Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Витяг з кадастру (ДЗК). Порядок отримання у 2018 році

    На практиці громадяни та організації найчастіше отримують витяг з кадастру у двох випадках:

    • при реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі, в т.ч. під час присвоєння кадастрового номеру;
    • при вчиненні будь-яких операцій із земельною ділянкою (купівля-продаж, дарування, обмін, оренда, спадкування, тощо).

     

    1. Витяг з державного земельного кадастру при реєстрації ділянки.

    Перший випадок часто актуальний для власників земельних ділянок, які мають на руках державний акт про право власності на земельну ділянку та, при цьому, не внесені до Національної кадастрової системи. Отже, власник земельної ділянки, маючи на руках державний акт, подає державному кадастровому реєстратору за місцезнаходженням земельної ділянки пакет документів з метою внесення до кадастру інформації про земельну ділянку. З відомостями, які вносяться до кадастру та відображаються у витягу можна ознайомитись на сторінці Зразок витягу з кадастру (ДЗК). На підтвердження внесеної інформації, реєстратор видає замовнику витяг про реєстрацію земельної ділянки в кадастрі.

    Винятком, при цьому, є ситуація з держактом червоного кольору, що видавався до 2004 р. та який не містить кадастровий номер. Для того, щоб внести земельну ділянку до кадастру за таким держактом, необхідно додатково розробити технічну документацію про встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та організувати присвоєння кадастрового номеру, яке здійснюється державним кадастровим реєстратором. Тобто до процедури додається ще декілька кроків.Як у випадку відсутності ділянки в НКС, так і у випадку старого держакту, після отримання витягу з кадастру про реєстрацію земельної ділянки, необхідно додатково звернутись до місцевої реєстраційної служби з метою реєстрації права (власності, оренди) на земельну ділянку. Тільки після всіх вказаних вище дій земельну ділянку можливо буде продати, обміняти, подарувати тощо.

    Враховуючи тенденцію щодо законодавчого ускладнення процедури оформлення земельних ділянок в Україні, радимо Вам не відкладати питання реєстрації ділянки в кадастрі.

     

    2. Витяг з  державного земельного  кадастру для нотаріус.

    Другий випадок, коли витяг з кадастру потрібен для проведення будь-яких операцій із земельною ділянкою (купівля-продаж, дарування, обмін тощо). Як правило, про необхідність отримання такого витягу ми дізнаємося він нотаріуса, коли маємо намір укласти та посвідчити нотаріально будь-яку угоду щодо земельної ділянки. Такий витяг з кадастру, крім відомостей про реєстрацію земельної ділянки, містить також дані нормативно-грошової оцінки та дані щодо обмежень у використанні земельної ділянки. Раніше, такі відомості нотаріусу необхідно було надати в формі окремих довідок. Зараз вся інформація про земельну ділянку міститься в одному документі (витяг з кадастру).

    Головне те, що отримати витяг з кадастру в другому випадку можна тільки тоді, коли проведена реєстрація права на земельну ділянку в реєстраційній службі (Укрдержреєстр), про яку ми згадували вище за текстом.Нормативно порядок видачі витягу з кадастру регулюється положеннями Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою № 1051 від 17.10.2012 р. Кабінету міністрів України.

    Витяг з кадастру – остаточний документ, який Ви отримуєте від місцевого Управління Держземагентства (Держгеокадастру).

    Порядок отримання витягу з державного земельного кадастру самостійно

    З середини 2015 р. в Україні запроваджено нову можливість щодо замовлення витягу з кадастру онлайн з оплатою послуги банківською карткою. Щоб замовити витяг з ДЗК онлайн, перейдіть на сайт Публічної кадастрової карти та знайдіть свою ділянку за 19-тизначним кадастровим номером.

    Крім того, Держгеокадастр для зручності виклав відеоінструкцію, яка допоможе замовити витяг з дзк онлайн.

    Якщо з якихось причин ви не маєте можливості замовити витяг через Інтернет, нижче приведено порядок отримання витягу в традиційний спосіб, подавши пакет документів до центру надання адміністративних послуг вашого району.

    Отримати витяг самостійно можна звернувшись до управління Держземагентства (Держгеокадастру) за місцезнаходженням земельної ділянки. При цьому, вказаному органу необхідно надати певний перелік документів для отримання витягу з кадастру (ДЗК), а саме:

    • заява встановленої форми (складається на місці в місцевому управлінні Держземагентства/Держгеокадастру);
    • державний акт про право власності на земельну ділянку (оригінал та копія);
    • паспорт власника земельної ділянки, або представника (оригінал та копія);
    • іденкод власника земельної ділянки, або представника (оригінал та копія);
    • XML-файл. Електронний документ з даними про земельну ділянку, які підлягають внесенню до Державного земельного кадастру (розробляється землевпорядною організацією та подається на оптичному диску, у випадку відсутності інформації про земельну ділянку в Публічній кадастровій карті);
    • запит нотаріуса (у випадку оформлення права на спадщину);
    • технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), зокрема, у випадку виявлення накладки з іншою земельною ділянкою;
    • документ про оплату послуг за надання витягу з кадастру (квитанція про оплату 88.10грн.);
    • документ, що підтверджує повноваження діяти від імені заявника (у разі подання заяви представником). Оригінал, або нотаріально завірена копія довіреності.

    Відповідно до порядку ведення ДЗК, витяг з кадастру видається у день звернення заявником, проте на практиці це положення працює не завжди.

    За загальним правилом, строк дії витягу з кадастру - 3 місяці. Виключення встановлено для витягів, які видаються спадкоємцям та при реєстрації земельної ділянки в кадастрі - вони є безстроковими. Проте, речове право (право власності) на земельну ділянку має бути зареєстроване протягом одного року, з дня отримання витягу з кадастру про реєстрацію земельної ділянки в кадастрі.


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання