Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    Експрес-діагностика COVID-19 за 15 хвилин. У НСЗУ повідомили про зміни у тестуванні пацієнтів

    «Швидкі» тести надходять до регіональних департаментів охорони здоров'я, де розподіляються на заклади охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу.
       
        У Національній службі охорони здоров’я України нагадують: щоб вчасно виявляти інфікованих коронавірусом пацієнтів, розширити доступ до тестування на COVID-19, а відтак ефективніше протистояти пандемії, прийнято розпорядження № 157, згідно з яким тестування пацієнтів на ковід тепер є частиною послуги на первинному рівні медичної допомоги та при амбулаторній допомозі.
       
        Для виконання цих вимог з листопада 2020 року збільшена капітаційна ставка для первинки до 651,6 грн та внесені відповідні зміни в нормативно-правову базу. Ці зміни зафіксовані у наказі МОЗ № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» від 22 грудня 2020 року. Також ці зміни є у специфікаціях пакету надання медичної допомоги на первинній ланці. «Тож з 22 грудня минулого року відбір матеріалів у хворих на ковід або підозрою на нього для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ є складовою частиною медичних послуг надавача первинної медичної допомоги, - говорять у НСЗУ. - Відповідно до оновленого порядку реалізації Програми медичних гарантій, у 1 кварталі цього року не буде пакету послуг для мобільних бригад, що відбирають матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19».
       
        Натомість центри надання первинної меддопомоги створюють пункти тестування. Медики виїжджають до тих пацієнтів, які не можуть дістатися пунктів самостійно. Також центри медико-санітарної допомоги мають можливість домовитися між собою та створити спільні пункти тестування або мобільні бригади.
       
        У розпорядженні № 157 йдеться про тестування і в спеціалізованих амбулаторно-поліклінічних закладах.
       
        Також до стандарту первинної медичної допомоги додали скринінгове обстеження, а саме - тестування методом експрес-діагностики – «швидкий» тест на антиген, результат якого можна отримати за 15 хвилин.
       
        Скринінгове дослідження на визначення антигену SARS-CoV-2 проводять:
       
        - людям з підозрою на COVID-19,
       
        - людям з симптомами тяжкого гострого респіраторного синдрому, інших ГРВІ або з ознаками пневмонії;
       
        - пацієнтам, які підлягають плановій госпіталізації;
       
        - особам, які були у тісному контакті з хворим на COVID-19, та тим, хто повернувся з регіонів, де зафіксовано масштабне розповсюдження COVID-19.
       
        «Швидкі» тести надходять до регіональних департаментів охорони здоров'я. Вони ж розподілятимуть потрібну кількість тестів на заклади охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу. Скринінгове дослідження проводиться за умови наявності відповідних тестів у медичному закладі.
       
        Джерело інформації: Сайт Харківської обласної державної адміністрації
       


    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання