Правди на етикетках вимагає Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»

06 серпня 2019 року набула чинності основна частина Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Відтепер уся правда про продукт, який ви хочете купити, повинна бути розміщена на етикетці і не вводити в оману споживача. Закон поширюється насамперед на операторів ринку харчових продуктів та безпосередньо впливає на споживачів харчових продуктів.
    Обов’язкова інформація про продукт повинна бути надрукована державною мовою. Написи зроблені точно, чітко, зрозуміло, розбірливо та розміщені на видному місці. Крім того зазначається офіційна назва харчового продукту (встановлена нормативно-правовим актом або національним стандартом).
    Інформація про фізичний стан (продукт сублімованої сушки, швидкозаморожений, концентрований, копчений, порошкоподібний, рідкий) має супроводжувати назву харчового продукту. Усі інгредієнти харчового продукту вказуються в порядку зменшення їхньої масової частки. Попередження про наявність алергенів виділяється окремим кольором, шрифтом, стилем. Якщо частка ГМО перевищує 0,9% - це обов’язково повинно бути зазначено на упаковці чи етикетці.
    З’являться на продуктах і нові терміни придатності: «Вжити до…», «Краще спожити до…», «Краще спожити до кінця…». Якщо упаковка товару менша ніж 10 см² обов’язково зазначати лише назву продукту, алергени, кількість, мінімальний термін придатності.
    Уся інформація повинна бути надрукована чітко, розбірливо, контрастно. Висота малих літер має дорівнювати або перевищувати 1,2 мм.
    Законом забороняється:
    - використання у назві молочних продуктів слова “натуральний”, якщо складові молока замінюються, використовуються жири або білки немолочного походження або будь-які стабілізатори та консерванти;
    - введення споживачів в оману через зазначення характеристик харчових продуктів, що їм не властиві, в тому числі і медичних або лікувальних цілей.
    За порушення закону передбачені штрафні санкції у розмірі 3-5 мінімальних зарплат.
    Встановлення нових вимог до маркування харчових продуктів сприяє забезпеченню права споживачів на захист та отримання повної, а головне достовірної інформації про продукти харчування.