Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ВЕРХОВНА РАДА ДОЗВОЛИЛА ЗМІНЮВАТИ ПО БАТЬКОВІ

    3 листопада 2020 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо права фізичної особи на зміну по батькові».

       Законом доповнено статтю 295 Цивільного кодексу України та статтю 149 Сімейного кодексу України. Зміни мають дозволити українцям змінювати по батькові.

      Зокрема, дитина, яка досягла 14 років, має право змінити своє по батькові за згодою одного з батьків, «якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини або якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження, або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері».

       У разі заперечення одного з батьків щодо зміни по батькові дитини спір щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків стосовно дитини.

       Нагадаємо, змінити ім’я та прізвище чинне законодавство вже дозволяє.

       Змінити ім’я та прізвище можна з 16 років, з 14 – за згодою батьків або піклувальників.

       Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2021 року.

      Порушують ваші права? Ви потребуєте допомоги в судах,  і не маєте грошей на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює з понеділка по п'ятницю з 08-00 до 17-00,  за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, 3-03-25.

      Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання