Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    З колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району 26.12.2012

    26 грудня відбулося спільне засідання колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району. Питання, винесені на засідання:

    У порядку контролю:

    1. Про хід виконання рішення колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району від 28 листопада 2012 року «Про стан реалізації основних положень Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

    2. Про хід виконання рішення колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району від 28 листопада 2012 року «Про хід виконання на території району Закону України «Про охорону культурної спадщини».

    3. Про хід виконання рішення колегії районної державної адміністрації та зборів адміністративно-господарського активу району від 28 листопада 2012 року «Про виконання заходів з підготовки та проведення у Богодухівському районі в 2012 році Року спорту та здорового способу життя, затверджених розпорядженням голови райдержадміністрації від 15 грудня 2011 року №607».

    Планові питання:

    4. Про стан справ щодо утримання захисних споруд цивільного захисту (цивільної оборони).

    5. Про роботу управління Держкомзему у Богодухівському районі щодо проведення у 2012 році перевірок здійснення виконавчими комітетами місцевих рад району делегованих повноважень органів виконавчої влади відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

    6. Про стан державно-церковних відносин у районі та перспективи їх розвитку.

    7. Про роботу щодо протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та профілактика наркоманії в районі.

    8. Про забезпечення умов щодо дотримання прав дітей в межах реалізації плану заходів з виконання у районі Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» у Богодухівському районі на 2011-2016 роки, затверджених розпорядженням голови райдержадміністрації від 07 лютого 2011 року №51.

    9. Про підсумки роботи щодо попередження корупції серед державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування у 2012 році.

    З питання щодо стану державно-церковних відносин у районі та перспектив їх розвитку виступила заступник голови райдержадміністрації Сизоненко О.В. Зокрема, вона зазначила, що Богодухівський район є одним із з 9 районів області, в якому зосереджена найбільша кількість релігійних громад.

    Важливим чинником діяльності релігійних організацій є реєстрація статутів в органах державної влади, що надає їм право юридичної особи.

    Так, на території Богодухівського району діють 23 релігійні громади, які внесені до Державного реєстру релігійних громад Харківської області, із них: Української православної церкви - 14, Української православної церкви Київського патріархату - 2, Євангельських християн-баптистів - 3, Християн віри євангельської - 2, Адвентистів сьомого дня - 1, Свідків Єгови - 1. Особливий ріст кількості громад відмічався у 2008 році - на 1,2%.

    Здійснюючи єдину державну політику щодо релігії і церкви, районна державна адміністрація спільно з органами місцевого самоврядування проводить планомірну роботу по зміцненню матеріальної бази церкви, сприяє поверненню віруючим колишніх культових та церковних будов, іншого церковного майна.

    Релігійні організації, що мають статус юридичної особи, для молитовних цілей використовують 3 (0,1%) культових, 12 (0,5%) пристосованих, та 7 (0,3%) орендованих приміщень.

    Станом на 20 грудня 2012 року у Богодухівському районі діють дві християнські релігійні конфесії - православна і протестантська.

    У релігійних православних громадах працює 8 священнослужителів. Всі вони мають вищу духовну освіту. Середній вік духовенства складає: УПЦ - 35-40 років, пресвітери та пастори ЄХБ, ХВЄ - 35 - 45 років.

    Як і раніше, більшість духовенства УПЦ, яке працює в районі, складають вихідці з західних областей України (понад 60%).

    Значну роль у поповненні чисельності віруючих у районі відіграє недільна школа для дітей та дорослих при релігійній громаді Свято-Покровської Української православної церкви в м. Богодухові, яка діє з початку 2009 року. Станом на 20.12.12 її відвідують 65 чоловік. У недільній школі дітям та підліткам викладають основи Закону Божого, знайомлять з історією, культурою та етикою християнства, навчають смиренності у побуті, школі, сім’ї.

    Релігійні організації займаються благодійницькою роботою, співпрацюють з закладами освіти та соціального захисту. Так, громада Свято-Різдва Христового Харківської єпархії Української православної церкви (с. Максимівка) надає допомогу дитячому будинку сімейного типу (Тарасенко Олена Борисівна) в с. Сінне Богодухівського району (на свята забезпечують їх продуктами харчування).

    Громада Свято-Покровського храму (м. Богодухів) разом з настоятелем Свято-Покровського храму, протоієреєм о. Стефанієм проводить благодійну роботу в м. Богодухові, а саме:

    - в комунальній установі дитячого будинку-інтернату;

    - в комунальному закладі «Богодухівський СНВК»;

    - в комунальній установі психоневрологічного інтернату;

    - геріатричному пансіонаті (с. Зарябинка Богодухівського району) - (надає безкоштовне харчування, особливо під час поминальних днів та релігійних свят). Кожного вихідного дня для людей без певного місця проживання у храмі проводяться безкоштовні обіди і роздається одяг, який надається благочинними прихожанами.

    Релігійні громади, що мають статус юридичної особи, для молитовних цілей використовують 3 культових (Свято-Покровська Українська православна церква м. Богодухів, Свято-Троїцька Українська православна церква смт Гути та Святого великомученика Димитрія Солунського Українська православна церква с. Шуби) і 18 пристосованих приміщень, в тому числі молитовних будинків та будинків одновірців.

    За останні сім років за підтримки райдержадміністрації та територіальних громад, надання благодійної допомоги жертводавцями та меценатами збудовано, освячено та введено в дію Свято-Троїцький храм в селищі Гути, храм Святого великомученика Димитрія Солунського в с. Шуби, православна капличка на міському цвинтарі в м. Богодухові, та 5 молитовних будинків (с. Максимівка, с. Івано-Шийчино, с. Крисине, с. Воскресенівка, с. Олександрівка) Української православної церкви, освячено Свято-Духівський храм в м. Богодухові.

    У відповідності до чинного законодавства України про свободу совісті та релігійні організації, на виконання доручення Президента України від 08.07.05 №1-1/657 райдержадміністрація всебічно сприяє релігійним організаціям у виділенні земельних ділянок для здійснення їх статутної діяльності та у будівництві, реконструкції культових споруд.

    Зараз у районі будується 4 культові споруди Української православної церкви (м. Богодухів, с. Павлівка, с. Кручик, с. Червона Нива).

    З метою налагодження конструктивного діалогу регулярними стали зустрічі та консультації керівництва райдержадміністрації та органів місцевого самоврядування з священнослужителями та віруючими з вирішення питань забезпечення життєдіяльності церков, залучення їх до розв’язання соціальних проблем. Постійно докладаються необхідні зусилля для вивчення процесів та явищ у релігійному середовищі. Проводиться роз’яснювальна та профілактична робота щодо недопущення правопорушень на релігійному ґрунті.

    Свідченням співпраці органів влади та місцевого самоврядування з релігійними організаціями є участь їх у відзначенні державних свят, інших пам’ятних дат.

    Релігійні організації почали активніше використовувати засоби масової інформації. Події релігійного життя висвітлюються на шпальтах районної газети «Маяк».

    Релігійне середовище, що знаходиться у постійному розвитку, не може бути безпроблемним. Це завжди зіткнення світоглядних поглядів, позицій, інтересів віруючих та релігійних об’ єднань різних віросповідань.

    Тому актуальними на сьогоднішній день залишаються проблеми дотримання принципів рівноправності релігій, відокремлення церкви від держави, школи від церкви, необхідності релігієзнавчого просвітництва.

    На сьогодні як у державі, так і в нашому районі робиться чимало для того, щоб віруюча людина не мала ніякої дискредитації, могла задовольняти всі свої релігійно-духовні потреби. Районна влада зацікавлена в тому, щоб релігійні організації брали активну участь у державотворчих процесах та забезпеченні національної єдності і висловлює сподівання на подальшу співпрацю з релігійними об’єднаннями. А для цього постійно ведуться пошуки шляхів та засобів спільного вирішення конкретних життєвих проблем, спрямовується робота на вдосконалення державно-церковних відносин, які відповідали б вимогам нашого часу з тим, щоб Богодухівщина була землею миру, любові, злагоди та високої духовності.

    Ситуація у релігійному середовищі району є стабільною, прогнозованою, кризові та конфліктні явища у гострій формі відсутні.

    За результатами засідання колегії районної державної адміністрації прийняті відповідні рішення.

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання