Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Що робити при ДТП? Алгоритм дій

    Найкраще, що Ви можете зробити в перші хвилини після ДТП - це не панікувати, зберігати спокій та контролювати хід подій, що відбуваються навколо. Першочергові дії на місці ДТП мають важливе значення для подальшого розгляду справи, оскільки надалі буде практично неможливо достовірно відновити обставини події.

     Отже, Ваші дії безпосередньо після ДТП:

    - не намагайтеся втекти з місця ДТП, оскільки це адміністративна відповідальність, яка карається штрафом, а якщо в результаті аварії є потерпілі - кримінальна відповідальність;

    - переконайтеся, що ніхто не постраждав, в разі необхідності викличте швидку (103);

    - повідомте про аварію інших учасників дорожнього руху: увімкніть аварійну сигналізацію, встановіть на проїжджій частині знак аварійної зупинки;

    - викличте поліцію (102) та представників страхових компаній;

    - до приїзду поліції Ваш автомобіль, як i автомобілі інших учасників ДТП, а також інші предмети, повинні знаходиться на тому самому місці, де були відразу після аварії. Переміщувати автомобілі з місця аварії до прибуття поліції i представників страхових компаній не можна;

    - спробуйте знайти очевидців аварії та обміняйтеся з ними контактами. Ваші пасажири - це також свідки, поліція повинна відібрати в них пояснення щодо обставин ДТП;

    - за допомогою телефону (фото, відео) детально зафіксуйте місце події;

    - проконтролюйте процес складання поліцейськими схеми ДТП та яким чином вони описали пошкодження автомобілів. Максимальна кiлькiсть iнформацiї надасть можливiсть отримати максимальну компенсацiю;

    - уважно перечитайте складені поліцейськими документи, внесіть до них свої зауваження чи доповнення та переконайтеся, що їх записали, лише після цього підписуйте їх.

     Слід зауважити, що працівники поліції можуть тимчасово вилучити у Вас права водія.

     Підкреслюємо, що позбавити власника авто права керувати автомобілем вправі лише суд, працівник поліції має право лише тимчасово забрати посвідчення, натомість видавши водію тимчасовий дозвіл на керування авто, строк якого обмежується 3 місяцями. Крім цього, факт вилучення посвідчення обов’язково має бути зафіксований у протоколі про адмінправопорушення.

     Пам’ятайте, що інспектор складає протокол на того водія, який, на його думку, порушив правила. Однак, хто винен в аварії вирішує тільки суд.

     Чи можна обійтись без поліції?

     У разі якщо постраждалих від ДТП немає, а пошкодження автомобіля незначні можна скористатися європротоколом.

     Іншими словами – це можливість «домовитись на місці» та уникнути паперової тяганини, витрати часу й нервів.

     Однак, скористатися європротоколом можна, тільки якщо:

    - в результаті аварії ніхто не постраждав;

    - автомобілі зазнали незначних пошкоджень (сума збитків для кожного авто не перевищує 50 тис. грн.);

    - водії мають при собі діючі страхові поліси;

    - обидва учасники ДТП згодні з обставинами аварії;

    - водії не перебувають в стані алкогольного чи наркотичного оп’яніння.

     Зазвичай бланк європротоколу видає страхова компанія при оформленні автоцивілки. Кожен з водіїв заповнює тільки одну половину протоколу (жовту або синю). Центральну частину бланка (білу) заповнюють обидва.

     Окрім цього, за допомогою смартфону чи планшету є можливість заповнити електронний європротокол (за наступним посиланням - https://dtp.mtsbu.ua/page1.html), який має ряд переваг.

     По-перше, не потрібно нічого малювати - до електронної версії додано 20 найпоширеніших схем ДТП.

     По-друге, в електронному режимі перевіряється справжність полісів.

     По-третє, Ви зможете прив'язати місце аварії до карти та зафіксувати час.

     І на сам кінець, якщо Ви заповнювали паперовий бланк європротоколу його копію необхідно протягом 3 днів надати своєму страхувальнику.

     З електронною версією цього робити не доведеться: страхова компанія автоматично отримає повідомлення про ДТП. Вам залишиться лише дочекатися рішення про виплату страховки.

      Порушують ваші права? Ви потребуєте допомоги в судах,  і не маєте грошей на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по п'ятницю з 08-00 до 17-00,  за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, 3-03-25.

      Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання