Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Виступи в ЗМІ

    НАСИЛЬСТВО В СІМ’Ї: як діяти щоб захиститися

       

    Насильство в сім’ї є поширеним явищем і в Україні і в світі. В реальному житті постраждалі члени сім’ї та діти частіше залишались сам на сам із домашнім терором. Але змінити ситуацію можливо лише за бажанням самих постраждалих.

     07 січня 2018 року набув чинності новий Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

    Під домашнім насильством тепер розуміється будь-яка дія фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, а також погрози вчинення таких діянь.

    економічне насильство - умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, примушування до праці та інші правопорушення економічного характеру;

    психологічне насильство - словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи;

    сексуальне насильство - будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи,;

    фізичне насильство - ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

    Постраждалими визнаються особи, незалежно від того, чи проживають вони спільно зі своїми кривдниками, чи ні (наречені, подружжя, колишнє подружжя, батьки, діти, брати, сестри, нерідні батьки, опікуни, піклувальники, прийомні діти, інші родичі до двоюрідного ступеню зв’язку, будь-які інші родичі, люди, які пов’язані спільним побутом, мають спільні права та обов’язки).

    Постраждалою дитиною визнається не лише та, яка зазнала домашнього насильства, а й та, що стала свідком (очевидець) такого насильства.

    Куди звертатись за допомогою, якщо ви зазнали насильства?

    Правоохоронні органи (поліція) – за телефоном 102 або особисто та написати відповідну заяву.

    Медичні установи – з метою фіксації отриманих ушкоджень (навіть якщо такі ушкодження є незначними).

    Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – отримати необхідні юридичні, психологічні, соціально-педагогічні консультації.

    Служба  у справах дітей - якщо ваша дитина зазнала домашнього насильства або стала свідком такого насильства.

    Районна державна адміністрація, сільська, селищна, міська рада – для вжиття відповідних заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

    Спеціалізовані служби підтримки постраждалих осіб - притулки для дітей; центри соціально-психологічної реабілітації дітей; соціально-реабілітаційні центри; центри соціально-психологічної допомоги.

    Гаряча лінія безоплатної правової допомоги – зателефонувати за номером           0-800-213-103, отримати правову консультацію.

    Цілодобовий кол-центр з питань запобігання та протидії домашньому насильству - зателефонувати за безкоштовним номером 0-800-500-335 (з стаціонарного) або 116-123 (з мобільного).

    Суд – подати заяву про видачу обмежувального припису.

    До кривдника можуть бути застосовані запобіжні заходи.

    Терміновий заборонний припис – виноситься органом поліції, який може заборонити перебувати, проживати, контактувати з постраждалою людиною як на підставі її заяви, так і за власною ініціативою у разі існування загрози її життю чи здоров’ю. При цьому така заборона не залежить від того, кому належить помешкання — постраждалому, кривднику чи іншій особі. Такий захід не застосовується лише до неповнолітніх кривдників. У випадку, якщо кривдник відмовляється добровільно залишити житло, поліція може застосувати примусове виселення. Строк дії заборонного припису — 10 днів.

    Обмежувальний припис – застосовується на підставі судового рішення за заявою постраждалої особи (або її представника). Суд розглядає справу про видачу обмежувального припису не пізніше 72 годин після надходження до суду заяви про видачу обмежувального припису. Кривдника викликають до суду через розміщення оголошення на офіційному сайті суду. Однак судовий розгляд можуть провести і без виклику та участі кривдника.

    Обмежувальним приписом заборонено перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою; зобов’язано усунути перешкоди у користуванні майном; обмежено спілкування з постраждалою дитиною; заборонено наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою; заборонено особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; заборонено вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

    Рішення суду про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання. Обмежувальний припис видається на строк від одного до шести місяців, та може бути продовжений судом ще на шість місяців.

    За вчинення домашнього насильства передбачена відповідальність.

    Адміністративна відповідальність - за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування законодавством встановлено відповідальність у виді накладення штрафу від 10 до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб. А у разі вчинення тих самих дій особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі правопорушення передбачено відповідальність у виді штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

    Кримінальна відповідальність - при проявах домашнього насильства настає за вчинення легких тілесних ушкоджень, умисних середньої тяжкості тілесних ушкоджень, побоїв і мордувань тощо відповідно до Кримінального кодексу в залежності від обставин та кваліфікуючих ознак злочину.

    У разі виникнення додаткових питань або ви потребуєте правової допомоги  і не маєте грошей на адвоката  - звертайтеся в Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по п'ятницю з 08-00 до 17-00,  за адресою:
    м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, 3-03-25.

    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги
    0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

    Користуйтеся можливістю звернення за допомогою до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

    Щасливе майбутнє Вашої родини знаходиться у Ваших руках.

     

    В.о.директора Богодухівського

    місцевого центру з надання

    безоплатної вторинної правової допомоги                             Д.М.Перепелиця


     

    Візьміть дитину у родину!

    dutuna   

    У житті буває багато ситуацій, коли діти з різних причин залишаються без батьків. У таких випадках держава визначила важливе завдання - забезпечити належні умови для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.Це стало поштовхом для розвитку різних форм сімейного виховання. В Україні активно діють та постійно розвиваються такі з них, як прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу.Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш, як 5 дітей. Батькам-вихователямдитячого будинку сімейного типуробота завиховання зараховується до трудового стажу.

    Якщо Ви хочете створити прийомну сім’ю, необхідно знати, що в обов’язковому порядку необхіднопройти навчання, організоване обласними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Кандидати у прийомні батьки повинні мати власне впорядковане житло, роботу та дохід, не менший за встановлений прожитковий мінімум на кожного члена сім’ї.  На заваді створенню прийомної сім’ї можуть стати вади фізичного чи психічного здоров’я потенційних прийомних батьків, які можуть бути виявлені під час обов’язкового медичного обстеження. Існують також обмеження для кандидатів у прийомні батьки за віком. Влаштування дітей у прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли віку вибуття з прийомної сім’ї.

    Держава надає постійну соціальну підтримку прийомним сім’ям.Для здійснення соціального супроводження за прийомною сім'єю закріплюється соціальний працівник Богодухівського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, який надаватиме Вам комплекс правових, психологічних, соціально-педагогічних, соціально-економічних, соціально-медичних та інформаційних послуг, спрямованих на створення належних умов функціонування Вашої прийомної сім'ї. Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Прийомним батькам виплачується грошове забезпечення. Зараз воностановить 35 відсотків від двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку.

    Станом на 1 червня 2018 року в Богодухівському районі функціонують 7 прийомних сімей, в яких виховується 13 дітей, та 2 дитячих будинки сімейного типу, де знайшли родинний затишок 11 вихованців. Всі ці сім’ї мають власні проблеми та перемоги, але їх об’єднує невичерпне бажання прийомних батьків та батьків-вихователів дарувати нерозтрачене тепло дітям-сиротам. Від імені колективу центру соціальних служб дякуємо їм за це. Звичайно, не кожен з нас здатен на такий відповідальний крок. Але, можливо, прочитавши цю статтю, хтось із Вас замислиться над можливістю взяти на виховання дитину та подарувати їй шанс на сімейне виховання.  Для отримання детальних консультацій щодо порядку створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу будемо раді Вас бачити в Богодухівському районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Ми знаходимося за адресою: м. Богодухів, вул. Молодіжна, 2              (2 поверх, 7 кімната, колишнє приміщення відділення терапії),  тел. 3-45-65. 

     

     

    Директор Богодухівського районного центру

     соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

    Н.Є. Чуйко 

     

    Хід проведення польових робіт сільськогосподарськими підприємствами Богодухівського району

    Площа збирання ранніх зернових у сільськогосподарських підприємствах району становить 20,0 тис. га. Очікувана урожайність у 2018 році по району за попередніми даними складе 37,4 ц/га, валовий збір зерна – 74,8 тис. тонн.

    Детальніше...

     

    Інтернат чи патронат!

    Не всім дітям пощастило мати власну міцну родину. Хтось рано посиротів, а хтось опинився в інтернатних закладах при живих батьках, які з тих чи інших причин не могли піклуватися про власних дітей.

    Детальніше...

     

    Розширення сфери надання адміністративних послуг

     Богодухівською районною державної адміністрацією створений Центр надання адміністративних послуг, який розташований за адресою: м. Богодухів,  вул. Молодіжна, 2.

       Як того вимагає Закон України «Про адміністративні послуги», Центр розміщений на першому поверсі в зручному для суб’єктів звернення місці.   Графік роботи Центру затверджений головою Богодухівської районної державної адміністрації.

    У Центрі здійснюється прийом, консультування, інформування та обслуговування суб’єктів звернення працівниками Центру.

    Відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги» Перелік адміністративних послуг, які надаються через ЦНАП, визначається органом, що утворив ЦНАП. При цьому такий перелік повинен включати адміністративні послуги органів виконавчої влади, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України.

    Вперше такий перелік було затверджено 16 травня 2014 року розпорядженням КМУ №523. І в цьому Переліку було 52 пункти (послуги).

    У редакції Переліку від 11 жовтня 2017 року тепер визначено 136 пунктів (адміністративних послуг).

    Основними групами послуг у редакції розпорядження КМУ №523 від 2014 року були:

    • державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;
    • державна реєстрація речових прав на нерухоме майно;
      • державна реєстрація земельних ділянок та видачі відомостей з Держгеокадастру;
    • реєстрація місця проживання;
    • паспортні послуги;
    • документи дозвільного характеру у сфері господарської діяльності.

    Принциповими змінами-доповненнями дорозпорядження №782 від 11 жовтня 2017 року стали нові групи послуг у компетенції ЦНАП:

    1) державна реєстрація актів цивільного стану;

    2) адміністративні послуги соціального характеру (житлові субсидії, державні допомогитощо );

    3) державна реєстрація транспортних засобів та видача посвідчень водія.

    Головним позитивом цього доповнення є насамперед вказівка Уряду України на те, що саме ці найпопулярніші послуги в майбутньому повинні надаватися через ЦНАП.

    За період з 01 січня по 30 квітня 2018 року Центром надання адміністративних послуг надано 2866послугу, а саме:

    • 132 - послуги міграційної служби;
    • 360 - послуги органів місцевого самоврядування;
    • 2372 - послуги Держгеокадастру;
    • 2 - дозвільного характеру.

    Начальник центру надання

    адміністративних послух Богодухівської РДА                  Кириченко О.В.

     
    Більше статтей...

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання