Райдержадміністрація

Пропозиції

    Корисні посилання










    Календар свят. Мова, граматика, спілкування

    ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНІЙ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ

    Внаслідок масових заворушень, розгортання збройного конфлікту на території Донецької та Луганської областей та тимчасової окупації території Криму з’явилися перші внутрішньо переміщені особи. На сьогодні кількість ВПО постійно збільшується. Такі особи часто стикаються з проблемою встановлення факту народження своїх дітей та потребують кваліфікованої правової допомоги.

     

    Згідно статті 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків.

     

    Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є документи, що підтверджують факт народження, які визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

     

    Відповідно до  Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 08.08.2006 № 545 «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті», встановлена відповідна форма документу, який є підставої для державної реєстрації народження дитини в органах державної РАЦС в Україні.

     

    На підставі наказу Міністерства юстиції України від 17 червня 2014 року № 953/5 «Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції» тимчасово припинено доступ до Єдиних та Державних реєстрів на цій території та тимчасово призупинено проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів, їх поновлення та анулювання тощо до закінчення антитерористичної операції.

     

    Але згідно вищевказаного Наказу МЮУ, ви маєте право провести зазначені дії щодо державної реєстрації народження дитини у будь-якому відділі державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за межами вказаної території.

    Оскільки, медичні свідоцтва про народження та безпосередньо самі свідоцтва про народження, видані на окупованій території, не мають юридичної сили, органи державної РАЦС в Україні відмовляють в державній реєстрації народження дитини на окупованій території.

    За відсутності документа належної форми, необхідно встановити факт народження особи в судовому порядку. В такому випадку підставою для реєстрації буде рішення суду.

     

    Відповідно до ст. 317 Цивільного процесуального кодексу України, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дідусь, бабуся, прадідусь, прабабуся, внук, внучка, правнук, правнучка та ін.), їхніми представниками або іншими законними представниками (усиновлювачі, опікуни) дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

     

    Для того щоб подати заяву до суду, вона повинна відповідати вимогам згідно  ст. 318 Цивільного процесуального кодексу України. В заяві про встановлення факту народження повинно зазначатися:

    -       який факт заявник просить встановити та з якою метою;

    -       причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт (довідка про неможливість відновлення втрачених документів);

    -       докази, що підтверджують факт.

    Докази встановлюються судом на підставі письмових, речових і електронних доказів, висновків експертів, показань свідків.

     

    Для підтвердження факту народження дитини батьки можуть подати письмові свідчення очевидців, у т.ч. людини, яка приймала пологи. Як свідків можливо залучити родичів, яким достеменно відомо про народження та походження дитини.

     

    До заяви необхідно надати наступні документи:

    -       письмову відмову відділу ДРАЦС про видачу свідоцтва про народження дитини українського зразка;

    -       паспорти заявників (батьків) та ІПН (індивідуальний податковий номер);

    -  свідоцтво про укладення шлюбу заявників (батьків дитини), якщо заявники перебувають в офіційному шлюбі, зареєстрованому органамидержавної РАЦС Україні або свідоцтво про укладення шлюбу, що видане незаконними органами влади.

    - медичне свідоцтво про народження дитини або інші документи з медичної установи, що підтверджують народження дитини;

    - свідоцтво про народження, якщо таке було видане незаконними органами влади на тимчасово окупованій території України.

     

    Від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: заявники - у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, відповідно до ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір».

     

    Справи про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

    У разі винесення судом рішення про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зокрема, повинно бути зазначено встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

    Ухвалене судом рішення підлягає негайному виконанню, а його копія видається особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження особи.

     

    Тобто, Ви можете безпосередньо звернутися з копією судового рішення до РАЦСу, який має провести державну реєстрацію народження та видати на його підставі відповідне свідоцтво.

    Рішення у справах про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

     

    У разі якщо Ви маєте додаткові питання по цій статті чи ваші права порушують, або Ви потребуєте допомоги в судах, і не маєте коштів на адвоката  - звертайтеся в Богодухівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що працює з понеділка по четверг з 08-00 год. до 17-00 год., в пятницю з 8-00 год. до 15-45год. за адресою: м. Богодухів, вул. Покровська, 5. тел. (05758) 3-01-82, моб.+380688163391.

    Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

    Пошук по сайту



















    Архів новин

    Квітень 2024
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293012345

    Знайдіть нас на Facebook


    Корисні посилання