Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ГРИБАМИ

    Щорічно в Харківській області, як і в Україні в цілому, реєструється багато нещасних випадків, в тому числі летальних, пов’язаних з вживанням грибів. Основні причини отруєнь: вживання  отруйних грибів через відсутність необхідних знань та досвіду при ідентифікації грибів; вживання грибів, що мають отруйних двійників; неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів дітьми перших років життя.

    Отруєння грибами супроводжуються блювотою, проносом, біллю в животі, почуттям слабкості. Іноді дія грибних токсинів відчувається не відразу, а через 12-14 годин після їх надходження в організм.

    У зв’язку з цим Краснокутська міжрайонна філія ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» звертається до вас з проханням бути обачними, вирушаючи на збирання грибів. Навіть при наявності чималого досвіду, завжди необхідно строго дотримуватись основних правил:

    - ніколи не збирайте гриби, які мають на ніжках бульбоподібне  потовщення, оточене оболонкою (як наприклад у блідої поганки і червоного мухомора);

    - збирайте в лісі тільки ті гриби, їстівні властивості яких не викликають у Вас сумніву - не вірте поширеній, але невірній, думці про те, що отруйні гриби здатні сприяти потемнінню цибулини чи срібних предметів у воді, де вони варяться;

    -  не кладіть до кошика їстівні гриби, які вже переспіли, червиві або зіпсовані;

    -  не куштуйте на смак та не вживайте в їжу сирі гриби, навіть їстівні;

    - взагалі не збирайте гриби у міських парках, скверах, дворах, а також уздовж автомобільних доріг та залізниць, бо вони здатні накопичувати у собі токсичні речовини, в тому числі солі важких металів.

    Принесені додому гриби потрібно в той же день розібрати по окремих видах і знову ретельно переглянути. Усі сумнівні, а також перезрілі або при наявності інших видимих дефектів, потрібно не шкодуючи викинути. Гриби потрібно в день збору піддати кулінарній обробці.

    Перед приготуванням гриби потрібно спочатку потримати в підсоленій воді, а потім відварювати. Солити та маринувати лісові делікатеси краще одного виду. Але пам’ятайте, що сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка не руйнують отрути в неїстівних грибах.

    Оскільки гриби відносяться до харчових продуктів, що швидко псуються, термін зберігання готових до вживання страв з грибів не повинен перевищувати 24 годин при температурі не вище 10оС.

                При перших ознаках погіршення стану здоров'я після вживання грибів необхідно терміново звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

    Будьте обережними та уважними під час «тихого полювання»! Бережіть своє здоров’я та життя!

    .

     

    Завідувач

    Краснокутської міжрайонної філії

    ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України»                                                                О.В Лихвар


       
       

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання