Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ПОРЯДОК ВИДАЧІ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ ПРИ ЗВІЛЬНЕННІ

    При оформленні на роботу працівник зобов’язаний подати власнику чи уповноваженому ним органу належно оформлену трудову книжку. В свою чергу на роботодавця покладається обов’язок ведення трудових книжок, а також видача працівникові його трудової книжки в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення.

     

    Слід звернути увагу на правильне оформлення та видачу трудової книжки при звільненні, оскільки вона є основним документом про трудову діяльність працівника, який підтверджує страж роботи, а також дає змогу власнику при прийнятті на роботу мати уяву про досвід роботи працівника.

     

    Так, відповідно до статті 47 Кодексу законів про працю України( далі- КЗпП) передбачено, що власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку з внесеним до неї записом про звільненняі провести з ним розрахунок у встановлені законодавством строки.

     

    Згідно з пунктами 3, 4 постанови Кабінету Міністрів України «Про трудові книжки працівників» від 27.04.1993 № 301, трудові книжки повинні зберігатися на підприємствах, в установах і організаціях, у представництвах іноземних суб’єктів господарювання, а при звільненні працівника трудова книжка видається йому під розпис у «Книзі обліку руху трудових книжок та вкладишів до них».

     

    Відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації, представництва іноземного суб’єкта господарювання. За порушення встановленого порядку ведення, обліку, зберігання і видачі трудових книжок посадові особи несуть дисциплінарну, а в передбачених законом випадках іншу відповідальність.

    Отже, трудова книжка зберігається, як правило, у кадровій службі (службі управління персоналом), а відповідальність за неї несе керівництво.

     

    Слід зазначити, що трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичної особи-підприємця, яка використовує найману працю, пов’язану з наданням послуг, зберігаються безпосередньо у працівників.

     

    Бувають випадки, коли працівник відсутній на роботі в день звільнення, тоді власник або уповноважений ним орган в цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки.

     

    Надіслати поштою трудову книжку працівнику можна лише у тому випадку, коли є письмова згода працівника на таке пересилання. В протилежному випадку - можливе лише вручення особисто.

     

    Таким чином, роботодавець матиме доказ, що ним дотримано трудових прав працівника, а трудова книжка не була вручена особисто працівнику з незалежних від роботодавця причин. Такі дії захистять роботодавця від обов’язку сплачувати зарплату звільненому працівнику до дати фактичного її отримання.Оскільки, відповідно до ст. 235 КЗпП України, у разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу, працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу. Днем звільнення в такому разі вважатиметься день видачі трудової книжки. Крім того, можливе застосування фінансових санкцій та адміністративної відповідальності. В подальшому таке поштове повідомленняубезпечить роботодавця від можливих судових процесів.

     

    Якщо трудова все ж таки не буде вручена (з незалежних підстав), то трудові книжки та їх дублікати, що не були одержані працівниками при звільненні,  зберігаються протягом двох  років  у відділі кадрів підприємства окремо  від інших трудових книжок працівників, які перебувають на  роботі. 

     

    Після  цього  строку  не затребувані трудові  книжки  (їх дублікати) зберігаються в архіві підприємства протягом 50 років, а по закінченні зазначеного строку їх можна знищити в установленому порядку.

     

    У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в пятницю з 8-00 год. до 15-45 год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги       0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання