Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони культурної спадщини

    Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» районною державною адміністрацією здійснюються заходи з обліку, збереження, захисту від руйнування або заподіяння шкоди об’єктам культурної спадщини та організації проведення необхідних для їх забезпечення науково-пошукових, науково-дослідницьких охоронних робіт.

    У районі проводиться підготовча робота з інвентаризації пам’яток історії та монументального мистецтва. На об’єкти культурної спадщини в районі укладено 55 охоронних договорів, навколо 12 комплексів та 9 окремих пам’яток установлено зони охорони.

    Статус щойно виявлених об’єктів культурної спадщини отримали 35 об’єктів археології, з них 2 подано для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення. Всього в районі нараховується 248 пам’яток архітектури. Відповідними фахівцями проведено інвентаризацію 143 пам’яток археології. На всі пам’ятки археології виготовлено паспорти і акти технічного стану.

    У районі на обліку перебуває 42 братські могили загиблих воїнів у роки Другої світової війни, при яких розташовано 20 пам’ятних знаків, 10 пам’ятних знаків, що знаходяться окремо, 4 поодиноких поховань, пам’ятник мистецтва воїнам односельцям у селі Заброди, пам’ятник Т.Г. Шевченку та меморіал Слави у місті Богодухові. На всі пам’ятки оформлені охоронні договори та паспорти.

    У Богодухові з 07 серпня 1983 року діє КЗ Богодухівської районної ради «Районний краєзнавчий музей», фонди якого складаються із пам’яток природи, історії та культури Богодухівського краю. Зберігаються матеріали археологічних досліджень, що знайдені на території району, етнографічні колекції, письмові, речові та образотворчі джерела, фотографії з історії краю та його розвитку.

    Нині фондове зібрання музею становить більше 7 тисяч музейних предметів: археологічні та етнографічні колекції, документи, фотографії, зразки продукції підприємств тощо. За участі небайдужих мешканців району музейний фонд поповнено на 135 експонатів (це фрагменти посуду третього століття до нашої ери, фотографії, предмети скіфського періоду).

    Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» держава делегувала сільським, селищним та міським радам повноваження щодо забезпечення охорони пам’яток історії та культури, забезпечення та використання культурного надбання, тому вирішення проблем збереження культурної спадщини нашого району, яка є невід’ємною складовою культурного надбання України, потребує зусиль як виконавчої влади, так і органів місцевого самоврядування, власників та користувачів об’єктів культурної спадщини.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання