Щодо впровадження системи НАССР

Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує, що з 20 вересня 2019 року настає кінцева дата, коли система безпечності харчової продукції НАССР(система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках) відображеної в «Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» затверджені наказом Мінагрополітики від 01.10.2012 року № 590, має бути впроваджена на всіх українських підприємствах. Це стосується й малих потужностей, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами. Насамперед йдеться про заклади громадського харчування, у тому числі це поширюється на всі заклади освіти, які надають послуги з харчування. Також це всі виробники харчової продукції та сільгоспвиробники сировини – від підприємств, які надають транспортні послуги для перевезення харчових продуктів, до агрохолдингів та торгових закладів. Це нововведення стосується й тих операторів, що займаються зберіганням, фасуванням та упаковкою вже готової харчової продукції.
    Багато операторів ринку сподіваються, що придбавши «сертифікат про впровадження НАССР» вони зможуть працювати без проблем і надалі. Таких «підприємців» чекає розчарування: наявність лише сертифікату не є панацеєю, тому що система має ефективно працювати на кожному етапі виробництва харчових продуктів. Ефективність впровадження такої системи будуть перевіряти спеціально навчені аудитори ДПССУ (Держпродспоживслужби України).
    У гіршому випадку, за невиконання цих обов’язків, українські оператори ринку отримають штраф, який для юридичних осіб складатиме 30 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб – 15 та зупинення роботи потужностей.