Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Служба зайнятості- актуальні напрямки покращення співпраці із соціальними партнерами та роботодавцями

    Головна мета служби зайнятості – щоб кожен українець мав достойну роботу із гідною заробітною платою, а кожен роботодавець був забезпечений кваліфікованими кадрами, які працюють на розвиток країни.

    Реалізація державної політики щодо регулювання ринку праці, сприяння зайнятості населення та забезпечення соціального захисту громадян від безробіття здійснювалась на основі діючої нормативно-правової бази у сфері зайнятості населення з метою збалансування попиту і пропозиції робочої сили, зменшення рівня безробіття, досягнення продуктивної зайнятості населення, задоволення заявлених вимог роботодавців.

    Сьогодні клієнт служби зайнятості № 1 – роботодавець. Служба зайнятості надає роботодавцям широкий спектр послуг щодо підбору персоналу абсолютно безкоштовно, а саме:

    - вивчення потреб роботодавців та надання допомоги щодо укомплектування підприємств персоналом шляхом підбору необхідних працівників

    - сприяння укомплектуванню кадрами підприємств малого бізнесу що працюють за пріоритетними видами діяльності, шляхом надання компенсації єдиного соціального внеску за умови працевлаштування безробітних на нові робочі місця та певних категорій безробітних, надання компенсації витрат на оплату праці працевлаштованих за строковими трудовими договорами внутрішньо переміщених осіб;

    - інформування та консультування роботодавців про стан ринку праці, про витрати ЦЗ коштів, про організацію професійного навчання безробітних на замовлення роботодавців під конкретні робочі місця як у навчальних закладах, так і безпосередньо на виробництві, щодо впровадження певних норм законодавства про працю і зайнятість, державне соціальне страхування на випадок безробіття, в т.ч. при вивільненні працівників, з питань працевлаштування громадян, які потребують соціального захисту і не здатні конкурувати на ринку праці;

    -  задоволення потреб роботодавців у робочій силі при виконанні певних видів робіт, які потребують тимчасових працівників;

    -   допомога в оперативному підборі необхідних кадрів шляхом представлення вакансій для потенційних працівників в ході проведення ярмарок вакансій, днів відкритих дверей на підприємстві, презентації роботодавців, сприяння у проведенні роботодавцями співбесід із кандидатами на робочі місця, розміщення в центрах зайнятості у Паспортах підприємств відомостей про підприємства, їх історію, продукцію, що вони випускають, соціально-економічне становище тощо, інформації про вакансії;

    -  проведення семінарів для керівників підприємств та представників кадрових служб.

    -  Не чекаючи відповідних законодавчих змін, служба зайнятості вже реформується і покращує свої сервіси. Зокрема, Служба освоює нові сучасні технології – відео резюме, відео презентації вакансій, он-лайн співбесіда, комунікація із безробітними через соціальні мережі тощо.

    -  З травня 2017 року  стартувала інформаційна кампанія з професійної орієнтації абітурієнтів. Тестування для визначення своїх здібностей та схильностей до тієї чи іншої професії можна безкоштовно пройти у будь-якому центрі зайнятості по всій Україні. Для того ,щоб пройти тестування у центрі зайнятості, не потрібно ніяких попередніх приготувань. Спеціаліст центру зайнятості підбере для відвідувача необхідний тест,який триває від 30 до 180 хвилин. По його завершенню відвідувач отримує інформацію,яка допоможе визначити галузь професійної діяльності,до якої найбільш схильна людина. Також професійне тестування можна пройти профорієнтаційне тестування за методикою «Magellano Університет» вдома. Для цього розроблено та впроваджено портал із профорієнтації для молоді «Моя кар’єра» (www.mycareer.org.ua).

    -  У Богодухівському районному центрі зайнятості з березня 2016 року був впроваджений в роботу регламент роботи центрів зайнятості щодо задоволення потреб клієнтів, метою якого є забезпечення якісного підбору персоналу на замовлення роботодавців, задоволення потреб клієнтів щодо їх зайнятості, повноцінне виконання функцій ЦЗ в умовах скорочення персоналу, ефективне використання Інтернет-порталу Державної служби зайнятості.

    -  Джерелами пошуку претендентів для укомплектування вакансій є:

    -  база даних Єдиної інформаційно-аналітичної системи служби зайнятості;

    -  підприємства, які подали інформацію про заплановане вивільнення   

      працівників;

    -  пошук на job-сайтах в мережі Інтернет;

    -  засоби масової інформації.

    За згодою роботодавця, вакансія реєструється на Інтернет сторінці кадрової служби, при цьому зазначаються контакти спеціаліста центру зайнятості, який організовує всю подальшу роботу до укомплектування вакансії.

    Завдяки новим сервісам роботи для задоволення кадрової потреби роботодавців та поінформованості шукачів роботи щодо наявного вільного робочого місця, фахівцями центру зайнятості створюються слайд-ревю та відеоролики, які застосовуються під час індивідуальних прийомів та проведенні групових заходів.

    Зацікавило роботодавця і таке нововведення служби зайнятості, як он – лайн співбесіда з претендентом, яка надає можливість «очі в очі» поспілкуватись, отримати відповіді на питання, що цікавлять та оцінити манеру спілкуватись, поведінку, що є важливим для багатьох роботодавців.

    Фахівці відділу взаємодії з роботодавцями проводять електронну розсилку відео-резюме роботодавцям із пропозицією ознайомитися з ним по наведеному посиланню.

    В Харківській області у 2017 році стартував проект Світового банку із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та внутрішньо переміщених осіб. Головними механізмами реалізації пілотного проекту є надання його учасникам безвідсоткової поворотної фінансової допомоги для закупівлі обладнання та матеріалів з метою організації власного бізнесу ( до 40 прожиткових мінімумів), працевлаштування та залучення до громадських робіт.

    Пріоритетним напрямом роботи центру зайнятості є укомплектування груп Харківського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

    Підбір персоналу із застосуванням методів рекрутингу дає змогу якнайшвидше задовольнити потребу роботодавців в кадрах.

    В центрі зайнятості постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з роботодавцями шляхом проведення особистих зустрічей з керівниками підприємств та представниками відділі кадрів, проведення презентацій роботодавців, Днів відкритих дверей на підприємстві, семінарів для роботодавців. Так,протягом 4 місяців 2017 року проведено 43 семінари для 356 представників роботодавців,107 зустрічей з роботодавцями,організовано 10 презентацій 15 роботодавців,в яких приймало участь 140 безробітних, проведено 21 міні-ярмарка вакансій,де взяло участь 193 безробітних.

    У 2017 році був проведений Круглий стіл на тему « Роль та функції служби зайнятості,актуальні напрямки покращення співпраці із соціальними партнерами та роботодавцями». Всі проведені заходи спрямовані ,передусім, на розширення кола роботодавців,з якими співпрацює служба зайнятості для задоволення кадрової потреби.

    Богодухівським районним центром зайнятості ведеться сторінка в фейсбуці на якій постійно розміщується інформація про потребу в кадрах та висвітлюються проведені заходи фахівцями центру зайнятості.

             Загальна кількість вакансій протягом 4 місяців 2017 року складає 1019, про свою потребу у робочій силі центр зайнятості проінформували 195 роботодавців. Середній розмір оплати праці в розрахунку на вакансію складає 3419,6 грн,що майже у 2 рази більше минулого року(1907 грн.).

    За цей період послугами служби зайнятості скористалися близько 1600 осіб. За сприянням центру зайнятості працевлаштовано 944 особи, в тому числі 555 безробітних. Рівень працевлаштування безробітних у загальній кількості зареєстрованих у службі зайнятості складає 46,2 %.

    Збереження та створення робочих місць є одним з головних напрямів реалізації Програми зайнятості населення. Протягом 4 місяців 2017 року створено 55 суб’єктів господарювання,а саме 48 фізичних осіб-підприємців,3 юридичні особи та 4 відокремлених підрозділів,на які прийнято     чол.. В той же час ліквідовано 80 фізичних осіб-підприємців,що зумовлено змінами в оподаткуванні та збільшенням рівня мінімальної заробітної плати.

    Стимулюванням для створення нових робочих місць є надання компенсації єдиного внеску роботодавцям ,які працевлаштовують безробітних на новостворені робочі місця. За 4 місяці 2017 року прийнято рішення про надання компенсації по 34 працевлаштованим безробітним на 13 підприємствах. Одним із пріоритетних нововведень служби зайнятості є надання компенсації витрат на оплату праці працевлаштованих за строковими трудовими договорами внутрішньо переміщених осіб. Також питаннями працевлаштування переселенців займається і БФ «Карітас України»,який дає гранти роботодавцям,які мають на увазі створення робочого місця саме для внутрішньо переміщених осіб.

    До участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру залучено 296 безробітних громадян,професійне навчання за направленням служби зайнятості під замовлення роботодавців  проходило 290 осіб з числа безробітних.

    З червня 2016 року в Богодухівському районному центрі зайнятості відкрито консалтинговий центр для забезпечення умов розвитку підприємницьких ініціатив та самозайнятості населення, а також надання супроводу з питань організації і провадження підприємницької діяльності.

    Діяльність консалтингових центрів – це суттєва допомога тим, хто не лише планує започаткувати власну справу, а для підприємців-початківців – шанс підвищити обізнаність, а також створити нові робочі місця, збільшуючи тим самим рівень зайнятості населення.

     

     

    Директор

    Богодухівського районного центру зайнятості                                   Н.В.Лещенко

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання