинен зробити все необхідне для того, щоб допомогти дитині. На жаль, не всі індивіди суспільства розуміють це, з їх вини, інколи, ми бачимо навкруги дітей залишених в пологових будинках, без нагляду на вулицях і т.д. На щастя є люди, які не байдужі до болю і страждань дітей. Одним із способів допомоги є усиновлення.

    Хто ж має право на усиновлення дитини?

    Стаття 211 Сімейного кодексу України передбачає такі вимоги до осіб, які можуть бути усиновлювачами, а саме:

    1. Усиновлювачем дитини може бути особа, не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.
    2. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п’ятнадцять років.
    3. Особи, які не перебувають у шлюбі між собою, не можуть усиновити одну і ту ж дитину, але якщо такі особи проживають однією сім’єю, суд може постановити рішення про усиновлення ними дитини.
    4. Якщо дитина має лише матір, вона не може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі. Так і навпаки: якщо дитина має лише батька, вона не може бути усиновлена жінкою, з якою він не перебуває у шлюбі. Законодавством України не передбачено обмежень щодо кількості дітей, яку може усиновити один усиновлювач.

    Тож є люди які мають переважне перед іншими право на усиновлення дитини. Кому належить таке право? Сімейний кодекс України, а саме стаття 213 містить перелік осіб, які мають переважне перед іншими право на усиновлення дитини. За наявності кількох осіб, які виявили бажання усиновити одну і ту ж дитину, переважне право на її усиновлення має громадянин України: 1) в сім’ї якого виховується дитина; 2) який є чоловіком матері, дружиною батька дитини, яка усиновлюється; 3) який усиновляє кількох дітей, які є братами, сестрами; 4) який є родичем дитини. Згідно законодавства України переважне право на усиновлення дитини має подружжя. Порядок усиновлення Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.10.2008 №905. Громадяни України, які бажають всиновити дитину, звертаються з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем проживання.

    До заяви додаються такі документи:

    1) довідка про заробітну плату або копія декларації про доходи, засвідчена в установленому порядку;
    2) копія свідоцтва про шлюб, якщо заявники перебувають у шлюбі;
    3) висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за формою згідно з додатком 4 даної постанови;
    4) нотаріально засвідчена письмова згода на усиновлення другого з подружжя (у разі усиновлення дитини одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;
    5) довідка про наявність чи відсутність судимості, видана органами внутрішніх справ за місцем проживання.

    Служба у справах дітей райдержадміністрації протягом 10 робочих днів після отримання від громадян України заяви про бажання усиновити дитину складає акт про обстеження їх житлово-побутових умов, розглядає питання про можливість усиновлення дитини і готує відповідний висновок. У разі прийняття позитивного рішення ставить на облік як кандидатів в усиновлювачі.

    Потім кандидатам в усиновлювачі надається інформація про дітей, які перебувають обліку, і видають направлення для знайомства та встановлення контакту з дитиною. Після встановлення контакту з дитиною кандидати в усиновлювачі звертаються до суду за місцем перебування дитини із заявою про бажання усиновити її.

    Зрозуміло, що усиновлення - це дуже відповідальний процес, який вимагає багато терпіння і відваги. А найголовніше це любов, яка повинна народитися в вашому серці до усиновленої дитини. Та якщо Ви набрались терпіння та все ж таки успішно пройшли всю процедуру усиновлення - МИ ВАС ВІТАЄМО З ПОПОВНЕННЯМ У ВАШІЙ СІМ’Ї!

    По питанням щодо усиновлення звертайтеся до служби у справах дітей Богодухівської райдержадміністрації, яка знаходиться за адресою: вул. Міліцейська, 2, тел.3-41-42.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання