Ботулізм. Що варто знати і як уберегтися

У зв'язку з тим, що на Харківщині зареєстровано випадок ботулізму, Департамент охорони здоров'я ХОВА нагадує, як уберегтися від цієї хвороби.
   
    10 липня до Харківської лікарні госпіталізували 40-річного хворого з симптомами ботулізму. Чоловік отруївся в’яленим нечищеним карасем.
   
    В Департаменті охорони здоров’я Харківської ОВА нагадують, що влітку виникають сприятливі умови для життєдіяльності збудника ботулізму. Епідеміологи підкреслюють, що в Харківському регіоні причиною більшості випадків захворювання на ботулізм є саме сушена (в’ялена) риба.
   
    Ранніми симптомами є сильна стомлюваність, слабкість і запаморочення, за якими зазвичай йдуть затуманений зір, сухість у роті, а також утруднене ковтання і мова. Можливі також блювота, діарея, запор і здуття живота.
   
    У міру прогресування хвороби може з’являтися слабкість в шиї і руках, після чого уражаються дихальні м’язи і м’язи нижньої частини тіла. Температура не підвищується і втрати свідомості не відбувається.
   
    При найменшій підозрі на ботулізм необхідно негайно звернутися до лікаря.
   
    Щоб уберегтися від ботулізму, уникайте споживання:
   
    - в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби,
   
    - м'ясних та грибних консерв,
   
    - консервів домашнього виробництва,
   
    - якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином,
   
    - якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
   
    Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.