Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Відповіді на запитання "прямих" та "гарячих" ліній

    «Пряма лінія» з завідувачем сектора з питань постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС управління соціального захисту населення

    24 квітня відбулася «пряма лінія» з завідувачем сектора з питань постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС управління соціального захисту населення районної державної адміністрації Вікторією Володимирівною Лещенко на тему «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС».

    Жителя м. Богодухова цікавило питання як нараховується та виплачується додаткова відпустка учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС?

    Вікторія Володимирівна відповіла, що відповідно до п.22 ст.20 та п.1 ст.21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» громадяни, віднесені до 1 та                    2 категорії, мають право отримувати чергову відпустку в зручний для них час та додаткову відпустку із збереженням заробітної плати строком на 14 робочих ( 16 календарних) днів на рік.

    Є ряд відмінностей додаткової відпустки, яка надається учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії, від щорічної відпустки.

    В першу чергу, додаткова відпустка на відміну від щорічної відпустки, не пов’язана із виробничим процесом та надається незалежно від часу роботи громадянина на підприємстві, установі, організації.

    Якщо витрати на оплату щорічної відпустки здійснюються за рахунок коштів підприємства, виділених на оплату праці, або за рахунок коштів фізичної особи, в якої працює по трудовій угоді працівник, то фінансування витрат по відшкодуванню коштів на виплату додаткової відпустки учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

    Додаткова відпустка не належить до виду щорічної відпустки, яка визначається п.1 ст. 4 Закону України «Про відпустки», тому на неї не розповсюджується право на виплату компенсації відповідно до ст. 24 даного закону та право на перенесення та поділ щорічної відпустки згідно зі статтями 10,11,12 Закону України «Про відпустки».

    Додаткова відпустка , яка надається учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії, не підлягає продовженню на святкові та неробочі дні, тобто ці дні включаються в розрахунок тривалості додаткової відпустки та підлягають оплаті, визначеної законодавством.

     

    «Пряма лінія» на тему «Про організацію проведення ЗНО у 2018 році»

    Під час «прямої лінії», яка відбулася 20 квітня, до начальника відділу освіти районної державної адміністрації Ірини Олександрівни Повойко звернулися громадяни району з такими питаннями:

    1. В які терміни буде проходити основна сесія ЗНО?

    Основна   сесія    зовнішнього    незалежного    оцінювання   триватиме з 22 травня до 13 червня. Тестування з математики відбудеться 22 травня, української мови і літератури – 24 травня, німецької мови – 29 травня, англійської мови – 01 червня, біології – 04 червня, історії України – 06 червня, географії – 08 червня, фізики – 11 червня, хімії – 13 червня.

              Інформація про результати основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання з усіх навчальних предметів буде розміщена на інформаційних сторінках учасників тестування до 21 червня 2018 року.

    2.   Чи будуть забезпечені учасники зовнішнього незалежного оцінювання підвезенням до пунктів проведення тестування?

    З метою безпечного підвезення випускників 11-х класів та своєчасного їх прибуття до місць проходження зовнішнього незалежного оцінювання відділом освіти районної державної адміністрації до 10 травня будуть розробленні графіки підвезення до пунктів тестування з восьми дисциплін: українська мова і література, математика, історія України, англійська мова, географія, біологія, хімія та фізика, видані відповідні накази. Підвезення здійснюватиметься автотранспортом відділу освіти районної державної адміністрації та закладів загальної середньої освіти району.

     

    «Пряма лінія» з начальником Богодухівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Іваном Сергійовичем Змієвським.

    20 березня відбулася «пряма лінія» з начальником Богодухівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Іваном Сергійовичем Змієвським.

    • Я жителька с. Заброди, чула, що в лютому  в селі було виявлено захворювання на сказ. Які заходи проводяться з профілактики цього захворювання?

    Сказ – це інфекційна хвороба, яка не лікується. Основним методом профілактики є щеплення.

      Хворіють на сказ люди та всі тварини за винятком птахів. Зараження відбувається прямим шляхом, тобто при укусі здорової тварини хворою.

      За 2017 рік в Харківській області зареєстровано 126 випадків сказу тварин, із них 50 випадків сказу котів, 26 випадків сказу собак, 26 – серед лисиць,       9 випадків сказу великої рогатої худоби, в основному це відбулося в Шевченківському районі, де трупи корів та кіз, які належали мешканцям        6 сіл були спалені. Основним джерелом інфекції є укуси лисицями корів на випасах. Тварини не були щеплені проти сказу.

      Зростання випадків захворювання тварин сказом зафіксовано наприкінці 2017 року та на початку 2018 року, що обумовлено зростанням чисельності диких тварин на території області.

       Дійсно,  в лютому в с. Заброди  виявлено захворювання собаки на сказ, яка раніше була покусана лисицею. Рішенням НПК на село накладено карантинні обмеження і проводиться комплекс профілактичних заходів.

      З метою вжиття заходів щодо стабілізації епізоотичної ситуації по сказу на території Богодухівського району тільки в лютому було щеплено 225 голів собак та котів 132 голови, ВРХ – 4 голови.

      Ветеринарною службою району включено в план роботи на 2018 рік щеплення ВРХ приватного сектору проти сказу в період проведення весняної диспансеризації (виводки) в травні – червні місяці. Щеплення буде проводитись за кошти господарів.

      В мисливських господарствах проводяться заходи щодо приведення щільності червоної лисиці до встановлених норм ( 0,5 – 1 лисиця на 1 тис.га території мисливських угідь).

      Серед населення постійно проводиться роз’яснювальна робота про небезпечність сказу для людей і тварин та заходи щодо профілактики і боротьби з ними.

     

    • Яка ситуація по захворюванню свиней африканською чумою?

    Щомісячно в Україні реєструються нові осередки захворювання свиней, в основному в приватному секторі та мисливських угіддях, рідше - у товарних свинофермах.

      Найбільше в 2017 році було виявлено осередків АЧС в Полтавській області, на другому місці – Харківська область, де виявлено 17 випадків в шести районах. Із них в с. Козіївка Краснокутського району, в м. Рогозянка Золочівського району, та с. Валки, в цих осередках проведені всі заходи з ліквідації збудника, зняті карантинні обмеження. Богодухівський район на даний момент  благополучний.

      Ще раз хочеться звернутися до мешканців району та керівників свиноферм щодо необхідності виконання всіх заходів профілактики, в основному  це недопущення прямих контактів свиней з інфікованим матеріалом.

     

      Жителі с. Івано – Шийчине цікавляться, які міри приймаються до громадян, які утримують хворих на лейкоз тварин, та випасають їх в загальному стаді.

      Дуже слушне питання. Так, при проведенні весняної диспансеризації ВРХ приватного сектору району  досліджено на лейкоз 1544 голови, при цьому виявлено 19 голів позитивно реагуючих на лейкоз (рак крові) по реакції імунодифузії.

       Господарям  роз’яснено про небезпечність цього захворювання, ним хворіють і люди. Зараження може проходити через молоко. Люди з поняттям відносяться до цієї проблеми – хворі корови були вибракувані. Проте, в          с. Івано – Шийчине один громадянин утримує 4 голови реагуючих корів, а ще один - 1 позитивно - реагуючу голову ВРХ, чим ставить під загрозу свою сім’ю та сусідське поголів’я. Їм видано на руки приписи та проведено персонально інформаційно – просвітню роботу. В подальшому буде заборонено виганяти худобу на пасовища, де випасається загальна череда та накладено штрафні санкції.

       Крім того, в цьому селі стовідсотково не забезпечено вивід корів на виводку для обстеження, що є прямою загрозою для розповсюдження цього захворювання.

     

    «Пряма лінія» з начальником відділу агропромислового розвитку районної державної адміністрації Сергієм Миколайовичем Лобунським на тему «Підготовка сільськогосподарських підприємств району до проведення весняно-польових робіт 2018 року»

       

    13 березня відбулася «пряма лінія» з начальником відділу агропромислового розвитку районної державної адміністрації Сергієм Миколайовичем Лобунським на тему «Підготовка сільськогосподарських підприємств  району до проведення весняно-польових робіт 2018 року»

     

    Тих, хто зателефонував на «пряму лінію», цікавили  питання:

     

    1. Як ведеться підготовка господарств району до проведення весняно-польових робіт та які площі посіву зернових культур планують посіяти?

     

    У поточному році сільськогосподарські підприємства району усіх форм власності планують посіяти ярих зернових культур на площі 16,7 тис. га, з них: ярої пшениці – 410га, ячменю – 3700га, гороху – 520га, вівса – 381га, кукурудзи на зерно – 9900га, проса – 30га, гречки – 1600га та інші культури.

    Станом на 13 березня 2018 року готовність тракторів становить 95%, ґрунтообробної техніки та сівалок – 100% з числа тих, що будуть задіяні на проведенні весняного комплексу робіт. Забезпеченість  паливо-мастильними матеріалами становить майже 100% до потреби, а це 550 тонн дизельного палива та 240 тонн бензину. Накопичення палива продовжується.

    У господарства району завезено 10 тонн елітного насіння та підписано угоди і проведено оплату на придбання ще 36 тонн еліти. Придбано                   4200 тонн мінеральних добрив, що становить 62% до потреби, придбання їх продовжується. Укладено угоди на придбання засобів захисту рослин на      3364 тонни, що складає 54% до плану.

     

    2. Який стан озимих культур під урожай 2018 року?

     

             Під урожай 2018 року по всіх категоріях господарств станом на             01 грудня 2017 року  посіяно озимих зернових культур на площі 19764га, що становить 126% у порівнянні до минулого року (2016 рік – 15614 тис. га)          з них: озима пшениця та третікале – 19689га, ячмінь – 38га, жито – 38га, крім того, озимий ріпак – 1505,5га. Отримано сходи на 100% площ, із яких у доброму стані перебуває 46%, у  задовільному – 47%, слабкі та зріджені – 7%.

    Використання якісного посівного матеріалу та втілення новітніх технологій забезпечить збільшення урожайності сільськогосподарських культур.

     

     

    «Пряма лінія» з начальником служби у справах дітей районної державної адміністрації Зоєю Михайлівною Галілей

    22 лютого відбулася «пряма лінія» з начальником служби у справах дітей районної державної адміністрації Зоєю Михайлівною Галілей
        Тих, хто зателефонував на «пряму лінію», цікавили питання:


    Що робити, коли батьки  внаслідок розірвання шлюбу або з інших причин не проживають спільно та мати дітей не надає батькові змоги спілкуватись та бачитись з дітьми?

    У разі, коли батьки не можуть дійти згоди щодо участі одного з батьків, який проживає окремо, у вихованні дитини, порядок  такої участі визначається органом опіки та піклування за участю батьків виходячи з інтересів дитини.

    У разі виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини один з батьків, що проживає окремо від дитини, подає службі у справах дітей за місцем проживання дитини заяву, копію паспорта, довідку з місця реєстрації (проживання), копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності), копію свідоцтва про народження дитини. Додатковими документами можуть бути характеристика з місця роботи заявника (у разі наявності), довідка про сплату аліментів (у разі наявності).

    Який порядок розгляду даного питання?

    Працівник служби у справах дітей проводить бесіду з батьками, а у разі потреби також з родичами дитини. До уваги береться ставлення батьків до виконання батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, стан здоров'я дитини та інші обставини, що мають істотне значення.

    Після з'ясування обставин, що призвели до виникнення спору між батьками щодо участі у вихованні дитини, служба у справах дітей складає висновок.

    Участь у вихованні дитини та у разі потреби порядок побачення з дитиною того з батьків, який проживає окремо від неї, встановлюються розпорядженням районної державної адміністрації за результатами розгляду означеного питання на засіданні комісії з питань захисту прав дитини районної державної адміністрації.

    Чи має право колишня дружина не надавати дитину, коли розпорядженням районної державної адміністрації встановлено порядок побачення батька з дитиною?

    Рішення органу опіки та піклування з цих питань може бути оскаржені до суду.

    Згідно ч.1 ст.157 СК України питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Тому  батько дитини має рівні із матір’ю дитини права у її вихованні.

    Згідно ч.2 ст.157 СК України той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

    Відповідно до ч.3 ст.157 СК України той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

    Якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у вихованні зокрема, якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий з батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною.

     
    Більше статтей...

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання